Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Evrim canlıların dış görünümündeki bu sanatsallığı nasıl değerlendiriyo ? sadece insanlar neden bilinç sahibi?konuyu saptırmadan anlatırsanız sevinir?

204 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Bu çok karşılaşılabilen bir soru. Yüklü soru safsatasına düşmemek için önce şunu sormalıyız. Canlılarda sanatsallık var mı? Sonra canlıların neden bu kadar sanatsal gördüğümüzü anlamalıyız.

Vücudumuzda birçok hata yapıyor zaten. O hatalar olmasa çeşitlilik olmazdı. Tasarım veya sanat denen canlılarda birçok kusur bulunabiliyor. Gözü ele alalım. Sanat var mı? Hayır. Gözde birçok hata oluyor mu? Evet. Sanat veya tasarımdan bahseden bazı kişilerin miyop veya hipermetrop olması da son derece ironik. Onu bırakın, normal gözde bile evrimsel hatalar mevcut. Bunu bütün vucuda ve diğer canlılara da yayabiliriz. İnsanlar genelde karmaşık bir sistem görünce böyle tepki verebiliyor. Ama o karmaşık sistem kusursuz işlemiyor daha önce bahsettiğim gibi.

Bir diğer sebep de diğer ayrıntıları gözden kaçırmamız. Bu karmaşık sistemli canlı birdenbire puf diye varolmadı. Bütün canlıların evrimsel geçmişi var. Çeşitlilik mekanizmaları ile oluşan çeşitlilikte daha avantajlı olanın ya da daha çok üreyebilenin daha çok hayatta kalması deriz ama dezavantajlı olup hayatta kalamayan ya da daha az hayatta kalan ya da üreyemeyenlerden ya da daha az üreyebilenlerden pek bahsedilmez. Çünkü onlar aradan çıkınca diğerleri bize çok güzel görünür.Bize sanat gibi gelmesinin bir sebebi de bu. Onlar sanatçı hatası mı, ya da engelliler? Doktorlar o sanatçının hatalarını düzeltmek için mi var?

Tüm Reklamları Kapat

Peki neden sanat gibi algılamaya meyilliyiz? Bir diğer sebep de estetik algısı, bildiğimiz anlamıyla insanın evrimleşmeye başlamasından ve algısının gelişiminin ilk dönemlerinden beri vardır ve gelişmektedir. İnsan, doğada ve yaşamında bir estetik arar. Bu, yine mental dengenin sağlanmasıyla açıklanabilir. Çünkü estetik, dış dünyadaki kavramların, insanın iç dünyası ile birleşmesi ve bunun kişiye güzel gelen, mutluluk veren bir biçimde olması demektir. Kişi, algılamaya başladığı dünyaya bakar ve kendi iç dünyasıyla kıyaslar. Bu kıyas, bilinçli olarak yapılmasa bile, insanın mental gelişimi sırasında bu otonom bir halde, beynimizin arka planında çalışmakta ve mental dengemizin sağlanması için beynimizi ve iç dünyamızı beslemektedir.

İnsan zekasından bahsetmişken diğer konuya da geçiş yapalım. Bilinç ve akıl sadece insanda yok. Beyni olan her hayvan düşünebilir, planlayabilir, kararlar alabilir. Sadece insan bunu bir (veya birkaç) adım ötede yapar. Tıpkı çitanın en hızlı en hızlı koşması gibi insan da en zeki. Her tür, kendi evrimsel geçmişi, genetik altyapısı ve karşılaştığı çevre koşulları içerisinde değerlendirildiğinde çitanın neden en hızlı olduğu veya insanın neden en zeki olduğu anlaşılır.

156 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close