Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Resul Şahin
Resul Şahin
12K UP
Üye 30 Eylül
3

Evrim, bilinç ve zeka gibi karmaşık zihinsel özelliklerin doğal seçilim yoluyla nasıl geliştiğini tam olarak açıklayabiliyor mu?

Bu konuda ne gibi açıklamalar, araştırmalar ve deneyler var biraz konuşalım istiyorum 😀
382 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İsmail Zorlu
Araşttmacı ve Genetik Uzmanıyım. 30 Eylül

o kadar video izlememe dinleme rağmen asla tam olarak açıklayamacak. çünkü aydınlatılan yer şuanki sahip olduğumuz bilgilere göre. koskoca insalık ve dünya tarihinin. anca %1 i ya da 2 si kadar. bu aydınlatılan yerdeki bilgileri inceleyerek bu teoriye bağlayıp epigenetik ve doğal seçilim ile, evrim olduğunu idda edebilirsiniz. inanabilirsiniz. Fakat aynı bilgilere bakarak, henüz bildiğimiz bilgiler hiçbirşey bilmediğimizi de gösterir diyerek kenara da çekilebilirsiniz. bu tamamen bakış açısı ile alakalı bir konu. Eğer bir konuya inanmak istiyorsanız. Yanrının Tüm İnsanları ya da bir tanesini Y a da bir kaç tanesini aynı anda dünyaya gönderdiğine, bazı bilgilere ulaşıp bazı kitaplar okuyarak inanabilirsiniz. evrime inanmak isterseniz bilimin bu gün keşfettiği bulgular neticesinde inanabilirsiniz. Yani Sonuç olarak. Hiçbirşey bilmiyoruz. herkez yanılyor da olabilir. araştırmaya devam.....

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
Antropoloji Okuru 1 Ekim

Evrim; bir makinenin parçaları ve işleyişi gibi, sadece canlı metabolizması üzerine çalışmalarda bulunmuyor. Zeka, öğrenme, bilinç kavramları da elbette evrimin konusu. İsterseniz "bilinç" kavramının biraz üzerinde duralım.

Bilincin kısa tanımı: İnsanın kendisini, çevresini ve olup biteni tanıma, algılama, kavrama, fark etme yetisi. "Bilinç, kişiyi kişi yapan şeydir". Ruh bilimi açısından tanım: Algı ve bilgilerin zihinde duru ve aydınlık olarak izlenme süreci. Kısa tanımın ifadesinde "insan" kavramını görüyoruz. Hemen kendimize şu soruyu soralım. Bilinç, sadece insanlarda olan bir şey midir?

Basit organizmalardan karmaşık olanlarına kadar pek çok yaşam formu var. Ekolojik olarak bunları ayırmak ve evrimsel geçişlerini gerek fosil kayıtları, gerekse günümüzde hala yaşayan antik canlıların incelenmesi ile bir takım sonuçlara varabiliyoruz. Örneğin; gözün evriminde, günümüzde yaşayan yassı solucanlar ve nal yengeçlerinin üzerinde bulunan gözler bize pek çok fikir verebiliyor. Zeka ve bilinç kavramının evrimini anlayabilmek için en ilkel canlılardan, en karmaşık canlılara kadar; bilginin depolanma, işlenme ve iletilme biçimindeki niteliksel değişikliklerin ve evrimsel geçişlerinin tanımlanması gerekir. Bu anlamda Filozof Daniel Dennett ekolojik sınıflandırmaların dışında farklı bir bakış açısı sunuyor: "Üret ve test et kulesi" adını verdiği, hiyerarşik olarak iç içe geçmiş dört seçilim türünü belirliyor. Bakteri, sünger ve bitki gibi organizmalar birinci katta yaşıyor; ikinci katta, fiziki evrimsel seçilimin yanı sıra, yaşamları boyunca deneme-yanılma ve seçici takviye yoluyla öğrenen salyangoz, balık ve fare gibi organizmalar yaşıyor. Filler, yunuslar ve büyük maymunlar gibi hayali eylemler ve senaryolar arasında seçim yapabilen organizmalar üçüncü katta yaşarken, sembolik olarak temsil edilen olasılıklar arasında seçim yapabilme kapasitesine sahip olan ve kültürel seçilime tabi olan insanlar dördüncü katta yaşıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu sınıflandırmalar akla ve mantığa uygun görünüyor olsa da, “bilinç” kavramı hangi kattan itibaren başlıyor? Öncelikle; bir organizmanın asgari düzeyde bilinçli sayılması için bu yetenekler listesinin belirlenmesi gerekir. Böylece en basit evrimleşmiş bilinçli varlığı tanımlamayı, onun altında yatan süreçleri ve bunların nasıl etkileşime girdiğini bulmayı mümkün kılabilir. İlk temel ayırt edici özelliklerin ortaya konması ile bilincin ne zaman ve nasıl ortaya çıktığını keşfedebiliriz.

Evrim biyologları temelde ayırt edici özelliğin ne olduğu hakkında hemfikir gibi görünüyorlar. Bu özellik; “sınırsız ilişkilendirmeli öğrenme” adını verdikleri bir durum. Farkındaysanız bir anda işin içine farklı bir kavram girdi “öğrenme”. O halde “öğrenme” ve “bilinç” ilişkisi üzerinde biraz durmak gerekir.

Öğrenme; davranışta deneyime bağlı bir değişikliktir. 1-) Duyusal bir uyaranın sistemin iç durumunda bir değişikliğe yol açmalıdır. 2-) İç değişikliğin bir bellek izinin olumlu veya olumsuz pekiştirme içeren bir süreçle depolanmasıdır. 3-) Aynı veya benzer bir uyarana daha sonra maruz kalmanın davranışsal tepkide değişiklikler ortaya çıkmasını gerektirir.

Öğrenme eylemini bir dürtü olarak ele alırsak temelde canlıyı buna iten temel neden ne olabilir? Acı, ödül ve fayda. Bir balığın kendisinin canını yakabilecek, avlayabilecek canlılardan uzak durması öğrenmeyi gerektirmektedir. Ancak konu biraz karmaşıktır: Balık gördüğü tüm canlılardan kaçarsa, aşırı stres ve enerji maliyeti onu avantajlı olmaktan uzaklaştırır. “Sınırsız ilişkilendirmeli öğrenme” yeteneğine sahip canlılar, yüksek maliyetlerini, faydalarından vazgeçmeden azaltabilenler, avantaja sahip olacaktır. Demek istediğimiz şu; balık sadece kendine zarar verebilecek avcıları bir şekilde öğrenebilmelidir. Acı hala kesin bir şekilde ortadan kaldırılmadı, ancak daha kontrollü ve faydalı hale getirildi. En ilkel hali ile acının öznel olarak deneyimlenmesi ve peşinde gelen davranışsal farklılıklar muhtemeldir ki ilk omurgalıların ve ileri sinir sistemlerinin ortaya çıktığı Kambriyen Dönemi ile ilişkilendirmek mantıklı görünüyor.

Tüm Reklamları Kapat

İlk bilinçli hayvanlar, yiyecek, seks ve sosyal bağların faydalarını arayarak ve yırtıcıların, açlığın ve hastalığın dayattığı acı ve korkulardan kaçınarak eylemlerinin olumlu veya olumsuz etkilerini keşfettiler ve öğrendiler. Keşifleri, geçmişte öğrendikleri tarafından yönlendirildi ve bu birikimler daha fazla öğrenmeye ve keşfe yol açtı. Bu durumun getirdiği avantajların, türlerin devamı veya yok olması kadar hayati bir önem taşıdığını görmek gerekir. Bu sayede; öğrenmeyle yönlendirilen bilinç daha da evrimleşti. Bazı türlerde, artan öğrenme kapasitesi, hayal gücü olan, rüya gören hayvanların kademeli evrimine yol açtı. Hayatta kalma dürtüsünü daha sofistike eylemler ile zenginleştirdiler; olaylar ve zaman arasında ilişki kurdular, geçmiş olayları hatırladılar, bu özellikler onlara hayal etme ve öngörü özelliğini kazandırdı ve tabi planlama yapabilme özelliğini... Dennett'in “üret ve test et” kulesinin üçüncü katında yaşayan ve bu özellikleri taşıyan hayvanlar, farklı senaryolar hayal edebilir ve bunlar arasında seçim yapabilirler.

Canlıların bilinç ve davranışsal farklılıklarının çeşitlendiğini ve zenginleştiğini 3. kattakilerde belirgin bir şekilde görmek mümkündür. Öğrendiklerinden farklı deneyimler ve farklı anıların birikimi, farklı hayvan karakterlerini de beraberinde getirir. Bu durumda bizleri diğer canlılardan farklı kılan ve bir ileriki aşamaya götüren özellik nedir? Hayal gücüne sahip çoğu hayvan sosyaldir. Sosyal duyarlılıkları hayal gücüne dayalı kapasiteleriyle ilişkili gibi görünse de, hayvan hayal gücü ne kadar çarpıcı olursa olsun, bu o hayvana özgü kalır. Başka birinin hayal ettiği şey hakkında anlama, yorum yapma, sonuç çıkarma, iletişim kurma yeteneği sadece insanlara özgüdür. [1]

Kaynaklar

  1. S. Ginsburg. Picturing The Mind: Consciousness Through The Lens Of Evolution. ISBN: 9780262046756.
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close