Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
13

Evrim Ağacı'ndaki makalelerime ve cevaplarıma nasıl kaynak eklerim?

890 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
Evrim Ağacı Kurucusu

Evrim Ağacı'ndaki makale, blog ve cevaplarınıza kaynak eklemek için 2 farklı yöntem kullanabilirsiniz:

  1. Cümle sonundaki nokta metodu.
  2. Metin editörü sonundaki Kaynak Ekle tuşu.

İlk yöntemde yapmanız gereken, cümlenin sonundaki noktalama işaretini girdikten sonra çıkan şu tuşa tıklamak:

Uyarı: Bu tuş, sadece nokta işaretinden sonra çıkmaktadır.
Uyarı: Bu tuş, sadece nokta işaretinden sonra çıkmaktadır.

İkinci yöntemde ise metin editörünün sonundaki Kaynak Ekle tuşuna tıklayabilirsiniz:

Tüm Reklamları Kapat

Her iki yöntem sonucunda da karşınıza şöyle bir panel çıkacaktır; bu paneldeki bilgilerin tamamını, eksiksiz ve dikkatli bir şekilde okuduğunuzda emin olunuz:

Paneldeki tuşları tek tek tanıtacak olursak:

  • Kaynak Ekle: İçeriğinize eklemek istediğiniz kaynak bilgilerini girmenizi sağlar. Bunun detayları birazdan detaylıca anlatılacaktır.
  • DOI ile Ekle: Girmek istediğiniz makale veya sitenin DOI numarası varsa, bu aracımızı kullanarak gerekli tüm bilgileri kolaylıkla getirebilirsiniz. Bunun için, tarayıcınız talep ettiğinde, kopyalama panonuza ("clipboard") erişim vermeniz gerekmektedir. Sistemimiz, kopyaladığınız son içerik bir DOI numarası ise, bunu otomatik olarak alacak ve kaynak bilgilerini hızlıca getirecektir. Yine de sistem bazen tarih ve isim bilgilerini hatalı getirebilmektedir; dolayısıyla gelen bilgileri kontrol etmeniz ve doğrulamanız gerekmektedir.
  • URL ile Ekle: Eğer DOI numarası yoksa, makalenizi veya siteleri URL bilgilerini kopyalayarak da girebilirsiniz. Bu araç, "DOI ile Ekle" aracımıza göre daha isabetsiz çalışmaktadır; ancak süreci hızlandırabilir. Gelen bilgiler arasından özellikle yazar, tarih ve site adı bilgilerinin formatımıza uygun girildiğinden emin olunuz; çünkü bunların biri veya birkaçı genellikle hatalı gelmektedir.
  • Kitap Arayarak Ekle: Eğer kaynağınız bir kitapsa, kitap adını veya ISBN bilgilerini kullanarak arama yapabilirsiniz. Goodreads ve Google Kitaplar gibi bir dizi veritabanını tarayarak en uygun bilgileri getirmeye çalışacağız. Bu aracımızda da gelen bilgilerin doğruluğunu kontrol etmeniz önemlidir.
  • Sırala: Metin boyunca girdiğiniz kaynakları rastgele bir sırada girmiş olabilirsiniz. Bu tuşu kullanarak, metin içinde kullandığınız kaynakların hepsini metinde belirme sırasına göre otomatik olarak dizebilirsiniz. Bu tuşu kullanmak için kaynak listenizden en az 2 kaynağı metin içine de eklemiş olmanız gerekmektedir. Yazılarınızı kaydetmeden önce bu tuşu mutlaka kullanmanızı öneririz.
  • Seçilenleri Yazıya Ekle: Kaynak listenize eklediğiniz kaynaklardan istediğiniz kadarını işaretleyip, hepsini aynı anda imlecinizin olduğu yere ekleyebilirsiniz.
  • Tümünü Seç: Kaynak listenizdeki tüm kaynakları seçmenizi sağlar.
  • Tümünü Kaldır: Kaynak listenizde seçtiğiniz tüm kaynakların işaretini kaldırır.
  • Seçilenleri Kopyala: Seçtiğiniz kaynakları uygun formatta panonuza kopyalar, böylece bir başka içeriğinizde aynı kaynağı kullanabilirsiniz.
  • Seçilenleri Sil: İşaretlediğiniz kaynakları siler ve listenizden çıkarır.
  • Kopyalananları Yapıştır: Daha önceden "Seçilenleri Kopyala" tuşuyla kopyaladığınız kaynakları bir bütün olarak yapıştırmanızı sağlar.
  • CSL JSON (Zotero) İçeri Aktar: Akademik kullanıcılarımızın, Zotero kullanarak topladıkları kaynakları bir bütün olarak listelerine eklemelerini sağlar.
  • Kapat: Kaynaklar listesi kutusunu kapatmanızı sağlar.

Eğer "DOI ile Ekle" gibi otomatik bir tuşu kullanmak istemezseniz (ki önceliğiniz mutlaka DOI ile ekleme olmalıdır), o zaman panelde tekrar "Kaynak Ekle" tuşuna basarak kaynağınızı elle (manuel olarak) girebilirsiniz:

Bu durumda, şöyle bir kısım eklenecektir ve kaynak türü seçmeniz istenecektir:

Tüm Reklamları Kapat

Burada 4 seçeneğiniz bulunmaktadır ve format, her birinde farklıdır:

  • Akademik Makale
  • İnternet Sitesi
  • Kitap
  • Diğer: Yukarıdaki 3 türe uymayan (örneğin tez, bildiri, broşür, vb.) kaynakları buraya girebilirsiniz.

Bu tiplerden birini seçtiğinizde, ona uygun bilgileri girmenizi sağlayacak bir form oluşacaktır. Örneğin Akademik Makale formu bu şekildedir:

Buradaki bilgileri olabildiğince eksiksiz (ve kırmızı yıldızla işaretlenenleri kesin olarak) girmeniz gerekmektedir. Burada formata uymanız elzemdir; yoksa yazınız otomatik olarak reddedilebilir! Örneğin:

  • Yazar adını "Çağrı Mert Bakırcı" şeklinde değil, "Ç. M. Bakırcı" şeklinde girmeniz gerekmektedir.
  • Bütün harfler büyük karakterlerle yazılmamalıdır.
  • Site adları "LiveScience" veya "Livescience" şeklinde yazılmalıdır. Asla "livescience" veya "livescience.com" şeklinde yazılmamalıdır.

Formattan emin olamadığınızda, her bir kutunun yanında bulunan "i" ikonuna gelerek bilgi alabilirsiniz:

Ayrıca buradaki tuşları kullanarak da bazı işlemler yapabilirsiniz:

  • Seç: Sadece o kaynağı seçer.
  • Sonrakileri Seç: O kaynağı ve listedeki sonraki tüm kaynakları seçer.
  • Öncekileri Seç: O kaynağı ve listedeki önceki tüm kaynakları seçer.

Kaynaklar, Evrim Ağacı içeriklerinin güvenilirliğinin en önemli mihenk taşlarındandır. Bazen yazıyı yazdıktan sonra kaynakları girmek zor gelebilmekte ve es geçilebilmektedir. Halbuki kaynaklar, yazı oluşurken ortaya çıkmalı, kullandığınız anda girilmeli, yazının omurgasını oluşturmalıdır. Ama hangi metodu kullanıyor olursanız olun, kaynaklarınızın da yazınız kadar muntazam olması önemlidir. Bu kurala düzenli bir şekilde uymayan yazarların sadece yazıları reddedilmekle kalmayabilir, yazarlıkları da alınabilir; bizim için o kadar önemli bir konu bu.

Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close