Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Evrensel bir ahlak yasasından bahsedilebilir mi?

301 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi

Bu soruya evet veya hayır şeklinde kesin bir cevap vermek mümkün değil. Tarihimiz boyunca bazı filozoflar ortak değerleri kapsayan, evrensel ahlak yasalarının olması gerektiğini ya da olabileceğini söylerken bazıları da iyi ve kötü diye ayırdığımız kavramlardan ortaya çıkan yargıların, zamana ve topluma göre değiştiğini ve bu nedenle böyle bir kapsayıcı ve sürekli yasadan bahsedilemeyeceğini savunur.

Tabii bunu derinlemesine incelemek için "ahlak" kavramını iyi tanımlamak gerek. En kaba tabiriyle ahlak, insanların birbirleri arasındaki ilişkilerinde uymaları beklenen davranışlar bütünü olarak karşımıza çıkıyor. Burada yapılması yasaklanan bazı eylemler söz konusu fakat bunlar da kendi içlerinde ayrılıyorlar. Bunları değer yargıları olarak ele alacak olursak bir örnek, "büyüklerin karşısında bacak bacak üstüne atma" olabilir. Bu kimi toplumda uygunsuz bir davranış olarak görünürken kimisinde değildir. Daha genel bir örnek ise "yalan söylemek" olarak verilebilir. Fakat iyi bir amaç için yalan söylendiğinde bu yine kötü müdür?

Bütün bunları İoanna Kuçuradi kitaplarında (bu kısımdaki örnekler özellikle Uludağ Konuşmaları kitabında) detaylıca ele alınıyor. Ahlakı şematik olarak farklı kollarda inceliyor. Bu soru karşısında bizlerin bir fikir sahibi olabilmesi için en azından bu temel ayrımların detaylıca incelenmesi gerektiğini, bir yanıtla geçiştirilmemesi gereken konular olduğunu düşünüyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Şahsi olarak eklemek istediğim bir diğer şey de, bu tür sorularda bir yanıttan ziyade, inceleme sürecinde elimize geçenlerin bize katkısının farkında olmaktır. Ne yazık ki günümüz eğitim sisteminden olsa gerek, fazla cevap odaklı olabiliyoruz. Bazen sorunuza tam cevap alamasanız bile, elde ettikleriniz, tek bir cevaptan elde edebileceğinizden çok daha fazlasını kazandırabiliyor.

152 görüntülenme

Kaynaklar

  1. İ. Kuçuradi. Uludağ Konuşmaları. (15 Mart 2021). Alındığı Tarih: 15 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close