Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Umut Özdemir
Umut Özdemir
20K UP
Üye 28 Temmuz 2022 2 Cevap
1

Evrenin yaşının 13’8 milyar olsuğunu neredeyse herkes kabul etmişken,biz nasıl oluyor da 13,8 milyar ışık yılından daha uzak yerleri gözlemliyoruz?

Evrendeki en hızlı şey ışık ise bizden en uzak olan şey maksimum 13’8 milyar ışık yılı mesafede olması gerekmez mi? Evrenin genişleme hızı ışık hızını geçiyor diye cevap vereceklere de 2. Sorum o zaman biz orayı nasıl gözlemliyoruz. O noktadan sonra fotonlar bize ulaşamaz diye biliyorum.
385 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
241K UP
Astrofizik meraklısı... 28 Temmuz 2022

Evrenin yaşı, birden fazla bağımsız araştırma sonucu ortaya çıkmış yaklaşık sonuçtur. Planck uydusunun 2015 verilerine göre evrenin yaşı 13,799 milyar yıl olduğu hesaplanmıştır. Diğer bütün deney ve gözlemler de bu rakama yakın sonuç vermektedir. Doğal olarak bu veriyi görmezden gelemeyiz.

Diğer yandan, evren oluştuğundan beri hızla genişlemektedir. Evrenin genişleme hızı; 1 milyon ışık yılında yaklaşık 20 km civarıdır. Yani birbirinden 1 milyon ışık yılı uzakta olan iki cisim birbirlerinden saniyede 20 km hızla uzaklaşır. Bu genişleme kozmik bir genişlemedir, evrenin her yeri, yani kendisi genişler. Birbirinden daha uzak cisimler ise, daha hızlı uzaklaşır. Örneğin 100 milyon ışık yılı uzaklıktaki iki cisim, birbirinden saniyede 2000 km hızla uzaklaşır.

Buna göre aralarında, 15 milyar ışık yılı gibi bir mesafe bulunan iki cisim birbirinden ışık hızında uzaklaşır. Evrenin başlangıcından bu güne kadar genişleyen evren böylelikle devasa bir boyuta ulaşmıştır. Çapı yaklaşık 93 milyar ışık yılı olan bir kürenin tam merkezinde bulunuyoruz. Aslında evren, 93 milyar ışık yılından çok daha büyük ama bu mesafeden sonraki cisimlerin ışığı henüz bize ulaşmadı veya hiç ulaşmayacak. Çünkü fotonlar da enerji kaybediyor. Belli bir mesafeden sonra bizim için karanlık.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi soruna gelecek olursak; evren 13,8 milyar yaşında ama bu süre boyunca çok hızlı genişledi ve 93 milyar ışık yılı çapına ulaştı. Bazı astrofizikçilere göre (hesaplanmış verilere ve WMAP sonuçlarına göre) evren 93 milyar ışık yılından yaklaşık 250 kat daha büyük olmalı. Aynı zamanda, gözlemlenebilir evren, evrendeki her noktada farklıdır. Örneğin Andromeda galaksisinin gözlemlenebilir evreni bizimkinden farklıdır, gerçi çoğu ortak olmasına rağmen onların bizden, bizim de onlardan 2,2 milyon ışık yılı mesafelik, daha farklı bir gözlemlenebilir evreni vardır.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
B Polat
B Polat
327K UP
Elektronik Mühendisi 28 Temmuz 2022

Evrendeki yaş ve mesafe ışık hızı ile ölçüldüğü için bu konular çok kafa karıştırıcı oluyor.

Büyük patlamadan 42 milyon yıl sonra yola çıkmış olan ışık bize ancak ulaşıyor.
Büyük patlamadan 42 milyon yıl sonra yola çıkmış olan ışık bize ancak ulaşıyor.

13.8 milyar yıl ışık yılı geçmiştedeki ışık, (mikrodalga dalga boyuna dönüşmüş halde) henüz bize olaşıyor. Ama bu ışık yoluna çıktığında evrenin yaşı henüz 42 milyondu. Yani biz şu anda evrenin yaklaşık 13.8 milyar yıl geçmişini görüyoruz.

Eğer evren gelişlemeseydi
Eğer evren gelişlemeseydi

Eğer evren genişlemese sorunda yaptığın itiraz doğruydu ama evren gelişlediği için, Normalde 13.8 milyar yıl uzakta olması gereken yer çok daha uzakta (şu anda 46 milyar ışık yılı uzakta).

Tüm Reklamları Kapat

Burada[1] videodan çok detaylı anlatımını izleyebilirsin.

Kaynaklar

  1. www.youtube.com. If The Universe Is Only 14 Billion Years Old, How Can It Be 92 Billion Light Years Wide?. Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2022. Alındığı Yer: www.youtube.com | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Sürükle bırak veya seç
Pexels'te Ara
Panodan Yapıştır
URL'den Yükle
0 /5000
0 /5000
0 /5000
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close