Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yiğit Kulaoğlu
Üye
0

Evrenin kusurlarına örnekler verir misiniz?

Düzensizliklerine de olur.
609 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Evrenin kusurlarına örnek veremeyiz. Çünkü sorunuz ne yazık ki, burada sorulan sayısız soru gibi büyüklerimiz tarafından hepimize bilinçsizce öğretilmiş ama temelde çarpık olan bir bakıştan besleniyor.

"Evrenin kusuru" diye bir şey yok çünkü. Kusur, hata, iyi, kötü, sorun, çözüm, iyilik, kötülük, doğruluk, yanlışlık vs. gibi sayısız kavram, insani bakışlı, insan merkezli, insan hayatını merkeze alan yorumlar. Evren kusurlu, Dünya güzel, Mars tehlikeli, Jüpiter sorunlu, Ay kusursuz vs. gibi yakıştırmalar aslında geçersiz, anlamsız hatta evreni ve onun içerdiklerini anlamamıza engel olan yorumlar.

Tüm Reklamları Kapat

Evren, biz insanların bakışından, yorumlarından, algılarından tamamen bağımsız bir yapı. Onun bir içeriği var, bir toplamı var, bunların belirli hareket ve varoluş dinamikleri var. Biz tüm bu toplamı anlayabilmek için onu gözlemliyoruz, ölçüyoruz, belirli formüllere ve kuramlara sığdırmaya çalışıyoruz ve bu şekilde onu ve tüm içeriğini anlamaya çalışıyoruz. O kendi içinde tamamen tutarlı. Ama bu tutarlılık doğruluk demek değil. Onun bir düzeni var. Ama bu düzen, bizim anladığımız düzen değil. O sistemli ama bu, bizim sistem algımızdan farklı.

Örneğin bir göktaşı geldi, Dünyaya çarptı, yer yüzündeki milyonlarca türü ve trilyonlarca canlının hepsini yok etti. Bu olay bize göre kıyamet, sorun, problem, yok oluş, kusur, hasar vs. olurdu. Ama aslında bu olay evrenin gayet normal bir hâli. Evrende her saniye bunun gibi sayısız olay oluyor. Her saniye sayısız cisim birbiri ile çarpışıyor, her saniye sayısız yıldız patlıyor. Evrende her saniye meydana gelen sayısız olay, bırakın insanlığı yer yüzünden silmeyi tüm Güneş sistemini yok edecek büyüklükte. Biz, rastgele sistemimizde gezinen bir cismi tehlikeli, bu cismin bir gezegene çarpmasını düzensizlik, bu şekilde bir çok gök cisminin varlığını kusur, gök cisimlerinin meydana getirdiği sistemlerdeki uyumsuzlukları düzensizlik olarak adlandırıyoruz ama bu durumlara uygun gördüğümüz hiç bir sıfat doğru ve uygun değil. Bunların hepsi, evrenin normal halleri ve içerikleri.

Tüm Reklamları Kapat

Evren bir gün kendi içine çöküp yok olsa bile bu, ne iyidir, ne kötü, ne doğru, ne yanlış, ne kusurlu, ne kusursuz. Onun normal bir hâlidir.

Özetle... Evrende ne kusur var ne kusursuzluk. Ne iyilik var ne kötülük. Bunlar bizim yakıştırmalarımız. Evren ise, bizim yakıştırmalarımızın çok ama çok ötesinde bir ortam ve varlık. O nedenle onu kendi alglarımıza sığdırmaya çalışmaktansa onu olduğu gibi algılayıp anlamaya çalışırsak çok daha doğru bir yaklaşım tutturmuş oluruz.

Umarım bir pencere açabilmişimdir. Sağlıcakla...

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gayenur Güneş
Gayenur Güneş
4,035 UP
Öğrenci

Kusuru anlayabilmek için herhangi bir şeyi ful görebilmek gerekiyor biz evreni taniyomuyuz ?

evren hakkında bildikerimiz bile teorik şeyler

Tüm Reklamları Kapat

bence asıl soru biz dünyada ve görebildiğimiz şeyleri tam kullanabiliyormuyuz

111 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close