Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Abdulkadir Özcan
Üye
9

Evrenin entropi artış hızı değişmekte midir ve biz insanlar entropi artışına ne derece etki etmekteyiz?

Evrenin entropisini daima artmak zorundadır. peki bu artışın eğimi ne seviyededir ve ne kadar değişmektedir. Bulunduğumuz gezegeni kapalı bir sistem kabul edersek. gezegenimizin entropi değişimi daha az çalıştığımızda mı daha çok artar yoksa daha çok çalıştığımızda mı?
1,201 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Necati AYDIN
Necati AYDIN
7K UP
Normal bir insanım

Isı Ölümü bu teoriye göre evrenin sonunun nasıl geleceğini ve evrenin son durumunu açıklar. Temel olarak, termodinamiğin ikinci yasası ve kozmolojik genişleme ile ilişkilendirilir.

Termodinamiğin İkinci Yasası: Termodinamiğin ikinci yasası, herhangi bir izole sistemde düzensizliğin arttığını ve enerjinin homojen olarak dağıldığını belirtir. Bu, entropinin artışını ifade eder. Isının Ölümü teorisine göre, evrenin entropisi sürekli olarak artar ve sonunda maksimum değere ulaşır. Bu noktada, enerji homojen olarak dağıldığı için sistemin içinde hiçbir enerji transferi veya iş yapılamaz hale gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Gordon W.F. Drake. (2023). Thermodynamics. Encyclopedia Britannica, sf: 7. | Arşiv Bağlantısı
10
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Akgül
İlhan Akgül
2,767 UP
Çocuk Gelişimi Uzmanı ve bilim araştırmacısıyım.

Evrenin entropisi düzenli olarak artmakla birlikte entropi hızı da artış miktarıyla doğru orantılı olarak artmaktadır. Pekiştirmek açısından bir odanın köşelerinde başlayan bir yıkımı düşünebilirsiniz. Köşelerde başlayan yıkım artıkça her saniye odaya etki düzeyi artacak ve odadaki yıkım git gide hızlanacaktır. Yıkımın başlangıç anından bitiş anına kadar yıkım hızı düzenli olarak artacaktır. Tabi ki bu denklemde odanın dayanıklılık seviyesinin her yerde aynı olduğu kabul edilmektedir. Evrende ise bilindiği üzere bu sabitlikten söz edilemez evrendeki entropi artışı evrenin her yerinde aynı oranda olmadığı için entropi artış hızı da aynı değildir fakat total olarak düzenli bir hız artışından söz edebiliriz. İnsanlığın etki düzeyine bakacak olursak evrensel boyutta entropiye etki düzeyimizi belirtmenin sonsuz kere 0 gerektirecek kadar küçük ( 0, sonsuz kere sıfır ve 1 olarak teorikte ifade edebiliriz ) olduğunu söyleyebiliriz. Gezegenimiz için bakacak olursak (kapalı bir sistem varsayımında) daha çok çalıştığımızda bu çalışma mevcut değişkenlerini azaltmaya veya durdurmaya yönelik bir etkiye sahip olmadığı sürece gezegenimizin entropisi ve entropi artış hızı düzenli olarak artacaktır. Bu artış gezegenin ısı ölümü gerçekleşene[3][1] dek devam edecektir.[1][2]

Kaynaklar

  1. Martina Ribar Hestericová. Entropy Plays An Important Role In How Living Cells Form Tissues. (11 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 20 Kasım 2023. Alındığı Yer: physicsworld | Arşiv Bağlantısı
  2. J. Mitteldorf. (2020). Cracking The Aging Code. sf: 430.
  3. Boles M.A,. (2016). Termodinamik Mühendislik Yaklaşımı. Yayınevi: Güven Bilimsel. sf: 245.
7
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Arife Çabuk
Üniversitede Laboratuvar öğrencisiyim

Kapalı bir sistemin entropisi sadece çevreye ısı geçişi sonucu azalabilir. O halde çevredeki cisimler hareket ettikçe kapalı sistemin entropisini arttırırlar. Yani daha çok çalışırsak sistemin entropisini arttırabiliriz.

134 görüntülenme
4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alper Alp
Meraklı

Evrenin entropi artış hızı, büyük ölçüde kozmolojik olaylara bağlıdır ve bu değişimler çok uzun zaman dilimleri içinde gerçekleşir. İnsan etkinlikleri, özellikle enerji kullanımı ve sanayileşme ile Dünya'daki entropiye önemli ölçüde katkıda bulunsa da, bu etki evrensel ölçekteki entropi artışına kıyasla oldukça küçüktür. Yine de, daha az enerji tüketimi ve daha verimli çalışma yöntemleriyle, gezegenimizin entropi artış hızını azaltma potansiyeline sahibiz. Yani, ne kadar çok enerji tüketir ve kaynakları tüketirsek, yerel çapta o sistemdeki entropi o kadar hızlı artar.

[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Sinya Aoki. (2022). Entropy And Its Conservation In Expanding Universe. Kyoto University. | Arşiv Bağlantısı
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Türkiye Kıyıları Nasıl SONSUZ Uzunlukta Olabilir? | Sahil Paradoksu!
Türkiye Kıyıları Nasıl SONSUZ Uzunlukta Olabilir? | Sahil Paradoksu!
Bu Motor, Nasıl Havada Asılı Durabiliyor?
Bu Motor, Nasıl Havada Asılı Durabiliyor?
İnternet Nasıl Çalışıyor? İzlemek İstediğimiz Videoları Bize Nasıl Gösteriyor?
İnternet Nasıl Çalışıyor? İzlemek İstediğimiz Videoları Bize Nasıl Gösteriyor?
Matematikten Neden Bu Kadar Korkuyorsunuz?
Matematikten Neden Bu Kadar Korkuyorsunuz?
Satranç Oynayarak Günde 6000 Kalori Yakmak Mümkün mü?
Satranç Oynayarak Günde 6000 Kalori Yakmak Mümkün mü?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close