Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ece Müker
Ece Müker
102K UP
Üye
1

Evrenin doğası hakkında ne düşünüyoruz?

Kozmoloji, kuantum fiziği, uzay ve zaman gibi konularda nasıl felsefi bakış açılarına sahibiz?
267 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Cevap
Görkem Öge
Görkem Öge
318K UP
Kozmoloji meraklısı.

Bahsettiğiniz konular üzerine hiç bir felsefi bakış oluşturmuyorum ve bu konuların hiç birine en küçük bir felsefi yorum yapmıyorum. Bu konular üzerine felsefi bakış oluşturan hemen herkesin de, bu olguları anlayamadıklarını ve zaten bir felsefi bakış oluşturmaya çalıştıkları için ciddi yanılgılara düştüklerini görüyorum.

Evren bilinçsiz, amaçsız, hedefsiz, nedensiz bir ortam ve varlık. Bu ortam, 13,8 milyar yıl önce, henüz bizim bilmediğimiz bir tetikleme ile ortaya çıkmış. Özellikleri, bugünkü hâli, gelecekteki durumu da bizim fizik dediğimiz bir disiplin ile biçimleniyor. Biz insanoğlu bu, bize göre çok büyük olan ortamın içerisinde yaşayan hayli önemsiz canlılarız. Bu denklemde evren, bizim hiç bir merakımızdan, anlamlandırma çabamızdan, bakışımızdan, sorumuzdan ya da cevabımızdan mesul değil. Daha insani bir söylemle biz, evrenin umurunda bile değiliz. Ona evren demişiz, onu anlamaya çalışmışız, onu keşfetmişiz, boyunu kütlesini ölçmüşüz vs. ve tüm bu incelemelerimizle onun üzerine yorumlar yapmışız ama bunlar bizim küçücük dünyamız ve hayatlarımız için bir anlam içeriyor. Evren üzerine yaptığımız hiç bir yorum, oluşturduğumuz hiç bir anlam aslında hiç bir değer taşımıyor ve onu anlamamız için bir yardımcı olmuyor. Çünkü onun üzerine oluşturduğumuz yorumları ve anlamları, insani bir bakışla biçimlendiriyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer bir küstahlık yapıp onun üzerine bir anlam oluşturmaya çalışacak isek, onun dinamiklerini dikkate alarak bunu yapmamız gerekir ki bunu bile fark edecek kadar objektif değiliz. Evrendeki trilyonlarca gezegenden biri olan dünya için "evimiz" falan diyoruz. Onu korumaktan, sahiplenmekten, onu biçimlendirmekten falan bahsediyoruz. Bu, komik. Gerçekten komik. Biz daha henüz varlığımızı fark etmeden, ateşi bulmadan, tarım yapmadan milyarlarca yıl önce bu gezegen bizsiz de buradaydı ve varlığını sürdürüyordu. Günümüzden bilemediğimiz yüzyıllar sonra biz muhtemelen burada olmayacağız ama o yine burada olacak. Buna rağmen kendimizi buraya ait hatta hâkim hissedebiliyoruz. Yüzyıllardır birlikte yaşadığımız bir virüsün yeni bir tipi ortaya çıktı diye tüm dünya felç oldu, biz hâlen ne kadar zayıf, ne kadar aciz bir tür olduğumuzu fark etmeyip evrimde kendimizi üst sıralarda falan görüyoruz. Kurduğumuz ve övdüğümüz medeniyeti, tek bir virüsün tamamen yok edebileceğinin farkında değiliz. Samanyolu galaksisinde başıboş gezinen milyonlarca şekilsiz, cansız, başıboş kaya parçasından tek birinin tamamen yok edebileceği bir medeniyetiz ama cep telefonu yaptık diye ilerlediğimizi falan sanıyoruz.

Bir gün, tamamen rastgele biçimde bir göktaşı gelir dünyamıza çarpar, tüm dünya üzerinde sayısız canlı ile birlikte yok olur ve bizim onu bin bir çeşit isimlendirmeyle anacağımız (muhtemelen kıyamet, yokoluş falan gibi çok büyük kasıtlarla) bu olay, evren için o kadar basit, o kadar sıradan bir olaydır ki. Bunu da göremiyoruz. Evrende her saniye, belki binlerce gezegen yok oluyor. Ama biz, başımıza gelebilecek böylesi bir olayı elbette kendi bakış açımızdan önemli görüyoruz. Ama madem anlamaya ve çözümlemeye çalıştığımız şey evren, olan biteni onun ölçeğinden ve onun bakış açısından tanımlamalıyız. Ve bu bakışla da bizim ve gezegenimizin yok olması, bir toz tanesinin uçmasından hiç bir farkı olmayan bir olaydır.

Tüm Reklamları Kapat

Özetle... Tüm anlamlandırma çabaları tamamen saçma ve yanlış. Evreni anlamamızı sağlayan değil aksine onu anlama çabamızı zorlaştıran bakış açıları. Zaten bu nedenle onu anlamaya hazır değiliz. Uzun bir süre de olacağa benzemiyoruz.

Umarım bir fikir verebilmişimdir. Sağlıcakla...

2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Bazen Kalbinize Bıçak Saplanmış Gibi Bir Ağrı Hissediyor musunuz?
Bazen Kalbinize Bıçak Saplanmış Gibi Bir Ağrı Hissediyor musunuz?
Bir Diyetin Zırva Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Bir Diyetin Zırva Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Yazın Cereyanda (Soğuk Hava Akıntısında) Kalmak Sizi Hasta Eder mi?
Yazın Cereyanda (Soğuk Hava Akıntısında) Kalmak Sizi Hasta Eder mi?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close