Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ahmet Bingöl
Üye
5

Evrenin başlangıcında ne vardı?

434 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Bogachan M. Akalın
Fizik ve kozmoloji üzerine araştırmacıyım

Kimse büyük patlamadan öncesini bilemez. Zamanla ilgili olarak bir başlangıç da ifade edilemez. Zaman da evrenin varlığına dahildir ve ondan bağımsız tutulamaz. Zamandan önce ne vardı sorusu zamanın da bu patlamayla var olmaya başlaması düşünüldüğünde zaten anlamsızlaşır. Bu soruyu dah da ilginç kılacak olan başka evrenlerin varlığıyla ilgili paralel evrenler hipotezi ve bu evrenin bir başka evren içindeki bir karadeliğin içindeki çöküntüden yeni yasalarla oluşmuş bir evren balonu olup olmadığı gibi sorular olabilir. Evrenin içinde herşey hiçlikten türemiştir. Bu da her şeyin antisiyle denk olduğu anlamına gelir.[1][1][2]

Kaynaklar

  1. www.youtube.com. Before Big Bang. Alındığı Yer: www.youtube.com | Arşiv Bağlantısı
  2. YouTube. 'A Universe From Nothing' By Lawrence Krauss, Aai 2009. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mustafa Kemal
Mustafa Kemal
4,560 UP
Araştırmacı

Bilim insanlarının çoğu evrenin bir patlama ile başladığını düşünüyor. "Big Bang" ile. Teori halen genişlemeye devam eden evrenin 13,7 milyar yıl önce, genişlemeye başlamasından önce çok sıcak ve yoğun bir durumda olduğunu söyler.

Genişleyen evren şişirilmekte olan bir balona benzetilir. Balonun yüzeyinde birbirinden bağımsız renkli noktalar olduğunu ve bu noktaların her birinin farklı birer galaksi olduğunu düşünün, balonu şişirdikçe bu galaksiler birbirinden uzaklaşır. Biz de bu galaksilerden birinde yaşadığımız için diğer tüm yıldızlar bizden uzaklaşıyormuş gibi görünür.[2]

Tüm Reklamları Kapat

1929 yılında Edwin Hubble galaksiler arasındaki mesafenin evrenin her yerinde arttığını gözlemledi. Bu galaksilerin geçmişte birbirlerine daha yakın olması gerektiği anlamına gelir.

1964 yılında Wilson ve Penzias kozmik arka plan ışımasını keşfetti. Bu, evrenin başlangıcında, sıcak ve yoğun olduğu zaman yayılan radyasyona benzer bir kalıntıdır. Kozmik arka plan radyasyonu, evrenin her yerinde gözlemlenebilir.

Evrenin bileşimi (yani, farklı elementlerin atomlarının sayısı), Büyük Patlama teorisi ile tutarlıdır. Şimdiye kadar, bu teori neden evrendeki ilkel elementlerin bolluğunu gözlemlediğimizi açıklayabilen tek teoridir.[1]

191 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Sefa Emrahoğlu. Büyük Patlama (Big Bang) Teorisi Nedir?. Alındığı Tarih: 30 Nisan 2022. Alındığı Yer: Medium | Arşiv Bağlantısı
  2. Wikipedia. Büyük Patlama. Alındığı Tarih: 30 Nisan 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close