Muhteşem bir noktaya değindiniz. Bu evrenin nasıl bir yapıda olduğunu gösteren çok güzel bir soruydu. Öncelikle bir sistem eğer mevcut durumundaki değerlerinin hepsini bilinmesine rağmen bir kaç adım sonraki hali çok kararsız ve hesaplanamaz bir haldeyse bu sistem kaotik bir sistemdir. ( Bu konudaki en popüler örnek 3 cisim problemi ) Evrendeki bütün cisimlerinin etkisini hesaplayacak bir makinemiz olsaydı, bir sonraki durumdan öte sonraki durumların hepsini hesaplayacak bir formülümüzün olması çok zor olurdu.
Kaotik sistemlerin özelliklerinden biride başlangıç parametrelerine aşırı hassas olmasıdır. Bu durumda parametreler mikro ölçek oluyor. Yani mikro ölçekler ihmal edilemez çünkü sonuçların değişimindeki etkisi çok büyüktür. Kelebek etkisi dediğimiz olayın temelinde kaotik sistemlerdeki en ufak parametrenin makroyu nasıl değiştirdiğidir.
Kısacası, her durumu bilsek bile istediğimiz bir andaki durumu hesaplamak çok zordur. Sadece bir sonraki adımı hesaplayabilecek formüllere sahibiz. En nihayetinde kaotik sistemlere örnek olan evrenimiz, mikro ölçekteki değişkenlere hassas olduğundan en küçük parametreyi bile göz ardı edemeyiz. Bundan dolayı bir olasılık bulutu olduğunu söyleyebiliriz.