Evet evrenin şu anda büyük ölçüde düz olduğunu biliyoruz. Elbette bu düzlük, iki boyutlu bir düzlem (bir masa yüzeyi vb.) gibi algılanmamalı. Geometrisinde birbirine paralel bir şekilde yolculuğa başlayan iki ışının, bu yolculuğa paralel olarak devam edeceğini söylüyor bu durum. Kapalı bir geometride yakınsarken, açık bir geometride de ıraksıyor.
Aslında bu konuda yapılan ölçümlerin hassasiyeti oldukça büyük. Planck uydusunun son verilerine bakacak olursak, oldukça hassas sonuçlar verdiğini görüyoruz. Lakin Hubble sabiti konusunda, uzaklık merdiveni yöntemlerini (Cepheidler, Tip Ia süpernova vb.) kullanan araştırmalar ile kozmik mikrodalga arkaplan ışımasını (CMB) referans alan çalışmalar arasında ufak bir anlaşmazlık var.
Evrenin düzlüğü konusundaki tartışma ise daha ziyade felsefi odaklı dönen "düzlük problemi". Bunu bir problem olarak dile getirenler olduğu kadar, aslında bunun bir problem olmayacağını dile getirenler de var. Bu tür konularda önümüzdeki 10 yıl içerisinde çok daha fazla şey öğreneceğiz gibi görünüyor. Ama büyük bir hata bulunması, çok olası değil. Alternatifler çokça değerlendirilip, tartışılıyor.
Bütün bu konuları detaylıca Kozmoloji yazı dizimide ele almıştım. Daha teknik detayları orada da bulabilirsiniz, referansa bırakıyorum.
Kaynaklar
- Ö. Kayalı. Kozmoloji Yazı Dizi. (6 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 6 Ocak 2021. Alındığı Yer: Rasyonalist | Arşiv Bağlantısı