Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Berkay Aşcı
Berkay Aşcı
10K UP
Üye
2

Evrenimiz yaşayan bir organizma olabilir mi?

Evrenimiz başka bir varlığın bedeni olabilir mi? Nöron ağlarına bakınca tıpkı kozmik ağ yapılarına benziyor Bunun olma ihtimali nedir?
148 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör

Evrenimizin yaşayan bir organizma ya da daha büyük bir varlığın parçası olabileceği fikri kozmik ağlar ile insan beynindeki sinir ağları arasındaki yapısal ve dinamik benzerliklerden ilham almaktadır. Yapılan çalışmalar evrendeki galaksilerin büyük ölçekli dağılımının beynimizdeki nöronların organizasyonuna benzediğini göstermiştir. Her iki sistem de çok farklı ölçeklerde karmaşık, kendi kendini organize eden yapılar sergiler. Bu benzerlik sadece yüzeysel değildir; istatistiksel analizler her iki ağdaki uzaysal dalgalanmaların dağılımının şaşırtıcı derecede benzer olduğunu ortaya koymaktadır ve bu, ağ dinamiklerinin benzer ilkelerle yönetiliyor olabileceğini düşündürmektedir. Ancak bu benzerlikler ne kadar ilgi çekici olursa olsun evrenin yaşayan bir organizma olduğuna dair somut kanıtlar sunmamaktadır. Böyle bir senaryonun olasılığı spekülatif kalmakta ve ciddi şekilde ele alınabilmesi için yaşam ve bilinç anlayışımızda köklü bir değişiklik gerektirmektedir​.[1][2][3]

Kaynaklar

  1. F. Vazza, et al. (2020). The Quantitative Comparison Between The Neuronal Network And The Cosmic Web. Frontiers in Physics, sf: 525731. doi: 10.3389/fphy.2020.525731. | Arşiv Bağlantısı
  2. N. News. Does The Human Brain Resemble The Universe? - Neuroscience News. (16 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 9 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Neuroscience News | Arşiv Bağlantısı
  3. F. V. &. A. Feletti. The Strange Similarity Of Neuron And Galaxy Networks. (17 Temmuz 2017). Alındığı Tarih: 9 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Nautilus | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close