Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Barış Drm
Barış Drm
36K UP
Üye 2 gün önce 2 Cevap
1

Evrendeki tüm fiziksel yasaların ve matematiksel ilkelerin var olmasını zorunlu kılan mutlak bir neden var mıdır, yoksa bu yasalar kendiliğinden mi ortaya çıkmıştır?

Bu soru, bilimsel yöntemin sınırlarını zorlayan bir doğa felsefesi ve metafizik sorunudur.
240 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 gün önce

Doğru tek bir yanıtı var: Bilmiyoruz!

Ancak bu bilmiyoruz ifadesi salt bilimsel bir tevazunun değil, evrenin devasalığı karşısında türümüzün, hele ki genişlediği gözlemlenen bir evrende, böylesi bir soruya asla kesin bir yanıt veremeyeceği üzerine oturur.

Ancak bu, konu üzerinde bilimsel yol ve yöntemlerle bir hat çizemeyeceğimiz, ya da daha doğru bir ifade ile ne olduğu konusunda değil de ne olmayacağı konusunda bir akıl yürütemeyeceğimiz anlamına gelmez.

Tüm Reklamları Kapat

Bu akıl yürütme, gerek bilim gerek bunun ebesi konumundaki materyalist, diyalektik felsefe baz alındığında varacağımız ilk durak; evreni kişileştirip (Teşhis) konuşturma (intak) argümanları olur ki; bu iki argüman esasında bize özgüdür ve evreni sadece anlama ve anlamlandırmaya yarar.

Yoksa evrenin ne bir bilinci ne de bir planı vardır. Hatta onun için neden-sonuç ilişkisi ve ya her ne ise bizim gözlüklerden bakarak ona biçtiğimiz yasalar, kaideler, ilkeler yoktur, olmadılar ve olmayacaklar.

Evren için biz merkezli kullanabileceğimiz ve evrenin işleyişi ile ortaklaştırabileceğimiz yegane olgu oluştur ötesi değil. Anlamı da şudur: Evren hesap yapmaz, ölçüp tartmaz, tasarlamaz, yasa koymaz, ilkelere dayanmaz.

Bunların hepsi ve sonuç üzerinden, evreni daha iyi anlama ve anlamlandırma üzerine bizlerin geliştirdiği bir dilden ibarettir.

Tüm Reklamları Kapat

Gerekçe mi: Evren; biz dahil, içerdiklerinin tamamının ta kendisidir. Ne aşkın ne de içkin.

Dolayısı ile içerdiği ve düzenleyici olduğu varsayılan yasaların, ilkelerin tamamı da, içerdiklerinin hepsinin karşılıklı ve kesintisiz devinen etkileşiminin bir ürünüdür. Bunu formüle edip buna bir ad vermek türümüze nasip olmuş hepsi bu. Sevgiyle…

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İsmail Ensar Akay
araştırma yaptım. 2 gün önce

Bu soruya iki temel bakış açısı var:

1. Zorunlu Bir Neden Varsayımı(Nedensellik)

Bu görüşe göre, fiziksel yasalar ya zorunlu olarak var olmalıdır ya da bilinçli bir düzenleyici tarafından belirlenmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

- Matematiğin Evrenselliği:*Matematiksel yapılar fiziksel yasaların temelini oluşturuyor gibi görünüyor, bu da onların zorunlu olabileceğini düşündürüyor.

- İnce Ayar Argümanı: Evrendeki fiziksel sabitler yaşama uygun olacak şekilde hassas dengede. Bu, bilinçli bir düzenleyici veya temel bir zorunluluk fikrini akla getiriyor.

- Zorunlu Varlık Fikri:Evrenin bir başlangıcı varsa, onun altında yatan zorunlu bir neden olmalıdır (Tanrı, doğa yasaları veya başka bir ilke).

2. Kendiliğinden Ortaya Çıkma Hipotezi

Tüm Reklamları Kapat

Bu görüşe göre, fiziksel yasalar rastgele oluşmuş ya da seçilmiş olabilir.

- Çoklu Evren Teorisi: Farklı evrenlerde farklı yasalar olabilir, biz sadece yaşanabilir olanı gözlemliyoruz.

- Kuantum Dalgalanmaları:Evren, kuantum seviyesinde rastgele oluşmuş olabilir.

- Matematiksel Yapılar ve Seçilim: Tüm matematiksel yapılar var olabilir, biz sadece içinde yaşayabildiğimiz birini gözlemliyoruz.

Sonuç

Bu yasalar zorunlu mu, yoksa rastgele mi ortaya çıktı? Bilim henüz kesin bir yanıt vermese de, her iki görüş de derin felsefi ve fiziksel sorular doğuruyor.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close