Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mert Emir Gümüş
Üye 10 Haziran 2023 1 Cevap
3

Evrendeki toplam proton sayısı toplam elektron sayısına eşit midir?

233 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ertuğrul Genç
Astronomi meraklısı 10 Haziran 2023

Evrendeki toplam proton sayısı toplam elektron sayısına eşit midir sorusu, evrenin hangi döneminde olduğuna bağlı olarak farklı cevaplar verebilir. Evrenin erken dönemlerinde, sıcaklık çok yüksekti ve protonlar, elektronlar, fotonlar ve diğer parçacıklar arasında sürekli bir denge vardı. Bu dönemde, evrendeki toplam proton sayısı toplam elektron sayısına yaklaşık olarak eşitti.

Ancak, evren soğudukça, elektron-pozitron çiftleri yok olmaya başladı ve geriye sadece fotonlar kaldı. Bu süreçte, evrendeki proton sayısı sabit kaldı, ancak elektron sayısı azaldı. Bu nedenle, evrendeki toplam proton sayısı toplam elektron sayısından biraz daha fazla oldu.

Evren daha da soğudukça, protonlar ve elektronlar atomları oluşturmak için birleştiler. Bu süreçte, evrendeki elektron sayısı proton sayısına eşitlendi. Çünkü her atomda, çekirdekteki proton sayısı kadar elektron bulunur. Bu dönemde, evrendeki toplam proton sayısı toplam elektron sayısına eşitti.

Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde ise, evrenin büyük bir kısmı nötr atomlardan oluşur. Ancak bazı bölgelerde, yüksek enerjili ışınım veya çarpışmalar nedeniyle atomlar iyonlaşabilir. Yani elektronlarını kaybedebilir veya kazanabilirler. Bu durumda, evrendeki toplam proton sayısı toplam elektron sayısından farklı olabilir3. Ancak bu fark çok küçüktür ve evrenin genelinde ihmal edilebilir.

Sonuç olarak, evrendeki toplam proton sayısı toplam elektron sayısına eşit midir sorusunun cevabı, evrenin hangi döneminde olduğumuza göre değişir. Evrenin erken dönemlerinde yaklaşık olarak eşitti, sonra biraz farklı oldu, sonra tekrar eşitlendi ve günümüzde çok küçük bir fark var.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close