Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sait Vakkas Yılmaz
Üye 13 Temmuz 2021
3

Evrende, bilinen en tehlikeli gök cismi hangisidir?

Bir yazıda magnetar olduğunu okumuştum ama neden magnetar olduğunu anlamadım.
2,176 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Göktuğ Çağlar
Kimyagerim, Felsefe ve Bilim Yakın Dostlarımdır 13 Temmuz 2021

Magnetarların tam olarak nasıl oluştuğu bilinmese de tahminlere göre her on süpernovadan birinde magnetar doğar.

Bazı bilim insanlarına göre Magnetarlar karadeliğe dönüşebilmesi gereken bir yıldızın karadeliğe dönüşememesi yani çok az bir farkla kütlesinin karadeliğe dönüşmeye yetmemesi, nötron yıldızına da dönüşemeyecek kadar fazla kütlesinin olmasından dolayı karşımıza çok kararsız bir nötron yıldızı çıkıyor. Buda onu evrenin en tehlikeli yapılardan biri yapıyor.

Magnetarlar aklınıza gelebilecek her türlü mıknatıstan katrilyonlarca daha fazla güçlüdür. Gücünü kanıtlamak için örnek; mesela güneşimizin yerine bir magnetar olsaydı vücudumuzda bulunan demiri bile çekip çıkarırdı.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca etrafında bulunan tüm manyetik cisimleri kendisine çeker içine alırdı. Bu da tüm güneş sistemimizi çekmesi demek olurdu.İşte magnetarlar bu yüzden çok tehlikeli.

Çevresinde bulunan hiçbir manyetik varlığa yaşama şansı vermiyorlar. O kadar güçlüler ki etrafında hiçbir manyetik varlığı affetmiyorlar. İnsanların kanın içinde bulunan demiri son zerresine kadar çekebilecek güçteler. Bu kadarıyla kalmıyor tabi ki.

Magnetarlarda nötron yıldızları gibi etrafında mükemmel bir hızda döner fakat nötron yıldızları gibi manyetik alanları düzenli değildir.

Magnetarların manyetik yapısı bazen alçalır bazen çok çok yükselir. Bazen bu manyetik alan binlerce ışık yılı uzakta olan nesneleri bile etkileyebilecek güce ulaşabiliyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Siz karadeliğin yanından uzay geminiz ile çekim alanına girmeden onu seyrederek geçebilirsiniz. Ama bir magnetarı gözünüzle görmeye başladığınızda sonunuz ölümden başka bir şey olması mümkün değildir.

Magnetar
Magnetar
Uzay haberleri

Cisim olarak değil ancak,olay olarak Evrendeki en tehlikeli olay şahsi görüşüm,Gama Işını Patlamalarıdır.

Gama ışını patlamalarının kaynağı olarak iki ayrı görüş vardır, dev bir yıldızın çökmesi hipernova ya da bileşenleri nötron yıldızı olan çift yıldız sistemindeki nötron yıldızlarının birbiriyle birleşmesi.

Bu patlamalar sonucu oluşan GAMA IŞINLARI uzayda yol alırlar ve önlerine gelen neredeyse her şeyi yok ederler, yakınımızda (yüzlerce ışık yılı) meydana gelebilecek bir gama ışını patlaması dünyanın her yerinde nükleer bomba patlamış etkisi yaratırdı bu da kitlesel yok oluş demek.Bundan daha uzakları ve enerjisi daha az olanlar ise atmosferimizi yok ederlerdi.

Gama Işını Patlaması
Gama Işını Patlaması
Kozmik anafor
371 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Gama Işını Patlamaları. (13 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 13 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. Wikipedia. Magnetarlar. (13 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 13 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close