Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
İbrahim Berber
Üye 19 Ağustos 2 Cevap
3

evren tek bir yöne doğru mu kayıyor?

kütle çekiminin menzili sonsuz evrende illa ki en yüksek kütleye sahip bir cisim bulunacaktır o zaman tüm evren yeterli zaman verildiğinde o en yüksek kütleye doğru kaymak zorunda değil mi? o zaman bu en yüksek kütle gelecekteki evrenin merkezi olmaz mı?
359 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 19 Ağustos

Sorunuzun başlığını okuyunca farklı, açıklama kısmını okuyunca daha farklı bir şey anlaşılıyor. Açıklama kısmına göre verilen cevap (Emre Çelik beyin) tutarlı ve tatmin edici gözüküyor. Ben başlık kısmında ilk anladığıma cevap vermek istiyorum.

Tıpkı galaksilerin olduğu gibi evrenin tamamının da bir yörüngesi veya belli bir yöne hareketi olabilir mi? İsterseniz buna cevap vermeden önce yörünge mekaniğini anlamaya çalışalım. Gezegenler ve uydularının, gezegenler ve merkezde bulunan yıldız sistemlerinin yörünge mekaniğini anlamak ve öngörmek Genel Grelilik teorisi doğrultusunda anlamlı hale gelmiştir. Galaksilerin yörüngesine gelince işler biraz karışır. Kendi galasimizden yola çıkarsak; kendisine referans alacağı büyük bir kütle merkezi yoktur. En az kendisi kadar büyük Andromeda ve diğer küçük komşu cüce galaksiler ile çevrilidir. Andromeda ve bizim galaksimizin toplam kütlesi birbirlerini etkilemekte ve radyal benzeri bir yörünge hareketi göstermektedirler.

İş biraz daha büyük yani evren boyutuna gelince işler nasıl bir hal alıyor ona bakalım. Diyelim ki tıpkı bizim evrenimiz gibi, çoklu evrenler hipotezine uygun olarak bir sürü evren var, doğal olarak bunların total kütlesi birbirlerini etkileyebilir ve belli bir yöne hareket edebilirler veya edebilirler mi? Burada kütle çekim dalgalarının hızı devreye girer, Einstein bize kütleçekim dalgalarının da ışık hızının ötesine geçemeyeceğini öğretmiş ve 2016 yılında LIGO deneyleri ile ispatlanmıştır. Evrenler arası mesafelerin büyüklüğü göz önüne alınırsa, komşu evrenin kütleçekim dalgalarının bizim evrenimize ulaşabilmesi için trilyonlarca yıl geçmesi gerekebilir. Evrenimizin henüz 13,8 milyar yıl yaşında olduğunu düşünecek olursak bu pek mümkün görünmüyor. Diğer yandan kütleçekim dalgaları mesafe kat edebilmek için uzayın varlığına ihtiyaç duyar ve kozmolojik görüşümüze göre uzay-zaman da büyük patlama ile oluşmuştur. Evren olarak tanımladığımız her yer aynı zamanda uzaya da sahiptir, uzayın olmadığı bir alan var ise bunu tanımlamak eldeki veriler ile neredeyse imkansız, kısacası evrenler arası boşlukta ne vardır? Yani işin bu tarafı da evren tanımımızın ötesinde, tanımlanamaz bir durum ile karşı karşıya kalmamıza neden oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Gene kozmolojik görüşümüzden ve eldeki verilere göre evren tıpkı gezegenlerde olduğu gibi eksen dönüşü de yapmamaktadır. Buna neden olan temel durum; yeterli açısal momentumu sağlayacak kütle merkezi olmaması gibi görünüyor. Yani evrenin bir kütle merkezi mevcut değil.

Sonuç olarak; bildiğimiz kadarı ile evrenin bir yörünge hareketi veya belli bir doğrultuda kayması anlamlı gözükmediği gibi, eldeki verilere göre eksen dönüşü de yapmamaktadır.

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Emre Çelik
Emre Çelik
116K UP
Üye ama ne bilim ya 19 Ağustos

Evren tek bir yöne doğru hareket etmiyor; aksine, her yönde eşit olarak genişliyor. Bu genişleme, kozmolojinin temel bir yönüdür ve uzak galaksilerin kırmızıya kayması gibi gözlemlerle desteklenmektedir. Evrenin genişlemesi, yerçekimsel olarak bağlı olmayan gözlemlenebilir evrenin parçaları arasındaki mesafenin zamanla arttığı anlamına gelir. Bu genişleme içseldir, yani evrenin “içine” doğru genişlediği veya “dışında” bir boşluk olduğu anlamına gelmez. Gözlemler, büyük ölçeklerde evrenin izotropik olduğunu, yani her yönde aynı göründüğünü göstermektedir. Yerçekiminin sonsuz bir menzili olmasına rağmen, evrenin genişlemesi büyük mesafelerdeki yerçekimsel çekimi dengeler. Bu, büyük kütleli cisimler olsa bile, evrenin genişlemesi nedeniyle bu cisimlerin tüm evreni kendilerine çekemeyeceği anlamına gelir. Tek, en büyük kütleli cismin evrenin merkezi olacağı fikri, mevcut kozmolojik modeller tarafından desteklenmemektedir. Evrenin belirli bir merkezi yoktur; bunun yerine, her yönde eşit olarak genişlemektedir. Bu eşit genişleme, her şeyin hareket ettiği tek bir “merkez” olmadığı anlamına gelir. Özetle, evren her yönde eşit olarak genişlemekte ve gelecekte evrenin merkezi olacak tek bir merkezi kütle bulunmamaktadır.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close