Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Evren sonsuza kadar genişleyecek mi?

Evrenin genişlemesi için bir enerjiye ihtiyacı var fakat bir gün yerçekimi bu enerjiye hakim gelemicek mi?
837 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mutlu Çatık
Mutlu Çatık
33K UP
1. Nesil Yazar
Orijinal Soru: Evren sonsuza kadar mı genişleyecek?

Bu konuda çok farklı düşünceler mevcut. Bilim insanları arasında; evrenin düz ve sonsuza dek genişler yapıda olduğuna dair bir fikir birlikteliği vardır. Evrenin nihai kaderi için; hayali çekim, kozmik belirsizlik, çoklu evrenler, büyük sıçrama, büyük dağılma, büyük çöküş, büyük donma gibi çok sayıda hipotez ve senaryo vardır. Evrenin nihai kaderi ise, evrenin şekline ve karanlık enerjinin oynadığı role göre değişecektir. Karanlık enerji, tam olarak açıklanamayan bir güç olsa da, evrenin bütününün yükselen bir hızda genişliyor oluşunun nedeni olduğu düşünülüyor. Son gözlemler, Büyük Patlama'dan 7.5 milyar yıl sonraki zamandan itibaren evrenin genişleme hızının düştüğü yönündedir. Günümüzde bu genişleme ivmelenerek (giderek artan bir hızla) devam etmektedir.

Stephen Hawking, "Her Şeyin Teorisi" isimli kitabında "Evren sonsuza kadar genişleyecek mi?" sorusuna yanıt olarak şöyle yazmıştır: "Soruyu yanıtlayabilmemiz için evrenin şu anki genişleme hızıyla ortalama yoğunluğunu bilmemiz gerekir. Eğer yoğunluk, genişleme hızınca belirlenen bir kritik değerin altındaysa, çekim kuvveti bu genişlemeyi durduramayacak kadar zayıf demektir. Eğer yoğunluk bu kritik değerden fazlaysa çekim kuvveti gelecekte bir an genişlemeyi durdurarak evrenin yeniden çökmesine neden olacaktır." demiştir.

Bunların üzerine bir grup bilim insanı, "Abell 1689" isimli galaksi kümesi üzerinde yaptıkları gözlemler sonucu, evrenin muhtemelen sonsuza dek genişleyeceği sonucuna varmıştır. Karanlık enerjinin dağılım biçimini anlamaya çalışan bu son araştırma, evrenin genişlemeye devam edeceğine işaret ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

148 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Vikipedi. Evrenin Nihai Kaderi. (22 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 22 Haziran 2021. Alındığı Yer: Vikipedi | Arşiv Bağlantısı
  2. BBC. Evren Sonsuza Dek Genişleyecek. (22 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 22 Haziran 2021. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Koralp Erin
Koralp Erin
210K UP
Astrofizik meraklısı...

Büyük Çöküş, Büyük Çatlak gibi evrenin sonunda yerçekimin galip geleceği teoriler ve bu teorileri uzun süre destekleyen bilim adamları vardı.

Aslında evrenin sonu, genişleme momentumu ve yerçekimi arasındaki mücadele ile belirlenir. Genişleme oranını Hubble Sabiti (Ho veya H) ile ifade ediyoruz, yerçekimin gücü ise; evrendeki maddenin yoğunluğunu ve basıncına bağlı olarak değişmektedir. Evrenin yoğunluğu, Hubble Sabitinin karesi ile orantılı olan "kritik yoğunluğun" altında ise o zaman evren sonsuza kadar genişleyecektir. Eğer evrenin yoğunluğu "kritik yoğunluktan" daha büyükse; o zaman yerçekimi sonunda kazanacak ve evren Büyük Çöküş olarak adlandırılan teorideki gibi kendi içine çökecektir.

Kritik yoğunluğun yaklaşık değeri; 10-26kg/m^3'tür

Tüm Reklamları Kapat

Yani formülümüz:

pc = 3H^2 / 8pi G

pc: Kritik Yoğunluk

H: Hubble Sabiti

Tüm Reklamları Kapat

G: Newtoon Yerçekimi Sabiti

Son yapılan WMAP araştırmaları, evrenin genişlemesinin giderek hızlandığını ortaya koymuştur. Bu da evren sonsuza kadar genişleyecek demektir.

410 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Wmap Araştırma Sonuçları. (20 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 20 Kasım 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close