Merhaba konu hakkında bilir kişi değilim ancak, benim düşüncem; kuantum ve izafiyet teorisinin birleşimini açıklamaya çalışan, sicim teorisinin işlemesi için başka boyutlara ihtiyaç duymasından dolayı, başka boyutların var olduğu kanaatindeyim.
Bunun hakkında aslında güzel açıklamalar yapıldı kaynaklarda vereceğim videoyu izleyerek daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Aslında bakıldığında bu iki farklı teoriyi birleştirmek adına çok fazla teori geliştirildi. Halka Kuantum Kütle Çekim Teorisi, Nedensel Fermiyon Sistemleri Teorisi, Nedensel Küresel Teorisi, E8 Önerisi, Şerit modeli vs.
Görünen o ki en çok kabul gören sicim teorisiydi. Şöyle ki; sicim teorisi sicim adı verilen küçük çizgilerin titreşmesiyle oluşan kuarklardan yola çıkılarak evrenin tüm parçalarının açıklamalarını yapmaya aday olan teori. Üstelik sicim teorisi matematiksel kanıtlara dayandırıldığında mükemmel çalışıyor ancak maalesef ki deneysel kanıtı henüz yapılamadı. işlemek için 4 boyuttan fazlasına ihtiyaç duyuyor ve bu bahsi geçen boyutlar olmadan çalışamıyor. Sicim teorisinin çalışması için 10 boyutun yeterli olduğu söyleniyor. 12. boyut ve fazlasının olduğu düşünülse de 12 boyut ve üzerinde 2 adet zaman kavramı olması gerektiği gibi sorunlar çıkıyor. Dünyanın kütle çekimi çok zayıf. Öyle ki yüne sürttüğünüz bir balonla ürettiğiniz statik elektrikle kağıtları havalandırıp kütle çekimine meydan okuyabiliyorsunuz. Bunun açıklamasını bulmaya çalışan fizikçiler yine başka boyut fikrini ortaya attılar, zira başka boyutlar varsa kütle çekiminin zayıflığını açıklamak mümkün hale geliyor. İçinde bulunduğumuz evren eğer 5 boyutlu ise, kütle çekiminin neden bu kadar zayıf olduğu anlaşılır hale geliyor. Aslında bakıldığında sicim teorisi ve bunun gibi teoriler bizi farklı boyutların olduğunu düşünmeye itiyor. Dolayısıyla varlığını doğrudan göremediğimiz ancak evrenimize gölgesi düşen boyutların var olduğu söyleniyor. Bu saydığım sebeplerden, boyutların artmasıyla açıklayabildiğimiz şeyler veya teorilerden dolayı benim farklı boyutların olduğundan pek şüphem olmadığını söyleyebilirim. Ancak elbette bilimin gelebileceği "boyutları" düşünmek zor. Bu sebeple bunun bulunmasını veya açıklanmasını beklemekten başka çaremiz kalmıyor.
902 görüntülenme
Kaynaklar
-
Ç. Mert Bakırcı. Sicim Teorisi Nedir? 4. Boyutun Ötesi Nerede?. (24 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 24 Şubat 2021. Alındığı Yer: Youtube
| Arşiv Bağlantısı