Okuduğunuz kaynaklardan kafanız karıştı ise konuyu size basitçe anlatmak lazım.
Büyük patlama meydana geldiğinde ortam, o kadar yoğun, sıcak ve kaotikti ki hiç bir parçacık, foton, bozon, kuark vs. kendilerinden başka bir yapı oluşturamıyorlardı. Bu aşamada evren, ışık hızının çok üzerinde bir hızla genişliyordu zaten. Bu genişleme sürdükçe ortam seyreldi, soğudu ve parçacıklar biraz rahatlayıp başka parçacıklarla yapılar oluşturma konforuna kavuştular.
İlk 380 bin yıl boyunca fotonlar serbest kalamadı. Bu ne demek? Evren, ışığa geçirgen olamadı. Bu ne demek? Işık yoksa görüntü de yoktur. Bu ne demek? Görüntü yoksa biz orayı göremeyiz. Buna göre de evrenin görebildiğimiz en eski fotoğrafı, 380 bin yaşındaki hâli.
Genişleme, yine hızla ama "hızı yavaşlayarak" devam etti. Neden yavaşlayarak? Çünkü bilinen maddenin (galaksiler, yıldızlar, gezegenler vs) sahip olduğu kütleçekimi evrenin genişleme hızına ters bir etki yaratıyordu. Bu süreç bir seviyeye kadar bu sürdü. (Ben 4. milyarıncı yıla kadar sanıyordum ama 6 falanmış galiba. Tam da net olmayabilir bu eşik) Sonra evrenin genişleme hızı "hızı artarak" devam etmeye başladı. Neden? Çünkü evrenin toplam enerjisinin %68'ini oluşturan karanlık enerji, bilinen maddenin kütleçekim etkisinin tersi etkiye sahip. Yani çekmiyor, itiyor. Bu noktaya dikkat: Bilinen maddenin kütleçekimi etkisi, uzaklıkla paralel işliyor. Yakındayken çok, uzaktayken az. YAni evren büyüdükçe, bilinen maddenin kütleçkim etkisi azaldı ve karanlık maddenin itim etkisi daha etkili olmaya başladı. Ve karanlık maddenin itim etkisinin uzaklıkla ilgisi yok. Her yerde aynı. O hep sabitçe itiyor. Doğası bu.
İşte kütleçekimi artan uzaklıklar sebebiyle iyice zayıflayınca artık evrenin genişleme hızını düşüecek, yani "hızı yavaşlayarak" artacak bir etki kalmayınca evren, başıbozuk bir şekilde, genişleme "hızı artarak" genişlemeye devam ediyor.
Bu genişlemenin ölçeği uzaklıkla ilgili ama. Şöyle: 1 birim uzaklık 1 birim uzaklaşıyor. 2 birim ise 2 birim uzaklaşıyor. Buna göre çoook uzaklar ise o kadar hızlı uzaklaşıyor ki uzaklaşma hızı ışık hızını aşıyor. İşte burası sizin sorunuzun cevabı: Evrenin her tarafı aynı yaşta. Ama atıyorum 10 milyar yıl önce hemen yanımızda olup ışığını görebileceğimiz bir bölge, geçen zamanla bizden o kadar uzaklaştı ki artık onun taşıdığı foton (yani ışık) artık bizden ışıktan daha yüksek hızla uzaklaşıyor. Bu nedenle o ışığı biz asla göremeyeceğiz. Bu denkleme göre her geçen zamanda ve sürede, evrenin belirli bir bölgesi, bir daha asla göremeyeceğimiz bölgeye geçiyor. Bizim görebildiğimiz bölge ise sürekli azalıyor. Bu sınıra Hubble Ufku deniyor. Arama yaparsanız birçok bilgi görürsünüz.
Daha fazla detay verilebilir. Ama bu kadarı da açıklayıcı olacaktır sanırım. Sağlıcakla.