Öncelikle kendi devinimleri ile uzaklaşmadıklarını söyleyebilirim. Evrende bize göre konumları öyle uzak nesneler var ki, nerdeyse ışık hızında bizden uzaklaşıyorlar. Evrenin 13,8 milyar yaşında, gözlenebilen everenin yarıçapının 46,5 milyar olması da evrenin ışık hızından daha hızlı genişlediğini gösteriyor. Kütleli cisimler ışık hızına çıkamayacaklarına göre kendi devinimleri söz konusu olamaz.
Geriye uzay-zaman dokusunun genişleme ihtimali kalıyor. Fakat bu doku evrenin her yerinde aynı şekilde genişlemediği gerçeğini de görmek gerekir. Çekim kuvvetinin güçlü olduğu galaksi ve takım galaksiler arasında böyle bir genişleme söz konusu değil. Kütle ve karanlık madde etkisi, henüz varlığından ve ne olduğundan emin olamadığımız karanlık enerji olgusunu yeniyormuş gibi görünüyor.
Uzay-zaman dokusu evrenin her yerinde aynı değilse, özellikle evrendeki devasa boşluklarda çok esniyor ve esnemesi hızla artıyor ise bu durum pek çok karmaşık konuyu gündeme getirebilir. Örneğin ışık, esnek uzay zaman ve takım galaksiler arasındaki yoğun uzay-zaman dokusunda farklı mı hareket ediyor? Kütle çekimin yoğun olduğu yerlerde uzay-zamanın büküldüğünü ve zamanın daha yavaş aktığını biliyoruz. Bu durumda evrenin her yerinde zaman farklı mı akıyor? Evren modellemesinde yapılan pek çok hesaplama bize doğru sonuçları vermiyor olabilir mi?
Kozmolojik ölçekte bakıldığında, Genel Görelilik evrenin işleyişi hakkında her şeyi açıklamıyor olabilir. Pek çok sorunun cevabı için, bilim daha çok mücadele verecek gibi görünüyor. [1]
Kaynaklar
- Dr. Christopher S. Baird. How Long Before The Expansion Of The Universe Causes Our Earth To Drift Away From The Sun?. Alındığı Tarih: 1 Ekim 2023. Alındığı Yer: Science Questions with Surprising Answers | Arşiv Bağlantısı