Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Orhan Cem Aslan
Üye 4 Ekim 2 Cevap
6

Evren genişledikçe uzay-zaman dokusuna ne olur?

Evren uzay zaman dokusundan oluştuysa evren genişledikçe de bu dokunun da genişleyeceğini ve böylece uzay zaman dokusunun yoğunluğunun azalacağını düşünüyorum.
535 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Bilim Sever Okuyucu 4 Ekim

Düşün ki evrenin genişlemesi sanki bir balonun şişmesi gibi balondaki noktalar (galaksiler) birbirinden uzaklaşıyor. Bu uzay-zamanın da genişlemesi demek. Mesela uzak galaksilerden gelen ışık dalgaları uzuyor ve bu duruma "kırmızıya kayma" deniyor. Yani uzaydaki her şey sanki yavaş yavaş birbirinden uzaklaşıyor gibi. Ayrıca evrenin genişlemesi zamanın akışını da etkileyebiliyor. Yani uzaktaki bir galaksiyi izlerken zamanın farklı akışlarda ilerlediğini gözlemleyebilirsin. Bu genişleme kütle çekim alanlarının dinamiklerini de değiştirebilir, uzay-zamanın eğriliği kütle çekimiyle bağlantılı olduğu için genişleme ile birlikte uzay-zamanın yapısı da değişiyor. Sonuç olarak evrenin genişlemesi uzay-zaman dokusunun karmaşıklığını artırıyor ve bu durum evrenin kökenlerine ve geleceğine dair yeni sorular sormamıza neden oluyor.

14
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 11 Ekim

Sorunuzda çok haklısınız; uzay-zaman genişliyor veya kütlelerin etkisi ile eğilip bükülüyorsa bu dokuda nasıl bir değişim meydana geliyor. Veya Büyük Patlama ile oluştuğunu düşündüğümüz bu doku, tek bir noktaya sıkışık halde iken yapısı şimdikinden farklı mıydı? Eğer genişleme sonsuza dek devam edecek ise bu sünmenin bir sınırı var mı? Eğer bir sınırı varsa; dokuda bir yırtılma meydana gelebilir ve evrenin sonu bu şekilde olabilir mi?

Bu sorulara cevap üretmekten çok uzağız. Kuantum Kütle Çekim Kuramı; evrende var olan 3 temel kuvvet (elektromanyetizma, zayıf ve güçlü nükleer kuvvet) ve 4. kuvvet olan kütle çekimi birleştirmeye çalışan, yani kuantum mekaniği ve Genel Görelilik Teorisini birleştirip yeni bir kuramın ortaya çıkması, belki bazı cevaplara ulaşmamızı sağlayacak. Ancak, şimdilik sorunuzun net bir cevabı olmadığı gibi, daha fazla soru sormamıza neden oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

102 görüntülenme
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close