Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Çağanalp Sarıkaya
Üye 1 hafta önce 2 Cevap
7

Evren düzenli mi yoksa kaotik mi?

482 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yusuf Yiğit Kımızoğlu
öğrenciyim 1 hafta önce

Öncelikle bu durum felsefi bir konudur ve kesin bir cevabı yoktur. Ancak ben size kendi fikrimi söyleyeyim:

Bir yandan, evrenin temel fizik yasaları — örneğin yerçekimi, elektromanyetik kuvvetler ve termodinamik yasaları — belirli bir düzen ve yapı sunar. Bu yasalar, galaksilerin, yıldızların ve gezegenlerin belirli bir düzende hareket etmesini sağlar. Dolayısıyla, evrende her şeyin belirli bir düzen içinde gelişen doğal süreçler aracılığıyla oluştuğu düşünülebilir.

Diğer yandan, kaos teorisi, evrenin bazı bölümlerinde küçük değişikliklerin büyük etkiler yaratabileceğini gösterir. Bu durum, evrenin her zaman öngörülemeyen, düzensiz ve karmaşık bir yapı sergileyebileceği anlamına gelir. Örneğin, yıldızların doğuşu ve ölümü, galaksi çarpışmaları gibi olaylar, birçok değişkenin etkisi altında bazen kaotik bir şekilde gelişir.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak, evren hem düzenli hem de kaotik bir yapıya sahip olabilir. Temel yasalar bir düzen sağlarken, mikro ve makro ölçekteki karmaşıklık ve düzensizlik evrende sürekli bir değişim ve kaos yaratabilir. Bu ikilik, evrenin belirli bir düzene sahip olduğunu ve aynı zamanda bazen öngörülemeyen bir doğa sergilediğini gösterir.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Serhan Erkanlı
Öğrenciyim 1 gün önce

Rastgelelik ve değişken parametrelerde değişken sonuçların elde edilmesi ile resmen bir kaostur. Öngörülemez ve ideal olmayan bu evrenin ideal olan iki sacayağı Matematik ve Fizik ile ideale yakınlaştırarak saptamalar ve kanunlar ortaya koymaya çalışıyoruz. Zira Fizik, yasalarında anlık durumu ve alışılagelmiş reaksiyonların çözümlerini anlatır. Hiçbir anlık durum bildiren diyagramda (misalen) 0.00001 saniye açıklanmışsa birinci saniye açıklanamaz. Bunun ifadesi için yeni bir denklem yazılması gerekir. Bu denklem de yeni bir ideal hale getirme sürecidir.

Bilim aslında bu yüzden de dogmatik değildir. Deney ve gözlemle çürütülebilir yasalar içerir. Ancak tekrar denenmesi konusunda “zaman kaybetmek” istemiyoruz herhalde. Çok basit bir örnek vermek gerekirse;

Toriçelli deneyinde kullanılan tüp eşit aralıklara bölünmüştü ve 1 atmosfer basıncı 76 cmHg olarak ölçülmüştü. Peki bu deneyde tüp, hangi “ideal” araç gereçle eşit aralıklara bölünmüştü? Bu şartlar altında tüpte nasıl 76 cmHg çıkabilmiştir? Bu deney günümüz koşullarında tekrarlansaydı yeni sonuç ne olurdu ? Değişir miydi?

Tüm Reklamları Kapat

İşte bu anlamda Matematik ve Fizikle evreni açıklamaya çalışırken bir referansa, kaide noktasına ve bunun etrafında gelişen bir deney ortamına ihtiyaç duyuyoruz. Bir nevi ideale yakınlaştırıyoruz. Belki de Toriçelli deneyi günümüz koşullarında tekrar denenmiş olsa belki de 76 değil de 75,5 cmHg çıkacak.. Bilim dogmatik değil ama evren, kendisini açıklamaya çalışan bilim için fazlasıyla kaotik…

Faydalı olabileceğini düşündüğüm bir makale de ekleyim

Evrim Ağacı’nda Kaos Teorisi

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close