Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
6

Etkisini hissettiğimiz halde neden bazı kuvvetleri yokmuş gibi kabul ederiz?

Merkezkaç ve eylemsizlik gibi
1,047 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Soner Albayrak
Fizik doktoruyum

Bu sorunun cevabını anlamak için eylemsiz referans gözlemci'yi anlamak gerekiyor:

  1. Göreli olmayan fizikte (Newton fiziği gibi), X'e göre ivmeli hareket etmeyen gözlemciler
  2. Özel görelilikte, ışığın her yönde sonsuza kadar doğrusal gittiğini gören gözlemciler
  3. Genel görelilikte, ışığın her yönde biraz da olsa doğrusal gittiğini gören gözlemciler

3. durumdaki biraz da olsa'nın ne kadar az olduğunu gözlemcinin bulunduğu uzayın bükümlülüğü belirliyor; yeteri kadar az bükümlü bir uzayda zaten 3. durum 2. duruma yakınsayacak. Her iki durumda da ışığa bakmamız tesadüf değil; özel görelilik'te bunu ışık hızının gözlemciden bağımsızlığı olarak yorumlayabiliriz, genel görelilikte'yse ışığın uzayın geodesic'leri üzerinden gitmesi olarak (geodesic'in ne olduğunu bilmiyorsanız dert değil). Peki 1. durumdaki X ne? Konsept olarak mutlak uzay (absolute space) deniyor, fakat aslında ne olduğunun pek de bir cevabı yok. Zaman zaman bir çok fizikçi bu mutlak uzaya ilahi ya da felsefi anlamlar yüklemiş, Newton fiziğinde pratik olarak uzak yıldızları alıyoruz.

Şimdi soruya dönelim. Üniversite'de fizik eğitimi almamış bir insanın görelilikte bir hesap yapmış olması pek olası değil (hobi olarak fizikle uğraşmıyorsa), bu yüzden ben Newton fiziğine odaklanacağım (ki bütün mühendislikler de hemen hemen sadece bunu kullanıyor). Bu fizikte 3 kanunumuz var (Newton kanunları), bunlardan 2. kanun der ki eylemsiz bir gözlemciye göre net kuvvet=kütle*ivme'dir, yani meşhur F=m*a. Fakat yukarıda 1. maddede belirttiğimiz gibi, eylemsiz gözlemci X'e göre ivmeli hareket etmeyen bir gözlemciydi (X'i uzak yıldızlar alalım). Ama örneğin Dünya'nın üzerindeki herkes uzak yıldızlara göre aslında ivmeli hareket ediyor (en basitinden Dünya dönüyor), demek ki 'yı Dünya'da kullanamayız.

Tüm Reklamları Kapat

Oturup hesaplayacak olursak ivmeli gözlemciler için de geçerli denklemi bulabiliriz, örneğin Dünya için denklem şu hale geliyor: . Burada E, C, ve M sırasıyla Euler, Coriolis ve Merkezkaç etkileri. Bu denklemi bu şekilde kullanabiliriz ve hiç bir sıkıntı yok. Fakat kafa karışıklığı olmasın diye (ki belki de daha fazla kafa karışıklığına sebep oluyor, bu soruda olduğu gibi) biz bu denklemi şöyle yazıyoruz ve diyoruz ki , yani Merkezkaç etkisini ve diğerlerini sanki kuvvetmiş gibi alıp fiziksel kuvvetlerden çıkarıyoruz. Bu yüzden aslında bunlar hayali kuvvetler, biz yı kullanmaya devam edebilelim diye bunlara kuvvet muamelesi yapıyoruz.

Bir örnekle durumu açıklayayım. Bir arabada gidiyorsunuz ve araba viraja giriyor. Uzak yıldızlardan size bakan uzaylılar sizin ivmeli hareket yaptığınızı görüp üzerinizdeki net kuvvetin sıfır olmaması gerektiğini hesaplıyor, yani . Bu sıfır olmayan kuvvet aslında arabanın sizi itmesi, gerçekten de virajı sert alıyorsanız ve cama yapıştıysanız bu kuvveti net bir şekilde hissedersiniz (virajı yavaş alıyorsanız oturduğunuz koltuk üzerinden araba size bu kuvveti uygular, pek hissetmemeniz normal). Fakat yan koltukta bir arkadaşınız oturuyor olsun, bu arkadaşınız (adı Soner olsun) size baktığında sizin sabit durduğunuzu görüyor, yani ona göre ivmesizsiniz. Soner bu sebeple sizin üzerinizde kuvvet yok diyecek, yani . Bu iki durumun da tutarlı olmasının sebebi şu; Soner'in hesabında sadece sizi iten arabanın uyguladığı kuvvet yok, bir de merkezkaç kuvveti var. Hatta bu merkezkaç kuvveti tam olarak da uzaylının gözlemlediği kuvvet, ama ters yönde: . Özet olarak uzaylının gözlemlediği gerçek bir kuvvet, araba sizi resmen itiyor (fiziksel bir kuvvet bu, modern fizikte bunu arabadaki elektronlar vücudunuzdaki elektronlarla etkileşiyor diye açıklayabiliriz). Fakat merkezkaç dediğimiz gerçek bir kuvvet değil, bizim uydurduğumuz bir şey. Doğada var olan nesnelerin böyle bir etkileşimleri yok yani.

188 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazarsız. Absolute Space. (28 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 28 Kasım 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazarsız. Eylemsiz Referans Çerçevesi. (28 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 28 Kasım 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close