Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
İsmail Aygül
Üye
3

Etik ve ahlâkı birbirinden nasıl ayırırız?

360 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
felsefeyle uğraşıyorum

Hem ahlak hem de etiğin genel anlamda "iyi ile kötü" veya "doğru ile yanlış" arasındaki farkı ayırt etmekle ilgisi vardır. Pek çok insan ahlakı kişisel ve normatif bir şey olarak düşünürken, etik belirli bir topluluk veya sosyal ortam tarafından ayırt edilen "iyi ve kötü" standartlarıdır. Örneğin, yerel topluluğunuz zinanın ahlaka aykırı olduğunu düşünebilir ve siz de kişisel olarak buna katılabilirsiniz. Bununla birlikte, yerel topluluğunuzun zina konusunda güçlü hisleri yoksa ancak kişisel düzeyde zinayı ahlaka aykırı buluyorsanız bu ayrım yararlı olabilir. Terimlerin bu tanımlarına göre, ahlakınız topluluğunuzun etiğiyle çelişecektir.

Her iki terimin çağrışımlarını dikkate alabilmemiz için, iki terimin farklı alanlardaki söylemde nasıl kullanıldığını düşünmek önemlidir. Örneğin, kilisede ahlaki teoloji öne çıktığı için, ahlak birçok Batılı için Hristiyan çağrışımına sahiptir. Benzer şekilde etik, iş, tıp veya hukuk ile birlikte kullanılan terimdir . Bu durumlarda etik, bu alanlarda çalışan insanlar için kişisel bir davranış kuralları görevi görür ve etiğin kendisi de sıklıkla oldukça tartışılır ve ihtilaflıdır. Bu çağrışımlar ahlak ve etik arasındaki ayrımlara rehberlik etmeye yardımcı olmuştur.

Türkiye Kamu Görevlileri Etik Kurumu'na göre tanımlar şu şekildedir: ''Toplumsal yaşamda ahlâk, daha çok töre anlamında tutum ve davranışları ifade etmek amacıyla kullanılmaktadır. Etik ise bir sürecin ve nasıl sorusunun anlatımıdır. Bir başka ifadeyle; etik usul veya biçim, ahlâk ise esas ya da içerik ile ilgilenmektedir.''

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre etik: ''Çeşitli meslek kolları arasında tarafların uyması veya kaçınması gereken davranışlar bütünü.''

Etik doğru ve yanlış davranış teorisidir. Ahlak ise onun pratiğidir. İlkeler söz konusu olduğunda etik kavramı kullanılırken, davranış söz konusu olduğunda ahlak kavramı kullanılır. Etik bir kişinin belli bir durumda ifade etmek istediği değerler iken ahlak ise bunu hayata geçirme tarzıdır.

Aşağıya kaynak olarak koyduğum etik ve ahlak ilişkisine dair kapsamlı bilgiden yararlanabilirsiniz.

Kaynaklar

  1. Abdulkadir MAHMUTOĞLU. Etik Ve Ahlâk; Benzerlikler, Farkliliklar Ve İlişkiler. Alındığı Tarih: 7 Ocak 2024. Alındığı Yer: etik gov | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close