Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 28 Şubat 2024 1 Cevap
4

Etik, bilimsel gelişmeyi yavaşlatıyor mu? Bu bir sorun mu, yoksa göze alınması gereken bir durum mu?

381 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Editör 29 Şubat 2024

Kısa vadede olan dar bakış açısını ele alırsak evet, uzun vadedeki daha geniş bakış açısını ele alırsak hayır.

Kısa vadedeki gelişme, sadece "bir şeyler yapabilmek", yeni şeyler öğrenmek üzerine kuruludur. Bu bakış açısına göre yapılan deneyler bize ne kadar iyi ya da ne kadar kötü gelirse gelsin yeni bilgiler öğrenmemizi, doğadaki gerçekleri ortaya çıkarmamızı, doğaya daha fazla hakim olmamızı sağlar. İnsanın ve dolayısı ile bilimin sosyal bir yapıda olduğunu unutursanız bunun için yapılanları "gelişmek için ödenen bedel" olarak görmeniz olası.

Orta ve uzun vadede olanlar doğrudan sosyal yapıyı etkileyecektir. Etik tarihi kanla yazılmıştır, yapılan deneylerde en çok zararı popülasyonun genelini oluşturan "o zamanın sıradan vatandaşları" görmüştür. Nesiller geçtikçe popülasyonun geneline önem verilmesi ve etiğin yükselmesi ile sömürgeci azınlığın elde ettiği fayda sıradan vatandaşlara da yayılmaya başladığı için etik olmaksızın da aynı "iyi" etkileri görebileceğimiz algısı oluştu. Ama bana kalırsa bu tamamen hatalı. Zorluklar sayesinde gelişmek ve zorluklardan ders çıkarmak, bu zorlukları bilerek arttırınca daha fazla gelişeceğimiz anlamına gelmiyor.

Tüm Reklamları Kapat

"Gelişmek" uğruna gözü dönmüş yapı, şimdiki toplum yapısından daha dengesiz ve daha kararsızdır. Bu yüzden muhtemelen popülasyonun geneline olan önem ve etik yükselişe geçmeseydi sıradan insanlara fayda sağlamak da gereksiz enerji harcamak olarak görülecekti. Yani vahşi doğadaki hayatta kalma mücadelesine geri dönecektiniz. Kimse "etiği" düşünüp size modern, faydalı imkanları sağlamazdı. Kimse nerede duracağını bilmediği için herkes birbirini veya birilerini yiyecekti.

Popülasyonu kararlı tutmak ve bilime en iyi katkıyı sunmak istiyorsanız etik olmak zorunda. Bunu bedeninizi yönetmek olarak düşünebilirsiniz. Ayaklarınız daha fazla ileri gitmek istiyor ama adımınızı nereye ve nasıl atacağınızı sınırlayan, belirleyen ve kararlaştıran beynin varlığı sizi yavaşlatıyor. Düşünmek ileri gitmenizi yavaşlattığı için bundan vazgeçiyorsunuz. Kısa vadede oldukça iyi bir şekilde ilerlediğinizi sanırsınız. Belki ilerleyerek geldiğiniz yerde güzel şeyler görürsünüz. Orta ve uzun vadede atacağı adımlarını sınırını belirlemezseniz büyük adım atmak ve hızlı ilerlemek için koşarken bir yerlere sertçe çarparak veya bir yere takılarak acı çekerek ölürsünüz. Etiğin sınırları tartışılır, en kararlı nokta bulunur. Hatta belirli noktalarda etiğin gücü azaltılabilir veya arttırılabilir ama etiği hiçe sayarsanız ilerletecek kararlı bir popülasyon bulamayacak kadar hızlı bir çöküş daha olasıdır.

Etiği bilimin gelişmesinin önündeki engel olarak görenler, sonuçlarını düşünmeden bir an önce koşmak isteyen bebekler gibi. Etik ise onları koruyan ebeveyn aslında. Bir an önce koşmak, sandığınız gibi, ulaşmak istediğiniz gelişime daha hızlı gelmenizi sağlamaz. O kadar hızlı koşarken nerelere adım attığınızı iyi düşünmezseniz bedeninize çok zarar verir ve şu anda elinizde olan sağlıklı vücudunuzu da kaybedersiniz. "Yavaşlatma" eylemini sadece kötü bir anlamda düşünmemek gerekir. Temkinli davranmak, fazla hız yapmaktan her zaman daha iyidir.

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close