Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Seher Türk
Seher Türk
1,549 UP
Üye
0

Eşitsizliğin içinde eşitlik olabilir mi?

Ataerkil toplumları düşünelim, kadın ve erkekler eşit bir şekilde mağdur değiller mıdır?
406 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ali Ahmet Turunç
sınırsız sonsuz astronomi meraklısı, araştırmacı

Eşitsizlik içinde o eşitsizliği yaşayanlar da eşitlik vardır.

Ataerki toplumlarda genellikle kadınlar, Lgbtqi bireyleri ezilir erkeklerin bir eşitsizlik yaşadığını veya ataerkilliğin onların zararına olduğunu görmedik. Ataerkillik erkekleri yüceltiyor ve dinden ve geleneklerden güç alıp toplumsal cinsiyet eşitliği bozuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ama yine de eşitlik mevcut mesela bir kadının yaşayacaklarını bir erkek değilde o kadının kızı yaşayabilir. Yani bazı dezavantajlılar eşit haksızlık görebiliyor, tek bir kadının değil o ülkede yaşayan her kadının hakları ellerinden alıyor, çocuk yaşta evlendiriyor, satılıyor, şiddet görüp, öldürülüyor. Bu diğer ezilen kısım için de geçerli. Ataerkillik erkeklerin yönetimde ve haryerde olduğu, bulunduğu bir toplum. Mesela bir şeriat devleti düşünelim o devlette de ataerkillik mevcut ve katı. Hâlâ Dünyada ataerkilliği yok edemedik. Kadınlar toplumda özgür olamıyor buna çoğu gelişmiş ülkelerde bile şahit olabilirsiniz. Yani kısacası (alttaki soru açıklaması için) hayır değillerdir.

Kaynaklar

  1. Wikipedia, et al. Ataerkillik. (20 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 20 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Prens Mışkin
Prens Mışkin
4,495 UP
Okur

Şöyle diyelim bence; liyakatin değil sadakatin, ahbağ-çavuş ilişkisinin toplumsal statüdeki yerinizi belirlediği bir ortamda cinsiyetinizin ne olduğu önemli değildir. Orada herkes bir şekilde ve "birilerinin hayatı daha müreffeh, daha huzurlu olsun diye" ezilmektedir.

Fakat toplumsal cinsiyet eşitsizliğini bu konudan ayrı düşünmek gerektiği kanaatindeyim. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ekonomik nedenleri olduğu kadar, kültürel nedenleri olduğu açık. O bakımdan, kadınlar erkeklere göre hemen her toplumda hayata daha dezavantajlı başlamaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Batı toplumlarında kadınlar belli haklar edinmişlerse de -ki bunu kimi zaman kanlarını akıtarak yapmışlar- orada da hala belli problemler olduğu açık. İş hayatına atılmış beyaz yakalı kadının yaşadığı zorluklar daha çok Batı toplumuna aitken, Doğu'da bu durum çoğu zaman kadının "yaşam hakkını" elde etmeye çalışması şeklinde vücuda gelmektedir. Dolayısıyla, özellikle Doğu'da, kadınlar erkeklerle "eşit" bir şekilde mağdur olmamaktadır kanımca.

Ataerkil toplumda, kültürel normların erkeğe bir görev yüklediği ve erkeklerin bunu isteyerek edinmedikleri bir nebze doğru olabilir. Fakat günün sonunda erkeklerin toplumsal statüde hemen her zaman kadınlardan daha avantajlı bir konumda yer aldıkları gerçeği göz önüne alındığında, bunu isteyerek mi istemeyerek mi edindiklerinin pek bir önemi kalmamaktadır. Yine de toplumsal cinsiyet eşitliği sağlandığında ve sadakatin değil liyakatin önem kazandığı bir projeksiyonda, kadın ve erkeğin cinsiyetleri üzerinden mağdur edilmesi gibi bir sorun kalmayacaktır.

138 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close