Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emine Sultan Sağlam
Üye
3

Escinsellligi Oidipus Kompleksiyle aciklayabilir miyiz?

Mesela escinsel olan erkek bir bireyin babasını annesinden kıskandığını ve bir "animus"'a sahip oldugunu soyleyebilir miyiz?
447 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Berke Sarıtaş
Psikoloji 2.Sınıf Öğrencisiyim

Merhaba bu sorunuza cevaben aşağıda Zehra Dökmen 'in Toplumsal Cinsiyet kitabından bazı kısımları doğrudan aktarıyorum.

"Freud'un erkek hastalarında gözlediği çocuk doğurmak, bir erkekten hamile kalmak, cinsel ilişkide kadın rolü almak gibi gizli istekler, tamamen erkek cinsel organına temellendirdiği kuramına uymaz. Bu nedenle Freud, kuramına yeni bir boyut eklemiştir (Fast, 1993): İki cinsiyetlilik. Freud, her insanda, doğumla başlayan ve yaşam boyu süren, biyolojik temelli kadınsı ve erkeksi bir yön bulunduğuna işaret etmiştir. Esasen bu iki cinsiyetliliğin hem kadında hem erkekte bulunduğunu ifade eder. Ancak, kızlar için iki cinsiyetlilikten zaten cinsiyet gelişimini kavramlaştırırken daha önce söz ettiği için, bu yeni iki cinsiyetlilik kuramını sadece erkeklere uygulamıştır. Bu iki cinsiyetliliğin kadınsı yönü, erkeklerde babayla ilişkilerinde kadın rolü alma istekleriyle ifade bulur. Bu durum, Freud'a göre, erkek hastalarının cinsiyet farklılığı ve ödipal dönem sorunlarıyla bağlantılıdır. Erkek çocukları erkek olduklarını fark ettiklerinde, kadınsılık önemli hale gelir, çünkü onlar erkek olarak kadınsı olma fırsatını kaçırırlar. Ödipal dönemde erkek çocuk-baba ilişkisi önemli hale geldiğinde, erkek çocuklar, bu dönemin erkeklik rekabetine girmeden önce babalarıyla kadın olarak ilişki kurmaya çabalarlar. Freud, çatışmanın bu yanlış çözümüne, erkek hastalarının klinik gözlemlerinde rastladığını belirtmiştir."

[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Zehra Y. Dökmen. (2009). Toplumsal Cinsiyet. ISBN: 978-975-14-1384-0. Yayınevi: Remzi Kitabevi. sf: 45.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close