Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Esasında köle düzeni normal bir durum değil midir?

Evrimsel süreçte en bencil ve en güçlü yaşam savaşında ayakta kalıyorsa zayıflardan faydalanmak varken onları serbest bırakma yasası çıkarmak nedendir? Köle olan birini niye azat ediyoruz? Bu durumun güçlü olan kimseye faydası nedir?
175 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Cem Ergünay
Sosyoloji ve antropoloji ilgi alanım

Bu soruda iki noktada hata olduğunu düşünüyorum. Birincisi evrimsel süreçteki güçlünün hayatta kalması durumunun stratejik bir hedef için fırsatların değerlendirilmesi olarak yorumlanması, ikincisi ise biri biyolojik diğeri sosyolojik iki konunun sanki aynı konunun çelişkili örnekleriymiş gibi algılanması.

Doğada güçlünün ayakta kalması durumu doğrudan hayatta kalabilme, ölmeme ve üreyebilme olarak değerlendirilmelidir. Fırsatları yakalayarak toplumda üst sıralara çıkma ve başkalarının zayıflıklarından ya da iş gücünden yararlanıp, bunu kendi konumunu sağlamlaştırmak ve zenginleşmek için kullanmak insana özgü bir davranıştır. Evet doğada zayıfların alt kademe işlerde kullanıldığı da olabilir ama çoğunlukla zayıflar sürüden ayrıştırılarak hem grubu daha dinç tutmak hem de beslenmesi gerek boğaz sayısını azaltarak besin sorununu azaltmak amaçlanır. Hatta bazı sürülerde, zayıfların sürüden ayrı ilerlemesi "zorlanarak", olası bir avcının önce ona saldırması ve sürünün geri kalanının güvenle kaçması gibi bazı taktikler vardır. Ancan bunların hepsi en temel doğa kanununa dayanır: Hayatta kalmak.

Ayrıca doğada güçlü olmak fiziksel olarak güçlü olmak demek değil, ortam şartlarına en uygun şekilde uyum sağlayan demektir. En ünlü örnek, dinozorlar ve hamam böcekleri, hatta memelilerdir.

Tüm Reklamları Kapat

İnsan dünyasında kölelerin zayıf olduğu tanımı doğadaki gibi bir zayıflık değildir. Doğada grubun en baskın üyesine kaba kuvvetle kafa tutarak herhangi başka bir üye en tepeye çıkabilir. Ancak insanlarda en tepedeki kişiler fiziksel zayıflıklarını ya yardımcı aletlerle (silah vs.) ya da politik ya da ekonomik olarak kapatırlar. Kölelik de silah zoruyla yurdundan ya da hayatından kopartılan insanların ekonomik yöntemlerle kontrol altında tutulmasına dayanır. Kölelerin yaptıkları işleri "sahipleri" de gayet yapabilir ancak yapmamayı tercih ederler çünkü "güçlüdürler". Daha vahimi, köle bir anneden doğan çocukların da köle olarak görülmesidir.[1] Bu en başta insanlık onuruna aykırıdır ve doğa kanunu olarak düşünülemez. Köle sahibi olan insanlar hayatta kalmak için köle sahibi değillerdir, köleleri vardır çünkü yapabiliyorlardır ya da güçlü biriyle aynı taraftalardır.

Amerikada kölelik sistemi hala yasalken, afrikalı köleleri olan afrikalılar da olduğu söylenmektedir. Köle sahibi olan bu afrikalılar güçlü oldukları için değil, daha önceki kölelik hayatlarında iyi hizmet ettikleri için bu hakka sahip olmuşlardı.

Bütün bunları düşünürsek kölelik sisteminin doğadaki evrim yasasıyla hiçbir benzerliği yoktur.

Kaynaklar

  1. C. Simkins, et al. Köleliğin Acı Kökleri: İlk Afrikalılar’ın Amerika’ya Ayak Basışının 400’Üncü Yıldönümü. (21 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 20 Mart 2024. Alındığı Yer: VOA Türkçe | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close