Fırat nehrine karışan siyanürün tehlikelerinden önce coğrafya bilgimiz ile Fırat'ın önemini hatırlayalım. Kaynağı Türkiye olan bu akarsu, Türkiyede doğan en büyük akarsu özelliğini taşımak ile birlikte, Dicle nehri ile Mezopotamya dediğimiz ve bilinen en eski medeniyetlerden bazılarının yaşadığı toprakları oluşturmuş tarihi, coğrafi ve kültürel olarak önemli su kaynaklarıdır. Türkiyeden doğup, Basra körfezine Dicle ile birleşip dökülen bu sular yalnızca Türkiye değil Orta Doğu için çok önem arz etmektedir.
Gelelim siyanüre, siyanür gerçekten çok tehlikeli bir maddedir. Çok hızlı bir şekilde insanda tepkimeye yol açan siyanür, nefes darlığı, baş ağırısı, yorgunluk, soluk ten, nörolojik sorunlar ve tabiki ölüme varan bir çok ciddi sorunu beraberinde getirmektedir. Tarihsel açıdan siyanür sıklıkla zehir amaçlı kullanılmıştır, özellikle ajanlar ile bağdaştırılmıştır. Çünkü yeterli bir doz kurbanı çok kısa süre içerisinde kurtarılamayacak şekilde ölüme götürür.
Fırat'a karışacak olan bu siyanür gerçekten çok riskli bir konudur, Türkiye başta olmak üzere Fırat'ın geçtiği tüm topraklar siyanür tehlikesiyle karşı karşıyadır, toprakların kirlenmesi, akabinde yağmur ile toprakların yıkanarak siyanürün toprağın iyice derinini nüfuz ederek yer altı sularına karışması çok ciddi bir faciayı beraberinde getirecektir. Ayriyeten buharlaşma ile yeryüzüne yağmur olarak dönebileceği için siyanür yüklü Fırat'ın suları çok geniş merkezlere ulaşarak ülkemizi ciddi sıkıntılara sürükleyecektir.
Kaynaklar
- .. Siyanür Zehirlenmesi Nedir? Siyanür Zehirlenmesi Belirtileri. Alındığı Tarih: 20 Şubat 2024. Alındığı Yer: medicalpark | Arşiv Bağlantısı
- Dr. Tülay Renklidağ, Dr. Asude Gökmen Karaman, et al. (2003). Siyanür Zehirlenmesi. TTB. | Arşiv Bağlantısı