Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Salih Salih
Üye 20 Şubat 2024 1 Cevap
4

Erzincan'da nehre karışan siyanür ne tür bir tehlike yaratır?

241 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar 20 Şubat 2024

Fırat nehrine karışan siyanürün tehlikelerinden önce coğrafya bilgimiz ile Fırat'ın önemini hatırlayalım. Kaynağı Türkiye olan bu akarsu, Türkiyede doğan en büyük akarsu özelliğini taşımak ile birlikte, Dicle nehri ile Mezopotamya dediğimiz ve bilinen en eski medeniyetlerden bazılarının yaşadığı toprakları oluşturmuş tarihi, coğrafi ve kültürel olarak önemli su kaynaklarıdır. Türkiyeden doğup, Basra körfezine Dicle ile birleşip dökülen bu sular yalnızca Türkiye değil Orta Doğu için çok önem arz etmektedir.

Gelelim siyanüre, siyanür gerçekten çok tehlikeli bir maddedir. Çok hızlı bir şekilde insanda tepkimeye yol açan siyanür, nefes darlığı, baş ağırısı, yorgunluk, soluk ten, nörolojik sorunlar ve tabiki ölüme varan bir çok ciddi sorunu beraberinde getirmektedir. Tarihsel açıdan siyanür sıklıkla zehir amaçlı kullanılmıştır, özellikle ajanlar ile bağdaştırılmıştır. Çünkü yeterli bir doz kurbanı çok kısa süre içerisinde kurtarılamayacak şekilde ölüme götürür.

Fırat'a karışacak olan bu siyanür gerçekten çok riskli bir konudur, Türkiye başta olmak üzere Fırat'ın geçtiği tüm topraklar siyanür tehlikesiyle karşı karşıyadır, toprakların kirlenmesi, akabinde yağmur ile toprakların yıkanarak siyanürün toprağın iyice derinini nüfuz ederek yer altı sularına karışması çok ciddi bir faciayı beraberinde getirecektir. Ayriyeten buharlaşma ile yeryüzüne yağmur olarak dönebileceği için siyanür yüklü Fırat'ın suları çok geniş merkezlere ulaşarak ülkemizi ciddi sıkıntılara sürükleyecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. .. Siyanür Zehirlenmesi Nedir? Siyanür Zehirlenmesi Belirtileri. Alındığı Tarih: 20 Şubat 2024. Alındığı Yer: medicalpark | Arşiv Bağlantısı
  2. Dr. Tülay Renklidağ, Dr. Asude Gökmen Karaman, et al. (2003). Siyanür Zehirlenmesi. TTB. | Arşiv Bağlantısı
11
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close