Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
9

Ermeni Soykırımı gerçekten gerçekleşti mi?

15,114 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ömer Berke Öztürk
Tübitak tarih araştırma yarışmasına katıldım

21. Yüzyılda bu meseleye bakacak olursak, dünya çapında var olan Ermeni diasporasının, soykırımı reddedenlere karşı büyük bir çoğunluk olduğunu görürüz. Sadece nüfus olarak değil, banka rezervleri, iş insanları ve siyasi merciilerde görev alanların soykırımın yaşandığına kuşkusuz inandığını ve bunu tüm dünyaya lanse ettiklerini görüyoruz. Yani küresel ölçekte çoğunluk soykırımın yaşandığını savunmakta. Ancak çoğunluğun savunduğu herşey kuşkusuz doğru sayılamaz.

Ermeni meselesini değerlendirirken tarafsız kaynak bulmak oldukça zor. Cumhuriyet dönemi Türk kaynakları Osmanlıyı savunuyor, yabancı kaynaklar Ermenileri. Bu konuyu konuşmak için arşivlerde dönemin yazılı kaynaklarına bakmamız gerekiyor. Bu yazıda mümkün oldukça kaynakça bölümleri zengin, araştırmacı yazarların alıntılarını seçtim.

Öncelikle bakılması gereken yer; iddia olan soykırım tarihinden (1915) önceki kilometre taşları:

Tüm Reklamları Kapat

-1863 yılında Osmanlı Devleti tarafından onaylanan, Ermeni aydınları tarafından hazırlanan ve 150 maddeden oluşan Nizamnâme-i Millet-i Ermeniyân'a baktığımızda 19. yüzyılda Ermenilerle Osmanlı arasında şiddetli bir husumet olmadığı görünür.

Bağımsız bir idareye kavuşmanın mümkün olabileceğinin Ermeniler tarafından benimsenmesi, özellikle 1877-1878 Türk-Rus Savaşı ile söz konusu oldu. Bu savaşta Kafkasya’daki Rus ordularının başkomutanlığına Ermeni asıllı Loris Melikof’un getirilmesi, savaş sonrasında bağımsızlığa kavuşulacağının göstergesi sayıldı. Böylelikle devletle Ermeni cemaati arasında ilişkiler gerilmeye başladı.

-Berlin Anlaşmasında (13 Temmuz 1878) azınlıklar konusuna da değinilmiştir. Fransız İhtilalinden bu yana hali hazırda kendi devletlerini kurmak isteyen azınlıklar Türklerin aleyhine olan bu anlaşmayla daha da ön plana çıkmışlardır. Ayrıca Ermenileri ilgilendiren altı vilayete (Erzurum, Van, Harput, Diyarbekir, Sivas, Bitlis) ıslahat yapılacağı maddesi anlaşmada geçer fakat Abdülhamid büyük devletlerin kendi aralarında çekişmelerini fırsat bilerek bu ıslahatları gerçekleştirmemiştir. Bu da Ermenileri kızdıran, isyana teşvik eden olaylardan biridir.

“Berlin Antlaşması’ndan evvel, ne Sultan’ın Ermenilere karşı özel bir husumeti vardı ne de Ermeni milletinin siyasi emelleri vardı. Ardından, korunmaları için konulan antlaşma hükümleri, hem şüphe ve nefreti Ermenilere yöneltti, hem de Ermenilerin kurtuluş umutlarını yeşertti; karşılığında, yöneticilerin düşmanlığı iyice arttı. İngiliz-Türk Konvansiyonu, Ermenilere İngiltere’den yardım alabileceklerini öğretti ve İngilizlerin müdahalesi, Türkleri iyice hırçınlaştırdı.”¹

Tüm Reklamları Kapat

-Ermeniler bağımsızlık istiyordu, bu amaçla kurulan örgütlerden biri olan Hınçak Devrimci Partisi’nin amacı, Büyük Ermenistan’ı kurmak ve burada sosyalist bir rejim tesis etmekti. Parti, bunun için büyük bir isyanın başlatılmasına gerek olduğuna, bunun da ancak Osmanlı Devleti’nin savaşta olduğu bir zamanda mümkün olabileceğine inanmaktaydı. Hınçak Partisi üyeleri, 1890’ların başlarından itibaren Müslümanlara ve bağımsızlık karşıtı olan Ermenilere yönelik saldırılara giriştiler

"Ermeniler Osmanlı Devleti'nin hoşgörülü politikasından istifade ederek köşe başları tuttular; bankacılıkta, sarraflıkta vs. zenginleşen, uyanan, millî hedefleri olan bir sınıf ortaya çıktı. İhtilâl komitaları kurdular. Komitacılar halkı kışkırtmaya başladılar."²

-İlk büyük isyan, 1894 yılının yaz aylarında Sason’da meydana geldi.

Aşırı uçtan bazı kimseler, yüzlerce masum insana zarar vereceğini kabul ettikleri bu tür girişimlerle, yabancı müdahaleyi bölgeye çekebilecek büyük bir katliamın yaşanmasını sağlayacaklarını”³

Bu amaçla müteakip yıllarda onlarca defa isyan gerçekleştirildi.

-Birinci Dünya Savaşı’yla birlikte Hınçak Partisi beklediği fırsatın ortaya çıktığı düşüncesiyle saldırılar, katliamlar, sabotajlar yapıldı. Bütün gayretlere, tahriklere, çok sayıda masum insanın öldürülmesine, dış desteğe rağmen bir Ermeni Devleti kurulamadı. Bunun sebepleri şu şekilde sıralanabilir: Ermenilerin devlet kurma iddiasında bulundukları coğrafyadaki hiçbir vilayet, sancak veya kazada nüfus çoğunlukları yoktu. Osmanlı Devleti’nin bütün güçsüzlüğüne ve maruz kaldığı baskılara mukabil ülkenin kalbi sayılan bir bölgeyi bırakması mümkün değildi.

Sonuç olarak tüm bu isyan girişimlerine karşı Osmanlı ordusunun bastırma çabaları ve I. Dünya Savaşında zarar görmemesi için yapılan techir sırasında çok sayıda Ermeni ölmüştür. Ancak bunun bir "soykırım" olmadığı açıktır.

Tarihçi Bernard Lewis'in 1993'te Paris'te basına verdiği demeçte 1915'te yaşanan olayların II. Dünya Savaşı'ndaki Yahudi soykırımıyla bir tutulamayacağını söylediği için kendisine dava açıldı ve maddi tazminata mahkum edildi. Lewis, temel olarak Osmanlı'da Ermenilerin bir savaş sırasında şiddet olaylarına başvurmalarına dikkati çekerek, dönemin hükumetinin de Ermeni ahaliyi ortadan kaldırmak gibi bir niyeti olmadığı sonucuna varıyordu.Bu olay da Ermeni diasporasının ne kadar güçlü olduğunu ve neler yaptıracağını göz önüne seriyor.

1,910 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Guenter Lewy. (2021). Osmanlı Ermenilerine Ne Oldu?. Yayınevi: Timaş Yayınları. sf: 31.
  2. Halil İnalcık. (2021). Tarihe Düşülen Notlar Cilt Ii. Yayınevi: Timaş Yayınları. sf: 58.
  3. Guenter Lewy. (2021). Osmanlı Ermenilerine Ne Oldu?. Yayınevi: Timaş Yayınları. sf: 45-46.
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close