Büyük patlamadan sonra evrende en çok bulunan element hidrojendi, hatta yıldız oluşumlarına kadar başkaca elementler yoktu diyebiliriz.
Yıldızların oluşturan temel element hidrojendir ve evrende bolca bulunan bu gaz sayesinde akıl almaz büyüklüklerde ve parlaklıkta yıldızlar meydana geldi. Bu tip yıldızların ömrü çok kısa sürelidir, içlerinde 10 milyon yıl içinde ömrünü tüketip karadeliklere veya süpernova patlaması ile daha küçük ancak daha uzun ömürlü yıldızlara dönüşmeleri mümkündür (bu yıldızların parlaklığının daha düşük olduğunu tahmin edersiniz).
Diğer yandan erken dönem galaksilerin neredeyse tamamını kaplayan dev nebulalar yani devasa büyüklükte gaz bulutlarının birim hacimdeki yoğunluklarının fazlalığı nedeniyle aşırı ışıma yapmaları söz konusudur.
Sonuç olarak: Erken dönem galaksilerde aşırı büyük ve parlak yıldızların yanı sıra, bulutsuların aşırı ısınıp ışımaları bu galaksileri şimdiki galaksilerden daha parlak hale getirmiştir. Çok uzağa gitmeyelim bizim galaksimiz Samanyolu da bir zamanlar Webb teleskobunun tespit ettiği şekilde, şimdikinden çok daha parlaktı. Gelecekte ise şimdikinden daha az parlak olacak.[1]
Kaynaklar
- YaleNews. Early Universe May Be ‘Teeming’ With Bright Galaxies, New Data Reveals. (22 Şubat 2023). Alındığı Tarih: 19 Şubat 2024. Alındığı Yer: YaleNews | Arşiv Bağlantısı