Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

erken ergenliğin nedeni bilinçaltı mesajlar mı ?

neden ?
233 görüntülenme
erken ergenliğin nedeni bilinçaltı mesajlar mı ?
erken ergenliğin nedeni bilinçaltı mesajlar mı ?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
C. Caner Telimenli
Popüler Bilim Yazarı

Erken ergenliğin sebepleri arasında psikolojik nedenler olduğunu gösteren bir çalışma yok, yani cinsel içerikli yayınlar ya da giyim ve makyajın ergenliği tetiklediğine dair bir kanıt yok. Çalışmalar cinselliği tetikleyen sebeplerin biyolojik olduğunu söylüyor, yani bazı çeşitli kimyasallar erken ergenliği tetikleyebilir.

Kaynaklar

  1. -. What Causes Normal Puberty, Precocious Puberty, & Delayed Puberty?. (26 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2021. Alındığı Yer: US Department of Health and Human Services | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Zühtü Mete Dinler
konunun İlgilisiyim

hayır bilinç altı mesajlarından öte yiyeceklerimizde ki "insanın geleneksel olarak çok tüketmediği yeni ve farklı besin maddeleri". Örneğin trans yağlar, soya fasülyesi ürünleri, kimyasal nitelikli tatlandırıcılar ve fizyolojik ihtiyaçtan fazla tüketilen aşırı enerjili besin maddeleri. Fast food ürünlerinde bol ca kullanılan soya türevli besinlerde kadınlık hormonu ostrojen bolca bulunmaktadır. Fast food tüketimi sonucu aşırı şeker, yağ ve hormon tüketirsiniz. Bu durum sonucunda erken gelişim oluştuğu görülmüştür. Aslında Cinsel olgunluğa Erken gelişim, insanın normal de büyümesi gereken boy ve ağırlığa gelememesi de demektir.

Bu aslında metabolizmanın ne olduğu ile ilgili bir durum. Kısaca ve basitçe anlatmak gerekli ki okuyucu durumu kolayca kavrasın. Metabolizma canlı organizmada veya canlı hücrelerde, yaşamın sağlıklı ve düzenli devamını sağlamak için harcanan enerjidir.

Her canlının yaşamak için temel bir enerji düzeyi vardır. Bu enerjiye bazal metabolizma denir. Bu enerji miktarının üzerine birde büyümeye harcadığı enerji varıdır. Tabi buna da büyüme enerjisi denir. Canlı belli bir olgunluk durumuna geldiğinde ise üremek için gerekli bir enerjiye daha ihtiyaç duyar. bu enerjiye de üreme enerjisi diyelim. Bazal metabolizma enerjisi temel gereklilik olduğundan bu enerji miktarı azalmaz. Ancak üremenin olmadığı zamana kadar üreme enerjisi büyüme için kullanılır. Cinsel olgunluk başladığında büyüme enerjisine ilave edilen üreme enerjisi asli görevi olan üreme için gerekli işlevler için kullanılmaya başlar. Bu da büyümenin yavaşlamasına yol açar.

Tüm Reklamları Kapat

Peki fast food ve abur cubur türevleri ne yapar. Bu tür yiyecekler insana ekstra enerji yüklerler. Bu hızlı büyümeye yol açar ama enerji çoktur ve zamanla bu enerji büyümeden ziyada üreme için harcanır. üreme enerjisi ise cinsel olgunluğu getirir. bu noktaya hızla gelen bünye yeteri kadar büyüyemez. gereken boya ağırlığa ulaşamaz. (genlerinde belirtilen maksimum boy ve ağırlığa demek istiyorum).

Böyle olunca 18 inde 25 inde durması gereken boy uzaması 12 yaşında bazen 8 yaşında durur.

Bunun haricinde çocukların, ergenlerin fast food ve abur cubur tüketimleri onların büyüme gelişimlerini durdurduğu gibi, erken cinsel olgunluk, ileriki yaşlarda erken hipertansiyon, kroner kalp rahatsızlıkları, zeka gelişiminde durgunluk, uyuklama hali gibi rahatsızlıklara da yol açar.

Fast food ve abur cubur içerisinde, bu yiyeceklerin tekrar tekrar yenmesi için şekere doygun olarak üretilir. Bunun haricinde soya gibi bitkisel kaynaklı hormonlarca zengin ikame besin maddeleri ile imal edilirler. Ayrıca lezzet vermesi için yağ kullanımı da fazlalaştırılır. bu nedenle de enerjileri oldukça yükselir. aşırı karbonhidrat ve lipit içermesi sebebiyle enerjileri de yükselir. Bu da metabolik olarak işlenir ve şişmanlık, hzlı cinsel olgunluk vs. gibi hastalıklara yol açar.

Sözün kısası anne yemeği gibisi yoktur. Meyve sebze ve dengeli beslenme sağlık sorunlarının çoğunu engeller veya tetikleyici unsurlarını baskılar.

Kaynaklar

  1. Ayup, Jamal. Junk Food Can Stunt Growth. (5 Eylül 2012). Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2021. Alındığı Yer: The Times of India | Arşiv Bağlantısı
  2. Doe, John. Fast-Food Consumption In Children Linked To Poorer Academic Outcomes. (26 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Medical News Today | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close