Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 23 Ağustos 1 Cevap
2

Erkeklerin kadinlardan daha poligamik olmasının nedeni çocuklarının kendilerinin olup olmadığından emin olmamaları mı?

Kadınlar hamile kaldıkları için çocuklarının kendilerinin olduğunu bilebilirler ama erkekler modern dönem hariç tamamen emin olamazlar. Peki bu davranışsal mi yoksa dna mızda mı var?
371 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hatice Yetişkin
Psikoloji meraklısı 23 Ağustos

Poligami türü babaerkil ve feodal toplumlarda görülen evlilik tipidir.

Bir erkek 1 yılda 1 den fazla çocuk sahibi olabilir ama bir kadın 1 yılda ikiz veya daha fazla doğurmadığını varsayarsak sadece 1 çocuk sahibi olabilir. Bu durum eski çağlarda özellikle anaerkil toplumlarda sıkıntı teşkil etmiyordu (zaten o zamanlarda evlilik diye bir şey yoktu hatta çok eşlilik kadınlara da özgüydü) ne zamanki mülkiyetçilik kavramı ortaya çıktı, o zaman da miras olayları toplumda sorun oluşturmaya başladı. Dolayısıyla erkek mirasını sadece kendisinden olduğuna emin olduğu çocuğuna veya çocuklarına bırakmak ister. Tek eşli kalmasına da gerek yoktur, malum bazı dini inançlar erkeklerin bu sıkıntısını da ortadan kaldırıp kılıfına uydurur. Haliyle evlilik kavramı da mülkiyetçiliktir.

Kimi düşünürlere göre tek eşlilik insan doğasına aykırıdır. Belki bu durum kadın erkek ayırt edilmeksiniz dnm ızda mevcuttur bilemeyiz. Biyolojik açıdan mümkün olabilir, tabi evrimsel geçmişimize göz atmak gerek. İster kutsal elma teorisi olsun ister big bang teorisi olsun sonuçta insanlık nasıl türedi :)

Tüm Reklamları Kapat

Ancak ; zamanla gelişen toplum gelenekleri veya normları ve yukarıda bahsettiğim mülkiyetçilik kavramının getirdiği durumlar nedeniyle erkek çok eşli olsa bile görünürde evlilik şartı ile 4 kadınla evlenebiliyor.

Sayın okur; bunlar kendi düşüncelerimdir ancak kaynak girişi talep ettiğinizden sizin için kaynak girsem de yazdıklarımla uyuşmaması muhtemeldir.

Saygılar....[1]

Kaynaklar

  1. D. Engber. Did Human Evolution Favor Monogamy Or Polygamy?. (9 Ekim 2012). Alındığı Tarih: 23 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Slate Magazine | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close