Poligami türü babaerkil ve feodal toplumlarda görülen evlilik tipidir.
Bir erkek 1 yılda 1 den fazla çocuk sahibi olabilir ama bir kadın 1 yılda ikiz veya daha fazla doğurmadığını varsayarsak sadece 1 çocuk sahibi olabilir. Bu durum eski çağlarda özellikle anaerkil toplumlarda sıkıntı teşkil etmiyordu (zaten o zamanlarda evlilik diye bir şey yoktu hatta çok eşlilik kadınlara da özgüydü) ne zamanki mülkiyetçilik kavramı ortaya çıktı, o zaman da miras olayları toplumda sorun oluşturmaya başladı. Dolayısıyla erkek mirasını sadece kendisinden olduğuna emin olduğu çocuğuna veya çocuklarına bırakmak ister. Tek eşli kalmasına da gerek yoktur, malum bazı dini inançlar erkeklerin bu sıkıntısını da ortadan kaldırıp kılıfına uydurur. Haliyle evlilik kavramı da mülkiyetçiliktir.
Kimi düşünürlere göre tek eşlilik insan doğasına aykırıdır. Belki bu durum kadın erkek ayırt edilmeksiniz dnm ızda mevcuttur bilemeyiz. Biyolojik açıdan mümkün olabilir, tabi evrimsel geçmişimize göz atmak gerek. İster kutsal elma teorisi olsun ister big bang teorisi olsun sonuçta insanlık nasıl türedi :)
Ancak ; zamanla gelişen toplum gelenekleri veya normları ve yukarıda bahsettiğim mülkiyetçilik kavramının getirdiği durumlar nedeniyle erkek çok eşli olsa bile görünürde evlilik şartı ile 4 kadınla evlenebiliyor.
Sayın okur; bunlar kendi düşüncelerimdir ancak kaynak girişi talep ettiğinizden sizin için kaynak girsem de yazdıklarımla uyuşmaması muhtemeldir.
Saygılar....[1]
Kaynaklar
- D. Engber. Did Human Evolution Favor Monogamy Or Polygamy?. (9 Ekim 2012). Alındığı Tarih: 23 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Slate Magazine | Arşiv Bağlantısı