Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
5

Erkeklerin kadınlara göre daha kıllı olmasının sebebi cinsel seçilim midir? Değilse nedir?

7,096 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yusra Aslan
Yusra Aslan
102K UP
Üniversite Öğrencisi

Asıl cevap son paragrafta bulunmaktadır. Cinsel seçilimin de sebepleri arasında yer alabileceği gibi fizyolojik sebepler de mevcuttur. Ben fizyolojik sebeplerinden birine değineceğim ama konuyu daha da anlamlandırabilmeniz için bıraktığım linkten diğer memelilerin genelinden ve primatlardan neden daha az kıllı olduğumuz konusu hakkındaki yazıya göz atmanızı öneriyorum.

Kıllar memelilere özgü bir vücut örtüsüdür. Bizleri bazı ufak darbelerden güneşin zararlı ışınlarından mikrop ve parazit gibi tehlikelere karşı korurken en önemlisi olan homeostaziye de arka planda yardımcı olurlar. Vücut ısısının korunması için gereklidir. Fakat aşırı sıcak ortamda da ters etki yaratabilirler fakat memeliler aşırı ısınmaya karşı çeşitli taktikler geliştirmiştir. Örneğin, köpekler hızlı bir biçimde soluk alıp verirler, pek çok kedi türü genellikle daha serin olan akşam saatlerinde aktiftir ya da antilopların çoğunluğu burunlarından nefes alarak burunlarında bulunan küçük damarlar aracılığıyla damarlarındaki kanı soğutur. Fakat insanların da içerisinde yer aldığı primatlarda ise terleme, birincil stratejidir. Terleme, deri yoluyla atılan suyun vücut dışına çıktığında deriden aldığı ısı ile buharlaşması sonucu deriye serinlik kazandırır. Bütün bu vücut soğutma mekanizması, aynı prensibe (buharlaşma ile serinleme) göre çalışır, beyin ve diğer organların aşırı ısınmadan dolayı hasar görmesini engellemede ustaca geliştirilmiş bir yöntemdir.

Görüldüğü üzere insanlardaki terleme mekanizması ciddi manada gelişmiş durumdadır. Peki bu mekanizmayı neye borçluyuz? Artan sıcaklıklarla terleme önem kazandı. Ter bezleri fazla olan bireyler seçildi ve diğerleri dezavantajlı duruma geçti. Dezavantajlı olan bireyler arasında ter bezleri olanların yanı sıra fazla kıllı olan insanlar da yer alıyor çünkü kıllar terlemeyi zorlaştırıyordu. Bu uzun süreçte ter bezlerimiz bir hayli arttı. Bu ve bunun gibi sebeplerle insanlardaki kıl oranı diğer primatlara göre seçilimle gitgide azalmıştır ve insanlar kıllarını büyük oranda kaybetmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Kıl üretimini sağlayan testosteron ve androjen gibi hormonlar erkeklerde kadınlara oranla çok daha fazla bulunur. Kadınlarda bu hormonlar bulunsa da aktif olan asıl östrojendir. Bu sebeple kıl oranlarımız farklı olabilir. Ayrıca gelişim döneminde kadınlar yağ kütlelerini arttırırken erkeklerde kas artışı gözlemlenir. Bu nedenle evrimsel süreçte sıcaklık için gerekli olan yağ kütlesi açığı erkeklerde kıllarla sağlanmaya çalışılmış olabilir.

1,523 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Editör. Çıplak Gerçek. (21 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 21 Ekim 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close