Asıl cevap son paragrafta bulunmaktadır. Cinsel seçilimin de sebepleri arasında yer alabileceği gibi fizyolojik sebepler de mevcuttur. Ben fizyolojik sebeplerinden birine değineceğim ama konuyu daha da anlamlandırabilmeniz için bıraktığım linkten diğer memelilerin genelinden ve primatlardan neden daha az kıllı olduğumuz konusu hakkındaki yazıya göz atmanızı öneriyorum.
Kıllar memelilere özgü bir vücut örtüsüdür. Bizleri bazı ufak darbelerden güneşin zararlı ışınlarından mikrop ve parazit gibi tehlikelere karşı korurken en önemlisi olan homeostaziye de arka planda yardımcı olurlar. Vücut ısısının korunması için gereklidir. Fakat aşırı sıcak ortamda da ters etki yaratabilirler fakat memeliler aşırı ısınmaya karşı çeşitli taktikler geliştirmiştir. Örneğin, köpekler hızlı bir biçimde soluk alıp verirler, pek çok kedi türü genellikle daha serin olan akşam saatlerinde aktiftir ya da antilopların çoğunluğu burunlarından nefes alarak burunlarında bulunan küçük damarlar aracılığıyla damarlarındaki kanı soğutur. Fakat insanların da içerisinde yer aldığı primatlarda ise terleme, birincil stratejidir. Terleme, deri yoluyla atılan suyun vücut dışına çıktığında deriden aldığı ısı ile buharlaşması sonucu deriye serinlik kazandırır. Bütün bu vücut soğutma mekanizması, aynı prensibe (buharlaşma ile serinleme) göre çalışır, beyin ve diğer organların aşırı ısınmadan dolayı hasar görmesini engellemede ustaca geliştirilmiş bir yöntemdir.
Görüldüğü üzere insanlardaki terleme mekanizması ciddi manada gelişmiş durumdadır. Peki bu mekanizmayı neye borçluyuz? Artan sıcaklıklarla terleme önem kazandı. Ter bezleri fazla olan bireyler seçildi ve diğerleri dezavantajlı duruma geçti. Dezavantajlı olan bireyler arasında ter bezleri olanların yanı sıra fazla kıllı olan insanlar da yer alıyor çünkü kıllar terlemeyi zorlaştırıyordu. Bu uzun süreçte ter bezlerimiz bir hayli arttı. Bu ve bunun gibi sebeplerle insanlardaki kıl oranı diğer primatlara göre seçilimle gitgide azalmıştır ve insanlar kıllarını büyük oranda kaybetmiştir.
Kıl üretimini sağlayan testosteron ve androjen gibi hormonlar erkeklerde kadınlara oranla çok daha fazla bulunur. Kadınlarda bu hormonlar bulunsa da aktif olan asıl östrojendir. Bu sebeple kıl oranlarımız farklı olabilir. Ayrıca gelişim döneminde kadınlar yağ kütlelerini arttırırken erkeklerde kas artışı gözlemlenir. Bu nedenle evrimsel süreçte sıcaklık için gerekli olan yağ kütlesi açığı erkeklerde kıllarla sağlanmaya çalışılmış olabilir.
Kaynaklar
- Editör. Çıplak Gerçek. (21 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 21 Ekim 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı