Erkeğin bedensel gücünün üstün olması zaten tamamen evrimsel.
İnsan, üreme konusunda doğadaki genel kıstaslar kapsamında biraz ayrıksı bir hayvan. Şöyle ki. Normalde doğada hamilelik süresi, yavrunun, temel hayati yeterliliklere ulaşana kadar anne rahminde kalması üzerine belirleniyor. Yani yavru doğduğunda hareket edebilmeli, beslenebilmeli, çevresini algılayabilmeli vs. İnsanda ise bu olanaksız. Çünkü doğadaki en büyük beyin insanda. İnsan yavrusu, doğadaki genel eğilime benzer biçimde hayati yeterliliğe gelene kadar rahimde bekleyecek olsa hamilelik süresi 20 aydan fazla oluyor. Ama bu sürede en gelişkin beyne sahip olan insan yavrusunun başı, anne doğum kanalından çıkamayacak kadar büyük oluyor. Bu durum da doğumda kayıpları arttıracak bir sorun. Evrimsel olarak bir denge noktası ortaya çıkmış. 9 ay 10 gün.
Yani insan yavrusu, doğduğunda, doğadaki diğer yavrulara göre çok daha aciz. Bu durumda da uzun süreler yoğun bir bakıma ihtiyaç duyuyor. Anne de hem hamilelikte hem de çocuğun belirli bir büyüklüğe getirilmesi döneminde temel hayati ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Bu durumda da anne ve babanın işbirliği kaçınılmaz oluyor. İşte insandaki aşk, evlilik, aile kavramları da buradan çıkıyor zaten.
İşte anne yavrunun bakımı ile ilgilenirken de anne ve yavrunun ihtiyaçlarını karşılayacak olan kişi de erkek oluyor. Avlanacak, doğal düşmanlarla mücadele edecek, aileyi koruyacak, güçlü, kuvvetli, dayanıklı. Eve ekmek getirme ve aileyi koruma yeterliliğinde olan birey bu nedenle erkek ve fiziksel olarak da kadından daha güçlü.
Tamamen evrimsel...
Kaynaklar
- Çağrı Mert Bakırcı. İnsan Bebekleri Neden Bu Kadar Aciz? İnsanlarda Doğum Neden Bu Kadar Sancılı?. (23 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 23 Şubat 2021. Alındığı Yer: evrim ağacı | Arşiv Bağlantısı