Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Erkeklerin fiziksel olarak daha güçlü olmasının evrimsel bir nedeni var mı?

başka hayvan türlerinde karşıt bir örneği var mı
6,410 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Erkeğin bedensel gücünün üstün olması zaten tamamen evrimsel.

İnsan, üreme konusunda doğadaki genel kıstaslar kapsamında biraz ayrıksı bir hayvan. Şöyle ki. Normalde doğada hamilelik süresi, yavrunun, temel hayati yeterliliklere ulaşana kadar anne rahminde kalması üzerine belirleniyor. Yani yavru doğduğunda hareket edebilmeli, beslenebilmeli, çevresini algılayabilmeli vs. İnsanda ise bu olanaksız. Çünkü doğadaki en büyük beyin insanda. İnsan yavrusu, doğadaki genel eğilime benzer biçimde hayati yeterliliğe gelene kadar rahimde bekleyecek olsa hamilelik süresi 20 aydan fazla oluyor. Ama bu sürede en gelişkin beyne sahip olan insan yavrusunun başı, anne doğum kanalından çıkamayacak kadar büyük oluyor. Bu durum da doğumda kayıpları arttıracak bir sorun. Evrimsel olarak bir denge noktası ortaya çıkmış. 9 ay 10 gün.

Tüm Reklamları Kapat

Yani insan yavrusu, doğduğunda, doğadaki diğer yavrulara göre çok daha aciz. Bu durumda da uzun süreler yoğun bir bakıma ihtiyaç duyuyor. Anne de hem hamilelikte hem de çocuğun belirli bir büyüklüğe getirilmesi döneminde temel hayati ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Bu durumda da anne ve babanın işbirliği kaçınılmaz oluyor. İşte insandaki aşk, evlilik, aile kavramları da buradan çıkıyor zaten.

İşte anne yavrunun bakımı ile ilgilenirken de anne ve yavrunun ihtiyaçlarını karşılayacak olan kişi de erkek oluyor. Avlanacak, doğal düşmanlarla mücadele edecek, aileyi koruyacak, güçlü, kuvvetli, dayanıklı. Eve ekmek getirme ve aileyi koruma yeterliliğinde olan birey bu nedenle erkek ve fiziksel olarak da kadından daha güçlü.

Tamamen evrimsel...

1,076 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Çağrı Mert Bakırcı. İnsan Bebekleri Neden Bu Kadar Aciz? İnsanlarda Doğum Neden Bu Kadar Sancılı?. (23 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 23 Şubat 2021. Alındığı Yer: evrim ağacı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close