Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Refia .
Refia .
20K UP
Üye
1

Ergenlik döneminin yaş aralığı nedir?

362 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Akif
Mehmet Akif
20K UP
Konu hakkında araştırma yapan

Ergenlik dönemi temelde cinsel olgunluğun tamamlandığı ve üreme fonksiyonunun kazanıldığı, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Bu süreçte çocuklarda fizyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan da bir çok değişim gözlenir. Bu değişimlerin farklılığı herkeste geçerli kesin bir yaş aralığını var edemez çünkü zaman, çevresel koşullar, psikolojik durumlar, beslenme durumu gibi etmenler ergenlik sürecinin erken ya da geç yaşanmasına ya da normal ama ortalamadan farklı yaşanmasına sebep olabilir. Ergenliğe girişin anlaşılması fizyolojik olarak; kızlarda adetle ve göğüslerin büyümesiyle, erkeklerde ise yüzde kılların çıkması ve sesin kalınlaşması, yoğun kilo alımıyla başlayan bir gelişim dönemidir. Bu dönemdeki en önemli değişikliklerden biri de psikolojik olarak bireyin hayata bakış açısının değişebilmesi, bazı psikolojik sorunlarla sıkça karşılaşması durumudur. Özellikle duygu değişimlerinin sık ve hızlı olduğu, stres seviyesinin yüksek olabileceği bir psikolojik evre ile karşılaşır. Bu durumlara göre de ergenliğin bitiş süresini fizyolojik olarak bireyin gelişiminin (kilo, boy, ses gibi) tamamlandığı, üreme organlarının ve üreme gelişiminin sonlandığı ve psikolojik olarak da kendini belli çıkmazlardan kurtardığı zamanları alabiliriz. Tabii buna göre de elimizde belli coğrafi bölgelere göre birden fazla veri bulunsa da kızların erkeklere göre daha erken ergenliğe girdiğini ve ortalama ergenliğe giriş yaşının 10-16 arası olduğunu kızlarda bunun 10-14 erkeklerde 12-16 olduğunu söyleyebiliriz. Bitiş süresi için daha az net olmakla beraber 18-20 veya 22 yaş olduğu söylenebilir.[1] Farklı kurum ve kuruluşlar kendi durumlarına göre ergenlik ve gençlik yaş aralıklarını farklı tanımlayabilmektedirler. [2] Birleşmiş Milletler ise 15-24 arasını genç/ergen olarak tanımlamaktadır. [3][4][5]

Kaynaklar

  1. M. KOÇ. (2004). Gelişim Psikolojisi Açısından Ergenlik Dönemi Ve Genel Özellikleri. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sf: 231-238. | Arşiv Bağlantısı
  2. E. Dinçel. Ergenlik Dönemi Gelişimsel Ödevleri Ve Psikolojik Problemler. (22 Kasım 2006). Alındığı Tarih: 9 Ocak 2024. Alındığı Yer: Ankara Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi | Arşiv Bağlantısı
  3. U. Nations. Youth | United Nations. Alındığı Tarih: 9 Ocak 2024. Alındığı Yer: United Nations | Arşiv Bağlantısı
  4. UNESCO. Youth. Alındığı Tarih: 9 Ocak 2024. Alındığı Yer: UNESCO | Arşiv Bağlantısı
  5. G. GENÇ. (1989). Ergenlik Puberte 'Te Fizyolojik Değişikler. Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi, sf: 59-67. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close