Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Entropinin sürekli artışına rağmen büyük moleküller -protein gibi- nasıl kendiliğinden oluşabiliyor?

0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Entoripinin artışı, sistemlerin oluşmaması demek değildir. Sistemlerin sürekli olarak işledikleri enerjiyi yağma etmeleri, düzensizliği artırmaya devam etmesi demek.

Galaksi ve yıldız sistemleri de oluşamazdı entropi ve kompleksleşme eğilimi arasında doğrudan korelasyon olsaydı. Madde ve madde özelliği göstermeyen her ŞEY, kendi doğası gereği etkileşime girer diğer ŞEYlerle. Bu etkileşim sonucu (kimyasal - biyokimyasal vs) sistemler, enerji düzenleri oluşabilir. Entropi nedeniyle düzenler geçici, ve enerji döngülerinde dengesizlik kaçınılmaz bir sondur. Termodinamik ilkeler hakkında bilgi sahibi olmadığımız dönemlerde sonsuz enerji sistemleri - kaynakları konusu insanları inanılmaz heyecanlandırmış ve büyük yatırımlar yapılmıştı. Ancak bu sihirli vaatle büyük umutlar beslenen dahilerin düzenekleri hiçbir zaman bunu başaramadı. Çünkü enerji döngüsü stabil de kalamaz sonsuza kadar. Entropinin hükümranlığı bütün fonlanmış düzenekleri boşa çıkarmaya yemin etmiş gibiydi.

Kimyasal evrim, şeylerin doğasının etkileşimi demiştik. Biyokimyasal evrim de, sistemleşmiş kimyanın doğasını enerji döngüsü içinde uzmanlaşmış gibi devam ettirmesi aslında. Her ne kadar moleküler düzeyde etkileşim ağı korkunç kompleks ve imkansız gibi görünse de, entropik olarak bakılacak şey, düzenli enerjinin bir sistem tarafından düzensizleştirilerek işlemesi durumu. Kompleksleşme enerjiyi yağma eder, har vurup harman savurur deyim yerindeyse. Düzensizliği artırır yani. İkinci faktör de, düzenler SONLUdur. Entropi sistemlere izin verir, ancak son karar kendisinindir, her türlü sistemi sonlandıracaktır. Bu değiştirilemez, değişikliği öngörülemez tartışılamaz anayasa maddesi gibi işler.

Tüm Reklamları Kapat

İnsan açısından proteinlerin oluşumu, gelişimi, işlev görmesi gerçekten anlaşılması zor bir süreç. Hücre kendisine biyo robot üretiyor, ve bu robotlar bilindik anlamda canlı olmamasına rağmen canlı gibi davranıyor. Mikrotübül denen yapıların uzaylı teknolojisi olduğu iddia edilebilir derecede anlaşılmaz. :) Sadece hücre zarının yapısı, imkansızlar evrenidir. Bazı otörlere göre, farklı evrimsel süreçlerin varlığını zorunlu göstermektedir.

Sistem ne kadar karmaşık, ne kadar gelişmiş olursa olsun, entropi sistemin düzensizliğe gitmesini zorunlu kılarak çalışmasına izin verir. Günümüzde en gelişmiş olarak düşündüğümüz insan bedeni, besinlerin enerjiye çevrilmesi sürecinde EN İDEAL besinin sindirilmesi sırasında 1000 de 4 oranında metabolik atık üretir. Düzenli enerji alınarak yağma edilir. Enerji döngüsü kısa sürelidir ve kendi sonunu getirir. Bütün galaksi ve yıldız sistemleri de geçici olarak işleyen yapılardır.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (19 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close