Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Entropi sonsuza kadar mı devam eder. Öçüt ve sınır dışında Mutlak bir sonu var mıdır Kısır bir döngüden mi ibarettir yoksa?

Örnek olarak bir insanin doğumdan ölüme kadarki süreci bir sınırdan sonra son bulmakta. Daha ilerisini düşünecek olursak ölen bu insan toprağa karısıp mineralleşir atomlarşır baska bir şeye donusebilir belki gübre olur bitkiye gibi. Yoktan var olmadigi gibi varda yok olmaz goz onune alindiginda ne gibi sonuçlar çıkartabiliriz?
200 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ali Kekliktepe
Bilimsel eserler okuyorum 7 farklı üniversiteden mezunum

Entropi, termodinamikte bir sistemdeki düzensizliği veya belirsizliği ifade eden bir kavramdır. Termodinamik yasalarına göre, izole bir sistemdeki entropi zamanla artar ve sistemde düzensizlik arttıkça, enerji daha az organize bir şekilde dağılır. Ancak, bu entropi artışının, evrende bir "son" anlamına gelip gelmediği felsefi bir konudur.

Evrende, entropi artışı sürerken, belirli alt sistemlerde düzen ve organizasyon oluşabilir. Örneğin, bir organizmanın yaşam süreci boyunca büyüme ve düzenleme süreçleri, entropinin lokal olarak azaldığı durumlar oluşturabilir. Ancak, genel sistem içinde entropi artmaya devam eder.

[1][2][3][4]Felsefi olarak, evrende bir "mutlak son" konsepti tartışmalıdır. Bilim, evrenin termal dengeye ulaştığı bir noktada (ısı ölümü) entropinin maksimum düzeye çıkacağını öngörmektedir. Ancak, bu, evrenin "sona erdiği" anlamına gelmez; sadece enerji dağılımının en homojen ve düzensiz olduğu bir durumu ifade eder.

Tüm Reklamları Kapat

İnsan yaşamının döngüsüne odaklandığımızda, bir bireyin yaşam süreci, biyokimyasal ve fiziksel süreçlerin entropik bir yolculuğudur. Ancak, bu bireyin ölümüyle birlikte, elementler ve moleküllerin başka formelere dönüşmesi mümkündür, bu da bir tür döngüyü temsil eder.

Netice olarak, evrende belirli düzenlerin ve organizasyonların ortaya çıkabileceği, ancak genelde entropi artışının devam ettiği bir süreç bulunmaktadır. "Mutlak bir son" kavramı, evrenin varoluşunun temel özellikleri ve termodinamik yasaları bağlamında anlam kazanır, ancak filozoflar ve bilim insanları arasında bu konuda farklı görüşler bulunabilir.

Kaynaklar

  1. Yunus A. Çengel, Michael A. Boles. "Thermodynamics: An Engineering Approach".
  2. Dilip Kondepudi, Ilya Prigogine. Modern Thermodynamics: From Heat Engines To Dissipative Structures.
  3. Edward R. Harrison. Cosmology: The Science Of The Universe.
  4. Jens Chluba. The Physics Of Inflationary Cosmology.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close