Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Enes Zxs
Enes Zxs
42K UP
Üye
4

Entelektüel kişiler toplumda pek sevilmez mi?

Bunun gerçek olduğunu sanmıyorum pek ama insanların bana olan ilgisinin zamanla azaldığını farkettikten sonra gerçekten merak etmeye başladım hala mantıksız ama. İnsanların yüzüne gerçekleri vururum ya da onların yalan söylediğini ortaya çıkartırım her türlü çevremdeki insan sayısı azalır. Sitede gördüğüm sözden sonra acaba dedim.
785 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
40K UP
Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Öncelikle selamlar.

Yaşadığınız durumlar için üzgünüm. Ancak şunu belirtmem gerekir ki sizler entellektüel değilsiniz. Biz de değiliz. Türkiye'de buna uygun adam neredeyse yok (Birkaç örnek hariç).

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi öncelikle, entellektüelliğin nasıl oluştuğunu bir bahsettikten sonra sizin yaşadığınız durumun nedenine değeneceğim.

Entellektüel olabilmeniz için en az 3 kuşaktır zengin olan bir ailede yetişmiş olmanız gerekmektedir. Bunun 2 nedeni vardır. Bir entelektüel kişilerin parayla işi yoktur. İki, hazır bulmuşluk seviyeleri yüksek çocuklardan oluşur.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi şöyle. Entelletüel bireyler, paraya ruhen bile doymuş kişilerdir. Olası varlıklarını siz düşünün. Paraya ihtiyacı yoktur. Ve bu kişiler o aileden bile bir kaç tane şekilde yetişir. Yani entelektüel olmanız için ya aristokrat bir aileden ya da nesillerdir bürokrat veya tüccar gibi ailden yetişmiş olmanız lazımdır. Ruhunuzun mala mülke doymuş olması lazımdır. Hal böyle iken aileniz de bilgili olduğu için daha çocukluktan akranlarınıza göre çok daha donanımlı olmanızı sağlar bu durum.

Bilginin iki şekilde laneti vardır. Birinci laneti gerçek bir lanet iken ikinci açlıktır.

Birinci lanete kapılırsanız, entellektüel yine olamazsınız. Bu lanet "Ben biliyorum, siz cahilsiniz. Ben hariç herkes cahil" şeklindedir. Ve kişinin kendini geliştirmesine bir engeldir

İkinci lanet ise öğrendikçe, öğrenmeye olan arzunuzun ve açlığınızın artmasıdır. Bu durum sonsuza kadar gider ve sürekli kendinizi geliştirebilirsiniz. Ama çok yorulursunuz bu yüzden lanettir.

Entelektüel kişiler dediğim gibi paraya, mülke ve güce doymuş kişilerdir. Aynı aileden bile herkes olmayabilir. Örneğin biri mal varlığını arttırmaya hala uğraşırsa o entellektüel değildir. En güzel örneği Celal hoca. Adamın muhtemelen trilyonları var. Ama parayı versen gider jeolojide bitirir. Zerre arttırma derdinde değildir.

Şimdi gelelim sizin yaşadığınız durumun nedenine.

Sizin yaşadığınız durum, insanların yalanlarını ve saçmalıklarını yahut cahilliklerini yüzlerine vurmanızdan kaynaklanıyor. Sizi sevmemelerinin nedeni var. Toplumsal olarak dışlanmışsınız. Toplumun ve insanların olgu, statü ve normları vardır. Bunları ihlal ederseniz dışlanırsınız. Bu değişmez bir kuraldır.

Ve insanlar sevilme, beğenilme ve kendini gösterme ihtiyacına sahiptirler. Bunu kimimiz okuyarak yaparken kimimiz sevgili yaparak kimimiz para kazanarak kimimiz toplumun istediği birey olarak kimimiz yalan atarak yaparız. Ve bu durumların çeşidi sayamayacak kadar fazladır.

Tüm Reklamları Kapat

Sizin sevilmeme nedeniniz de bu. Sizin kabul görme ve beğenilme algınız ile çevrenizin algısı farklı. Bu yüzden çatışıyorsunuz. Ve bu çatışma sizlerin dışlanmanıza neden oluyor.

Tabi bunda ergenlik, yaşantı ve psikolojik etmenler de oldukça etkilidir.

Benden size bir tavsiye. Öncelikle insanları aşağılamayın. Ve sen değil ben dili kullanın. Yani sen hata yapıyorsun demek ile bence bu durumda bir hata var demek arasında ciddi fark var.

Sonraki tavsiyem ise kendinize yakın durumdaki insanlarla arkadaş olmanızdır. Örneğin öğretmenin arkadaşı öğretmen, mühendisin arkadaşı mühendis, çiftçinin arkadaşı çiftçi olur. Çocukluk arkadaşları hariç bu durumu gözetin. Şimdi bir mühendis ile çiftçinin ortak muhabbet edebilmesi pek mümkün değil.

Tüm Reklamları Kapat

Ben öğretmenim ve memlekete geldiğimde çocukluk arkadaşlarımla görüştüğümde muhabbet bir süre sonra ya siyasete ya da çiftçiliğe kayıyor. Çünkü hepsi çiftçi. Ve ben çiftçilik ve hayvancılıktan anlamam. Bana inek anlatıyor adam ne anlarım ben inekten...

Ben ona öğrencilerimi anlatsam, psikiloji sosyoloji anlatsam da o anlamıyor. Haliyle ortak tek nokta bir süre sonra siyaset oluyor. İyi de onların siyaset bilgileri a gitsin b gelsin. İş o kadar basit değil dediğinde nesi değil diyorlar. Çünkü sosyoloji ve siyaset bilmiyorlar. Bilmem anlatabildim mi.

Kendi bilgi ve donanımınıza yakın insanlar bulursanız siz onları geliştireceğiniz gibi onlar da sizi geliştirir. Yani 10 sayısının arkadaşı 2 olursa, aritmatik ortalaması en iyi ihtimalle 6 olur gibi gelebilir ama en iyi ihtimalle 1 olur. Çünkü 2 kendini doldurmadan 3 olamaz. 3 olmayan 2, 3 hakkında bilgiye kavuşamaz. E siz 10 iseniz aradaki fark sizleri ya yorar ya sinirlendirir. Bu da çatışmalara yol açar. Buyrun döndük geriye.

Siz 10 iseniz arkadaşlarınız 11 12 13 ve 9 olsun. Ki birbirinizi geliştirin.

Tüm Reklamları Kapat

Unutmayın ki birinci sınıf insanlar, birinci sınıflarla muhattap olup kendilerini geliştirirken, ikinci sınıf insanlar kendilerine üçüncü sınıf insanlar bulup kendileriyle övünürler.

Kendinizi geliştirmekten vazgeçmeyin. Ve unutmayın. Davul bile dengi ile çalar....

Sevgilerle...

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Genç Mühendis
Genç Mühendis
262K UP
Düşünür

dediğiniz şey çok doğru gelmedi açıkçası. yani insanlar kendinden daha bilgili yada akıllı olduğunu düşündüğü kişilerin arkasından gitme ya da arkadaş edinmeye meyillidir. mesela konfüçyüs, plato, sokrates, çiçero bunların çok öğrencisi vardı, çok seviliyorlardı akıllı oldukları için. toplum kurallarına aykırı ya da kendi kafasından dünya kurup buna göre yaşamaya çalışan kişiler pek sevilmezdi. Friedrich Nietzsche mesela çok aykırı bir insandı ve pek sevilmezdi çevresi tarafından, gerçi biraz psikolojik rahatsızlıkları da vardı ama dediğim şeyi anladın sen.

entelektüel kişiler genelde yalnız olur. çünkü entelektüel insanlar kendi düşüncelerini başkalarına anlatamadığı için (anlatsa bile çevresi ya kabullenemeyeceği ya da uygulanamayacağını bildiklerinden) yalnız kalmayı tercih ederler. bilgi insanı yalnızlaştırır bu bir gerçek.

Tüm Reklamları Kapat

bir de gerçekler ıslak havlu gibi yüze atılmamalıdır. yani birisi sana yalan söylüyosa ve sen bunu anladıysan aptalı oyna. çünkü senin bilmemen gereken bir şeydir yüksek ihtimalle, karşındakinin söylediğine inanman en doğru senaryo olabilir. en azından benim görüşüm böyle, benim hayat tarzım karşımdakine güvene dayanıyor. gene sen neyi uygun görüyorsan onu yap.

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close