Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

En zor meslek grupları nelerdir ve bu değerlendirme nasıl yapılır?

500 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar

Genelde internet üzerinden genel bir araştırma yapınca en zor meslek gruplarının başında hayati tehlikesi en yüksek olan meslekler yer alıyor. Örneğin, güvenlik güçleri, çatı tamircileri, pilotlar, madenciler, balıkçılar, itfayeciler, orman, işçileri. Ancak en zor meslek olarak bunların sıralanmasında bir hata var, çünkü dediğim gibi bu mesleklerde göz önünde tutulan kriter ölüm riski.

Keza bence en zor meslekler gerçekten nüfusun çok az bir kısmının başarabileceği özelliklede yüksek öğretime veyahut bazı durumlarda üstün bir genetiğe sahip olan mesleklerdir.

Örneğin Milli sporcumuz Şahika Ercümen, bu yıl içerisinde 106 metre suyun altına tüpsüz dalış yaparak bir dünya rekoru kırmıştır. Bu başarı tüpsüz dalışı çok zor bir meslek haline getirir. İnsanlarda ciğer kapasiteleri daha verimli kullanıp dalmayı öğrenseler bile. 100 metre dalmak maalesef ki iyi bir genetikte gerektireceği için, bunu başarabilecek kişilerin oluşturduğu elit dalış takımları çok zorlu bir meslektir.

Tüm Reklamları Kapat

Daha fazla örnek vermeyeceğim ancak sporun her dalında bunun gibi en zor mesleklere aday binlerce grup onbinlerce insan gösterilebilir.

Tekrardan eğitime dönecek olursak, yüksek eğitim sonrası dünyanın seyrini değiştirecek fikirlerle karşımıza çıkabilecek bilim adamları yine dünyanın en zor işlerinden birini yapmış olacaktırlar. Yine yukarıdaki örnekteki gibi basit bir şekilde çok büyük kalabalıkları eğitebilirsiniz, ancak bu tarz dehalık göstererek büyük fikirler yaratabilecek insanlar yine sayıca az olacaktır. O da bu işi yapanlarında oldukça zor bir işi başardığı anlamına gelecektir.

Kısa cevap; Dünyanın en zor mesleği sorusuna sanılanın aksine akla ilk olarak ölüm riskinin yüksek olduğu mesleklerin değilde, rekortmenlerin[1][2] ve mucitlerin gelmesi gerekir.

Kaynaklar

  1. ?. The 10 Most Dangerous Jobs In The World. Alındığı Tarih: 30 Aralık 2023. Alındığı Yer: trdsf | Arşiv Bağlantısı
  2. ?. Serbest Dalış Milli Sporcumuz Şahika Ercümen’den Cumhuriyetimizin 100. Yılında Yeni Rekor. Alındığı Tarih: 30 Aralık 2023. Alındığı Yer: tssf | Arşiv Bağlantısı
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close