Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

En Verimli Uyku Saatleri Nelerdir?

Uyku kalitesinin en yüksek olduğu saat dilimlerinin 23.00 ila 02.00 arasında olduğunu okudum fakat bir makale bulamadım. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
4,041 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Doğaç Çağdaş Çelebi
Fizik okumak isteyen birisi

En verimli uyku saati senin de dediğin gibi 23.00 ila 04.00 arasındaki gece uykusudur.

Nedeni ise Epifiz bezinden salgılanan, uyku döngüsünü ve sirkadiyen ritim olarak tanımlanan vücudun biyolojik saatini düzenleyen melatonin hormonunun en çok bu saatlerde salgılanmasıdır.

Melatonin hormonu salınımı için havanın karanlık olması gerekir. Bu durum beyinde yer alan pinealositler ya da farklı bir deyişle ışığa duyarlı hücreler tarafından kontrol edilir. Böylece hava aydınlıkken melatonin salınımı dururken, hava karardığında tekrar başlar. Bu yüzden melatonin, "Drakula hormonu" olarak da bilinir. Akşam 21.00 ile 22.00 saatleri arasında salınımı artmaya başlayan melatonin, 02.00 ile 04.00 saatleri arasında en üst seviyeye ulaşarak zirve yapar. 05.00 ile 07.00 saatleri arasında tekrar azalır ve bu saat aralığından sonra bazal ya da farklı bir ifadeyle alt sınıra doğru çekilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bulduğum bazı makaleleri ekledim.

400 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Uzm. Psikolog Nuray ÖZBEN AVŞAR. (2017). Haydi Çocuklar Uyku Vakti! Uyuyamayan Çocuk. okankoleji. | Arşiv Bağlantısı
  2. Zeynep Özdemir,Oğuzhan Ak, Hüseyin Cem Yüceer, Doğa Akgör, Dide Aysun, Çağan Asparuk Danışman: Öğr. Gör. Dr. A.Şebnem İlhan, et al. (2022). Drakula Hormon: Melatonin. Başkent. | Arşiv Bağlantısı
  3. Drew Dawson,Nicola Encel, et al. Melatonin And Sleep In Humans. (1 Ağustos 1993). Alındığı Tarih: 9 Kasım 2022. Alındığı Yer: One library doi: 10.1111/j.1600-079X.1993.tb00503.x. | Arşiv Bağlantısı
  4. D. Warren Spence & Daniel P. Cardinali, et al. Role Of The Melatonin System In The Control Of Sleep. Alındığı Tarih: 9 Kasım 2022. Alındığı Yer: SpringerLink | Arşiv Bağlantısı
  5. J. J. Gooley, et al. (2011). Exposure To Room Light Before Bedtime Suppresses Melatonin Onset And Shortens Melatonin Duration In Humans. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, sf: E463-E472. doi: 10.1210/jc.2010-2098. | Arşiv Bağlantısı
  6. I. V. Zhdanova, et al. (1996). Effects Of Low Oral Doses Of Melatonin, Given 2–4 Hours Before Habitual Bedtime, On Sleep In Normal Young Humans. Sleep, sf: 423-431. doi: 10.1093/sleep/19.5.423. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close