Bir bebek doğduğunda veya biri öldüğünde.
Evrimsel değişim, popülasyonun gen havuzundaki genetik bilginin dağılımındaki değişiklik olarak tanımlanır. Her çocuk doğduğunda, insan gen havuzuna yaklaşık 50-100 yeni mutasyon eklenir ve çocuğun sahip olduğu genlerin her birinin kopya sayısı 1 artar. Biri her öldüğünde bunun tersi olur.
Günümüzde her saniye ortalama olarak 4,3 bebek doğmakta ve 1,8 kişi ölmektedir. Bu, insan popülasyonunun en son evrimleşmesinin ortalama olarak yaklaşık 0.164 saniye öncesine geleceği anlamına gelir.
Sorunun tam cevabına gelince (son büyük başarılı mutasyon), neyin "büyük" ve "başarılı" olarak değerlendirildiğine bağlıdır. Bir örnek CCR5-delta32 mutasyonudur, bunun için moleküler tarihlendirme yaklaşık 2500 yıl önce bir köken sağlar. Avrupa'da orta çağlara kadar popülasyonda çok düşük bir seviyede kaldı, burada büyük bir seçici süpürme yaşadı ve sıklığının yaklaşık% 10'a yükseldiğini gördü.
Minik bir düzeltme yapmak isterim. Evrim tanımındaki "nesil geçmesi" ayrıntısı unutulmuş. Bu ayrıntı eklenmezse bebek doğmadan da popülasyondaki gen frekansı değişebilir. Hayatımız boyunca da mutasyona uğrayıp popülasyonda kalıtsal özellik frekansı değişebiliyor. Evrim ise popülasyondaki gen (kalıtsal özelliklerin) frekansının nesiller geçtikçe değişimidir. Bu açıdan baktığımızda bebeğin doğması evet, nesil geçmesini sağlar. Ama birisinin ölümü nesil geçmesine sebep olmaz. Dolayısı ile sorunun cevabını "sadece bir bebek doğduğunda" olarak ifade etmek daha doğru bir yaklaşım olacaktır.