Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Nurettin Enes Sungur
Üye
6

En sevdiğiniz bilim insanı kim?

554 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Eymen Karademir
Bilimsever

Benim için Einstein, çünkü buluşları evrene bakış açımızı neredeyse kökünden değiştirdi diyebilirim. Evren hakkında her yerde karşımıza çıkan formüller ve kuramlar geliştirdi (en basitinden E=mc², bu formül protonların gerçek kütlesini hesaplarken bile karşımıza çıkıyor), fotoelektrik ve genel görelilik gibi önemli çalışmalara imza attı. Tabi Einstein kadar sevdiğim diğer bilim insanları yok değil, Schrödinger kuantum fiziğinin ne kadar absürt ama gerçek olduğunu meşhur kedi problemiyle açıkladı, Feynman uzun formülleri kısa diyagramlara çevirdi ve kuantum elektrodinamiğine bu ve benzeri yollarla büyük katkı sağladı, Heisenberg kuantum fiziğinin büyük ilkelerinden olan belirsizlik ilkesini ortaya attı, bu ve bunlar gibi bilim insanları var sevdiğim fakat Einstein'ın yeri hepimizde farklıdır diye düşünüyorum

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Hiç biri.

Kişisel bir soru sormuşsunuz, o nedenle de kişisel cevap vermek gerekiyor. Hiç bir biliminsanını sevmiyorum çünkü hiç birini tanımıyorum. Nasıl insanlar olduklarını da bilmiyorum. Onları, duygusal olarak etkilenecek bir pencereden görmüyorum ve aslında bu konu bana garip geliyor.

Bir biliminsanını sevmek magazin gibi. Mahzuru yok, eğlenceli olabilir ama bir insanın bilimsel gücünün geldiği kişisel özelliği bir sevgi kaynağı olarak görünmüyor bana. Zeka, yetenek, sabır, farkındalık, beceri... Bunların hepsi Hitler'de de vardı. Belki bilimi, insanoğlunun faydasına kullanma ya da insanlığı ileriye götürme konusunda farkındalığı olan biliminsanlarına sempati duyulabilir belki ama unutulmamalı ki Oppenheimer kendisini, "Şimdi ben ölüm oldum… Dünyaların yokedicisi" olarak tanımlamıştır. Biliminsanları hayranlık uyandırırlar elbette ama hayranlık uyandıran beceri ve buluşlarının insanlığa nasıl katkılar yapacağı konusundaki etkinlikleri hayli zayıftır.

Tüm Reklamları Kapat

Buna ek olarak birçok biliminsanı, özel hayatlarında çekilmez tiplerdir. Aksi, huysuz, ahlaki olarak hayli pürüzlü oldukları üzerine sayısız not vardır. Bence bir insana sempati ya da sevgi duymak için bunlar önemli kıstaslardır. Ama şahsen ben, hiç bir biliminsanının bu özelliklerine ilgi duymam. Diyorum, bunlar magazin. Eğlenceli olabilir, merak edilebilir ama hiç biri esas konumuz değil. En azından bilimle ilgileniyorsak. Aynı şey sanat dünyasında, iş dünyasında, siyasette, ekonomide de var. Herkes Steve Jobs'a hayran. Sayısız insanın örnek aldığı, idolüm dediği biri. Jobs özel hayatında nasıl biriydi, bilen var mı? Yok. Bir insanın başarılarına hayranlık duymak başka bir şey, aynı insanı idol olarak görmek başka. Elbette herkes kendi idolünü seçmekte serbesttir ama bu konuya pek de incelikli yaklaşıldığını düşünmüyorum.

Bu konu üzerine sadece şöyle bir istisna var: Bazı bilminsanları, bilimsel çalışmaları kadar bilim iletişimcisi olarak da öne çıkarlar ve felsefi çıkarsamalarda bulunur ve insan-bilim ilişkisinde de çeşitli açılımlar sunarlar. Carl Sagan böyle bir isim örneğin. Bakın, Sagan, sevilebilecek biri. Çünkü bilim-insan ilişkisi üzerine sayısız fikir sunmuş, bilimi sevdirme ve insanoğlunun temel varoluş dinamikleri ile bilimi ilişkilendirmeye çalışmış biri. Burada bir duygu, bir insanilik, bir farkındalık var. Bu sevgi sebebi olabilir bence. Ama başka sayısız biliminsanının nasıl kişiler olduğunu bilmediğimiz için onları sevmenin biraz garip olduğunu düşünüyorum. Bilimsel başarıların da bir sevgi kıstası olduğunu düşünmediğim için biliminsanlarına karşı böyle bir yaklaşımım yok.

Umarım açıklayıcı olabilmişimdir. Sağlıcakla...

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Muhammed Sulan
Genç Bilimci

Yani sevmek demeyelim de hangisi sizin için daha önemlidir diyelim. Çünkü gerçekten de hiçbirini kişisel olarak tanımıyoruz. Benim için Carl sagan çok önemli bir isim. Onun çektiği Cosmos belgeseli sayesinde bilimle tanıştım. Cosmos izlemesem einstein'ı newton'ı falan bilirdim ama ne derece önemli olduklarını hiçbir zaman anlamazdım. Dolayısıyla bilim iletişimcileri özellikle Türkiye gibi bilimle çok haşır neşir olmayan bir ülkede halk için çok daha önemlidir diye düşünüyorum.

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close