Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 3 Ağustos 2023 2 Cevap
1

En gelişmiş ülke Arabistan olsaydı Arapça ortak dil olur mi olurdu?

316 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İsmail Samet Bayram
Tarih ve Dil Bilimi'ne meraklı bir birey 3 Ağustos 2023

Bence olmazdı. Şu açıdan bakalım: İngilizler dillerini ve kültürlerini nasıl yaydılar? Milletleri ve toplulukları sömürerek ve dinlerini orada yayarak bir şekilde o topluluklara empoze ederek unutturdu. Yani Arap devletleri gelişmiş olsalar dahi başka topluluklara kendi dinlerini, kültürlerini empoze etmedikçe maalesef ama maalesef Arapça ortak bir dil olmaz kanısındayım. Birde Osmanlı'dan örnek verelim: Osmanlı'nın hakim olduğu coğrafya geniş bir coğrafyadır. Osmanlıların hakim oldukları topraklarda şu an ortak dil Türkçe midir? Hayır çünkü kendi kültürlerini empoze etmediler ve halklara istimalet yani hoşgörü politikası uyguladılar. Benim düşüncem böyledir.

Başka fikri olan varsa yorumlarda tartışmaya açığım... 😊[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Taha Kılıç. İngiliz Sömürge Tarihi. Alındığı Tarih: 3 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Derin Tarih | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Joseph Joestar
Tarih Sever Üye 4 Ağustos 2023

Arapça bir dönem zaten ortak dildi. Örneğin Özbekistanlı, eserlerini Arapça yazan filozof ve bilim adamı İbn-i Sina'yı(11.yy ilk yarısı); eserlerini Arapça yazan İranlı din alimi Gazali, Bağdat'ta Tehafut el-Felasife(Arapça, 11. yy ikinci yarısı) adlı eseriyle eleştirdi. İspanyalı, eserlerini Arapça yazan filozof İbn-i Rüşt ise Gazali'yi ''Tehafut et-Tehafut el-Felasife(gene Arapça, 12.yy ikinci yarısı) eleştirdi. İki kitap ve isim Türkiye'de Fatih Sultan Mehmet'in isteği üzerine tartışıldı(15.yy ikinci yarısı) ve taraflarda Hocazade ''Et Tehafut Fil Muhakeme Beynel Ğazali vel Felasife(Arapça)'', karşıtı Ali Tusi ''Kitabu’z Zuhr(Arapça)'' yazdı.

Coğrafi keşiflerden önceki dönem için bu bölge epey hatırı sayılır büyüklükteydi. İlmi konularda ortak dil Arapça'ydı ve en önemli ortak dildi.[1] Bugün BM'de 6 resmi dilden biridir.

Tabi ortak dilde, sadece en gelişmiş ülkenin anadili belirleyici değildir. Bir birinin dilini bilmeyen iki kişinin seçeceği dili belirleyecek dil pek çok konuda seçilebilir. Örneğin dini dil olması, bir statü dili olması, yaygın olarak konuşuluyor olması, o dili öğrenmeyi gerektirecek başka özellikler(ticaretteki önemi, eğitimdeki önemi, kaynakçalar konusundaki önemi vs. ) etkilidir. İngilizce'nin ortak dil olmasında daha çok ABD etkili oldu. Her ülkenin ve milletin bir şekilde ABD ile ilişki içinde olmak zorunda olması ABD'nin dilini öğrenmeyi gerekli kıldı.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bugün başka bir ülke gelişse muhtemelen İngilizce hala ortak dil olarak kullanılacaktır. Tıpkı Roma yıkıldıktan sonra, Avrupa'da kimsenin anadili olmamasına rağmen Latince'nin ortak dil olarak kullanılması gibi.

Keza İslam dünyasında Arapça ortak dil olduğu dönemin çoğunluğunda, Arap ülkeleri ne en gelişmiş ülkelerdi, ne Araplar İslam dünyasında hüküm sahibiydi.

Kaynaklar

  1. Wikipedia. List Of Lingua Francas. Alındığı Tarih: 4 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close