Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sude Öztürk
Sude Öztürk
14K UP
Üye
3

En basit tabirle limit hızı veren fs=mg ifadesindeki eşitliğin bozulup fs yani havadaki sürtünmenin cismin ağırlığından fazla olduğu durumda ne olur?

Sürtünme katsayısı k olan bir ortamda düşey yönde V hızıyla hareket eden A kesit alanlı bir cisim için k.A.V² > mg eşitsizliği sağlandığında cisim yavaşlayarak mı limit hıza ulaşır? Gerçek hayatta bu olaya ne gibi bir örnek verilebilir? Limit hız kavramını biraz daha ayrıntılı açıklayabilir misiniz?
4,938 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Göktuğ Çağlar
Kimyagerim, Felsefe ve Bilim Yakın Dostlarımdır

Hava direncinin olduğu bir ortamda yüksekten atılan bir cisim hızlanarak(ivmelenerek) düşey yönde düşüş yapar, ancak hızı arttıkça cisme hava tarafından uygulanan direnç kuvveti de artar ve ivmesi giderek düşmeye başlar (yavaşlamaz! Hızlanması azalır).

Bir süre sonra cismin ağırlığı (mg), direnç kuvvetine (Fdirenç,sürtünme) eşit olur ve sabit hızda düşmeye başlar bu anda cismin ivmesi sıfırdır, artık hızlanmıyordur, işte bu duruma LİMİT HIZ diyoruz.

Kilometrelerce yüksekten düşen yağmur damlalarının canımızı yakmamasının nedeni hava direncidir. Ayrıca dolu tanelerinin de vereceği zararı azalmasının nedeni limit hıza ulaşmalarıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Serbest düşmede, yani yerçekimi sayesinde düşey olarak hava direncine karşı olan düşüşte,Fd(k•A•V²)> mg durumu olamaz ! Çünkü, zaten hava direnci cismin hızlanmasına karşı oluşmuş bir tepki kuvvetidir, yani hava direnci cismin hızlanmasına göre artıyor bunun sebebi de Newton'un 3. Yasası, "Her etkiye karşılık eşit ve zıt bir tepki vardır".

Örnek verdiğin durum, hava direncine karşı yapılan ve itiş kuvveti kullanılan durumlarda geçerlidir, çünkü bu durumda hava direncinin uyguladığı tepki kuvveti(Fd), cismin ağırlığından (mg) fazladır,ancak burada itiş kuvveti onu yenerek hareketin sürmesini sağlar,hatta hava direncini düşürmek için yüzey alanını (A) küçültürler, bu yüzden roketlerin ve uçakların önü sivridir.

Direnç ya da sürtünme bir kuvvete olan zıt kuvvetlerdir yani öncesinde bir etki olmalı ki tepki oluşsun ve etki tepkiye eşittir.

Şunu demek istiyorum Fd>mg durumu olduğunda ortada bir direnç ya da sürtünmeden bahsedemeyiz, bu durumda artık hava itici bir kuvvet olmuş olur, buna Fd,Fs demek te yanlış gösterim olur havanın itiş kuvveti denilebilir örnek olarakta fırtına, rüzgar, vantilatörden çıkan hava gibi durumlar verilebilir.

hava direncinin olduğu ortamda serbest bırakılan bir cismin hız – zaman grafiği
hava direncinin olduğu ortamda serbest bırakılan bir cismin hız – zaman grafiği
Hız-zaman grafiği
444 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Fizik dersi. Limit Hız. (12 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 12 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close