Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf İğın
Üye
4

Empati, beynin hangi kısmıyla faaliyete geçer?

2,012 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
MELIKE BAL
MELIKE BAL
2,942 UP
Yetkim yok

Beynin empati bölgesi “İnsula”

Beynimizin temporal bölgesinde bulunur. Duyguların farkında olunmasına, duygusal tepkilerimizde ve empati yaparken beynin devreye giren kısmıdır ve limbik sistemimizin bir parçasıdır. Özellikle ön (anterior) bölümü dikkat ve yüksek seviyede bilinçli kontrolden sorumludur.

Tüm Reklamları Kapat

Bu ön bölge, dış dünyadan gelen uyaranlarla iç dünyamızdaki uyaranları kontrol eden yerdir. Aynı zamanda kalp ve sindirim sisteminin otonomik sinir sistemi kısmını da düzenler.

İnsula, Anterior Cingulate’le bağlantılıdır. Bu bölgeyle insulanın ön bölgesinde bir sorun olursa kişinin ağrıyı hissetmesi veya sevdiği insanların ağrısına empati yapmasında sorun ortaya çıkıyor. Bu kişiler, “Empati yapamıyorum, bu kısmımı kaybettim” diye yakınabiliyorlar da.

Tüm Reklamları Kapat

İnsulanın ön kısmı, aynı zamanda amygdala (korku, endişe bölgemiz) ile bağlantılı. Ağrıyı hissetmenin yanında kızgınlık, iğrenme, korku, üzgün ve mutluluk duygularını hissetmede de rol oynar.

Sempati duygusu oluştuğunda primer motor bölge devreye girmekte. Bu, insanın başkasının yüz ifadesini gördüğünde kendi yüz ifadesiyle başkasının duygusunu anladığını ifade etmesinin yansımasıdır. Ayna nöronlar, bir başka insanın duygularını anladığımızda devreye girer. Genelde empatik duygu durumu merhameti de içerirken beynin ön lobundan aşağıya doğru bir işlem halinde başlar. Bu sırada dikkat duyguya verilir ve oda duyguyu regüle etmemizi sağlar.

En erken 18 aylık bebekte, genelde 2-3 yaşında sempati gelişmeye başlar. Sempati

toplumda bir başkasının

yararını düşünüp bencil olmadan fedakârlık yapabilmeyi gerektirir. 2006 yılında İsviçre’de yapılan çalışmada, çocuklarda sempati ve empatinin ailelerin yetiştirme tarzıyla bağlantılı olmadığı ortaya çıkmıştır.

Merhamet birçok dinde oldukça yer bulan bir terimdir. Mesela, islamın en bariz özelliklerinden biri merhamet dini olmasıdır. İnsanların bir arada, birbirlerine karşı ölçülü, saygılı ve merhametli olmasını talep eder.

Empati, sempati ve merhameti kullanabilen insanların beyinlerindeki bu bahsettiğim sistemlerin düzgün çalıştığını bilimsel olarak söylemek mümkün olduğu gibi dini referansların da bireyden bu sistemlerin düzgün çalışması beklentisi olduğu açıktır.

Birbaumer ve arkadaşları fMRI neurofeedback ile anti sosyallerde insula bölgesindeki elektrik akımını düzenlediklerinde onların pişmanlık duygularının geliştiğini gördü.

Clinical EEG ve Neuroscience’da yayımlanan anti sosyal kişilik bozukluğunda yaptığımız QEEG uygulamalı Neurofeedback vaka çalışmamızda biz de aynı bulgulara ulaştık.

166 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Dr. Tanju Sürmeli. Empati Sempati Ve Merhamet. (1 Ağustos 2013). Alındığı Tarih: 9 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Milliyet Haber | Arşiv Bağlantısı
0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İhsan Doğu
İhsan Doğu
39K UP
Sinirbilim meraklısı

Empati, beynin çok farklı bölgelerini aktive eden bir durumdur, memelilerde gelişen anne bakımı kadar eski olan empati (8) için temel olarak; beyin sapı, anterior singulat korteks, orbitofrontal korteks ve insula memelilerde empatide aktive olan bölgelerdir. Duygular, hormonlar ve bunlar ile oluşan emptati özelinde başkalarını önemsemek bütün memelilerde ortaktır. (5) İnsanın empati devreleri, kompleks bağlantılara sahip olan bu bölgelerin yapılarının ve bağlantılarının gelişmesi ve farklı bölgelerle bağlantılar kurmasıyla evrimleşmiştir. (6)

Bir başkasının zihin durumunu anlama kapasitesi bilişsel empati, karşıdakinin zihinsel durumunu anlayıp ona yönelik karşılık verme kapasitesi duygusal empatidir. (1)

Tüm Reklamları Kapat

Duygusal ve bilişsel empatide etkinleşen beyin bölümleri

Empati tiplerinde özel olarak inferior frontal girus duygusal empatiden, ventromedial prefrontal korteks ise bilişsel empatiden sorumludur. (2)

Tüm Reklamları Kapat

Bir çalışmada bilişsel empatide orta singulat korteksin ve dorsomedial prefrontal korteksin aktive olduğu ve duygusal empatide ise insula bölgesinin aktifleştiği görülmüştür. (3)

Bilişsel empatide etkinleşen beyin bölümleri

Altı orbitofrontal korteks hasarı olan katılımcı, altı dorsolateral prefrontal korteks hasarı olan ve on iki hasarsız beyni olan bireyleri kapsayan bir kontrol grubunu içeren katılımcılardan oluşan bir araştırmada başkalarının duygularını doğru olarak tanımlama becerisinin değerlendirildiği kapsamlı bir bilişsel empati değerlendirmesi gerçekleştirilmiştir ve incelenen iki bölgenin de bilişsel empatide etkinleştiği sonucuna varılmıştır. (4)

Duygusal empatide etkinleşen beyin bölümleri

Ayna nöron sistemi özellikle duygusal empatide öne çıkar. (2) Duygusal empatide yetersizliği olan otizmli bireylerde yapılan çalışmayla ayna nöronların az olduğu bulunmuştur. (9) Otistik çocukların duygusal tepkilerini gözlemleyen bir çalışmada beyinlerinin gyrus frontalis inferior pars opercularis bölgesinde ayna nöronların aktivitesinin az olduğu görülmüştür. (10)

Tüm empati çalışmalarında tutarlı aktivasyon gösteren beyin bölgeleri
Tüm empati çalışmalarında tutarlı aktivasyon gösteren beyin bölgeleri
Elsevier

Empatide kadın ve erkekteki farklılıklar

İnsan evrimi boyunca çocuk bakımında önemli rol üstlenen kadınlar sözlü olmayan bir iletişim biçimi olan empatiyi erkeklerden daha iyi anlayacak şekilde evrimleşmiştir. Kadınlar genel olarak bilişsel ve duygusal empatide daha iyidir. Bunu destekleyen bir çalışmada kadın beyninde genel olarak empatiyle ilintili olan ayna nöronlarla ilişkili inferior prefrontal korteksteki gri madde hacimlerinin daha büyük olduğu bulunmuştur. (7)

Empati kurulmasında taklidin nöral mekanizması

Karşıdakinin davranışlarını anlamak ve taklit etmek için superior parietal korteks, duygu işlemede önemli fonksiyonu olan limbik sistemden aldığı bilginin eyleme dönüştürülmesi için eyleminin erken görsel tanımını kodlar ve bu bilgiyi posterior parietal ayna nöronlara gönderir ve burada hareketin hassas kinestetiği kodlanır ve bu bilgi inferior frontal ayna nöronlara gider, burada eylemin amacı kodlanır. Hareket planının kopyaları frontal ve parietal ayna nöron alanlarından eylemin tahmin edilen duyusal sonucu oluşturacağı superior parietal kortekse geri gider. Eylemin görsel işlenmesi ile tahimn edilen duygusal sonuca dair veriler beraber işlendiğinde taklite başlanır ve karşıdakinin duyguları anlanıp tepki verilmeye hazır hale gelmiş olur. (11)

555 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. Gerace, et al. (2013). An Exploratory Investigation Of The Process Of Perspective Taking In Interpersonal Situations. Cambridge Core, sf: 12. doi: 10.1017/jrr.2013.6. | Arşiv Bağlantısı
  2. S. Shamay-Tsoory, et al. (2009). Two Systems For Empathy: A Double Dissociation Between Emotional And Cognitive Empathy In Inferior Frontal Gyrus Versus Ventromedial Prefrontal Lesions. Oxford Academic, sf: 11. doi: 10.1093/brain/awn279. | Arşiv Bağlantısı
  3. R. Eres, et al. (2014). Individual Differences In Local Gray Matter Density Are Associated With Differences In Affective And Cognitive Empathy. NeuroImage, sf: 29. doi: 10.1016/j.neuroimage.2015.05.038. | Arşiv Bağlantısı
  4. M. Goodkind, et al. (2021). Cognitive Empathy Following Orbitofrontal Cortex And Dorsolateral Prefrontal Cortex Damage. Berkeley, sf: 43. | Arşiv Bağlantısı
  5. J. Decety. (2021). The Neural Pathways, Development And Functions Of Empathy. ScienceDirect, sf: 7. doi: 10.1016/j.cobeha.2014.12.001. | Arşiv Bağlantısı
  6. J. Decety, et al. (2011). The Neuroevolution Of Empathy. The New York Academy of Sciences, sf: 11. doi: 10.1111/j.1749-6632.2011.06027.x. | Arşiv Bağlantısı
  7. L. Christov-Moore, et al. (2014). Empathy: Gender Effects In Brain And Behavior.. Elsevier, sf: 25. doi: 10.1016/j.neubiorev.2014.09.001. | Arşiv Bağlantısı
  8. R. Praszkier. (2014). Empathy, Mirror Neurons And Sync. Springer, sf: 25. doi: 10.1007/s11299-014-0160-x. | Arşiv Bağlantısı
  9. S. Baron-cohen. (2021). Response To Smith’s Letter To The Editor ‘Emotional Empathy In Autism Spectrum Conditions: Weak, Intact, Or Heightened?’. Springer, sf: 6. doi: 10.1007/s10803-009-0800-x. | Arşiv Bağlantısı
  10. M. Dapretto, et al. (2021). Understanding Emotions In Others: Mirror Neuron Dysfunction In Children With Autism Spectrum Disorders. NIH, sf: 7. doi: 10.1038%2Fnn1611. | Arşiv Bağlantısı
  11. L. Carr, et al. (2021). Neural Mechanisms Of Empathy In Humans: A Relay From Neural Systems For Imitation To Limbic Areas. PNAS, sf: 6. doi: 10.1073/pnas.0935845100. | Arşiv Bağlantısı
12
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Yere Düşen Yemeğe Mikroplar Kaç Saniyede Bulaşır?
Yere Düşen Yemeğe Mikroplar Kaç Saniyede Bulaşır?
Soğukta Kas Tutulur mu?
Soğukta Kas Tutulur mu?
Uzayda Yaşam Dibimizde Olabilir mi?
Uzayda Yaşam Dibimizde Olabilir mi?
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Mars, Yaşama Dünya'dan Daha Uygun Olabilir mi?
Mars, Yaşama Dünya'dan Daha Uygun Olabilir mi?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close