Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Nuray Mustafazade
Üye
8

Emniyet kemeri aslında ne kadar güvenli sayılır?

Tamam mesela olası bir fırlamada can kuratabilir fakat arabadan hemen çıkmamız gerektiği zaman emniyet kemeri sıkışırsa bu durum ne kadar güvenli sayılır?
559 görüntülenme
Emniyet kemeri aslında ne kadar güvenli sayılır?
Emniyet kemeri aslında ne kadar güvenli sayılır?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Emniyet kemeri, sayısız kez test edilmiş, bu yolla tüm firmalarca uluslararası standartlara uygun bir form almış gayet garantili bir üretimdir. Herhangi bir durumda tokasının sıkışma şansı pek azdır ki bu olsa bile sabit tarafın uzuyor olması nedeni ile tokası açılmayan bir emniyet kemerinin arkasında bir insanın çıkması gayet kolaydır. Emniyet kemeri tüm sürücü ve yolcuların emniyet ağıdır, bu artık tüm otomotiv dünyasınca kabul edilmiş durumda. Kazalarda meydana gelen can kayıplarını önemli oranda düşürdüğü de defalarca kez kanıtlandı.

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Koralp Erin
Koralp Erin
202K UP
Astrofizik meraklısı...

Yaralanma veya ölümlü kazaların neredeyse tamamı, -yanılmıyorsam %99 olması lazım- çarpışma anında meydana gelir. Yani neredeyse %1'den bile az bir kısmında, yaralı araçtan çıkamadığı için ölüm gerçekleşir. Bu kazaların da neredeyse yarısından fazlasında hasta, bilincini kaybettiği için araçtan çıkamaz.

Araçtan çıkılamadığı için ölümle sonuçlanan kazalar ise, yangın ve suya düşmedir. Suya düşmede, araçtan çıkılamamasının asıl nedeni, su basıncının oluşturduğu itme kuvvetidir ve kapıları açmanız neredeyse imkansız olur. Kapıları açmayı başardığı halde emniyet kemerini çözemediği için ölen insan, neredeyse yoktur. Dünyadaki kaza oranlarına göre, istatistikçilerin bile göz ardı edebileceği kadar küçük bir rakamdır.

Tüm Reklamları Kapat

Normalde, (hayati risk yoksa) kazadan sonra araçtan çıkılmamalıdır. Yardımın gelmesi beklenmeli ve hasta hiç kımıldatılmamalıdır. Kazadan hastayı kurtarmak için yapılan amatör çabalar genellikle hastayı daha kötü hale, hatta bazı durumlarda hastada onarılamayan hasarlar bırakır.

Son olarak emniyet kemeri bütün dünyada hemen hemen aynı standartta üretilir, eğer aracınız çok eski değilse, emniyet kemerinin tutukluk yapması imkansıza yakındır. Basit ama güçlü bir mekanizmaya sahip, basmalı bir anahtardan oluşur. 4,5 -5 yaşlarındaki bir çocuğun bile rahatlıkla uygulayacağı kuvvetle serbest kalır. Önemli olan tokaya basmadan önce kemerin gerginliğini azaltmanız gerekir, geriye yaslanmak kesin çözüm olur. Örneğin araç ters dönmüşse, kemerde gerginlik olacağı için daha fazla kuvvet uygulanması gerekir. Eğer araç alev almamışsa, ters duran araçtan kendi başınıza çıkmaya çalışmak yaralanmayı arttırır.

Emniyet kemerleri sizi, yüksek ivmeli çarpışmalardan korumaz. O hızlarda ölüm neredeyse kaçınılmazdır. Türkiye'de geçen sene gerçekleşen 1 milyon 300 bin kazadan sadece 158 bin tanesi yüksek ivmeli kazadır, geri kalanı düşük hızlarda gerçekleşen hafif kazalardır ve bu kazalarda emniyet kemeriniz takılı olursa, yaralanmadan bile kurtulma şansınız çok yüksektir.

117 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close