Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Helin Aydın
Üye 27 Kasım 2023 2 Cevap
1

E=mc2 ışık hızıyla ilgisi nedir?

E=mc2 de neden ışık hızı var ve neden karesini alıyoruz. Ayrıca ışık eğer bir enerjiyse ve kütlesi çok düşük hatta neredeyse 0 sa ışık nasıl enerji olur. Ayrıca c2 yerine neden v kullanmıyoruz. Lise 10. sınıf öğrencisiyim çok ağır anlatmazsanız sevinirim.
337 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Öğrenciyim 27 Kasım 2023

Aslında o formül tam değil. Formulün aslı E²=mc²+(pc)² dir. Burada m kütle, ışık hızı,p ise momentumdur. Işığın kütlesi olmadığı için ilk bölümü atarsak ışık için formül E=(pc)² olur. Normalde momentum p=mV dir fakat kütlesizler için p=f.h dir. F frekans ve h de planck sabiti olmak üzere. Işığın kesinlikle kütlesi yoktur ve formüldeki c² yerine ışık için hesaplayacaksan V koyabilirsin.

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Barış Öztürk
10.sınıf öğrencisiyim ve araştırmayı severim. 26 Temmuz

E=mc², Albert Einstein'ın ünlü kütle-enerji eşitliğidir. Bu denklem, enerjinin (E) kütle (m) ve ışık hızının (c) karesiyle (c²) çarpımıyla eşdeğer olduğunu belirtir. Burada ışık hızı (c) önemlidir çünkü bu hız evrendeki en yüksek hızdır ve tüm referans çerçevelerinde sabit bir değere sahiptir.

İşin özünde, E=mc² denklemi, kütlenin ve enerjinin birbirine dönüştürülebilir olduğunu gösterir. Bu, kütlenin büyük miktarda enerjiye dönüşebileceği anlamına gelir, çünkü ışık hızı çok büyük bir sayıdır (yaklaşık 299,792,458 metre/saniye). Bu nedenle, küçük bir kütle bile muazzam miktarda enerjiye dönüşebilir. Işık hızı burada bir dönüştürme faktörü olarak rol oynar ve kütle ile enerji arasındaki bağıntıyı belirler.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. T. E. O. E. Britannica. Special Relativity | Definition & Equation. (5 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 26 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close