Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Elitlik gerçek dünyada geçerliliği olan bir kavram mıdır?

Bir insanın elit olması, başka bir insandan gerçek anlamda üstün olması mümkün müdür? Bu üstünlük neye göre belirlenir ve doğuştan mı gelir yoksa çalışma ile mi kazanılır? Bir insanın gerçekten de doğuştan gelen zekası ile popülasyonun büyük oranına göre daha yüksek zekaya ve görüşe sahip olması mümkün müdür?
302 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Hepsi Safsata!

Elit kavramının ve dolayısı ile bu isimle anılan kuramın babası Gaetano Mosca’dır. İtalyan siyaset bilimci, gazeteci ve bürokrattır.

Ona göre toplum iki kesimden oluşur. Bunlar yönetenler ve yönetilenler. Yönetenler doğuştan üstün yönetme vasıfları ve zekaları (zihinsel yetileri) ile dünyaya gelir. Yönetilenler ise aksine yönetilmeye yatkın ve el becerileri (fiziksel yetileri) ile dünyaya gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Yönetenler azınlıktır fakat üstün yetileri onları hükümranlığa taşır. Yönetilenler ise çoğunluktur ve hizmete amadedir. Bu iki kesimi birbirinden sosyolojik olarak ayıracak bir kuram zaruridir. Bu kuram elit kuramıdır. (1896 yönetici sınıf)

Dolayısı ile elit kavramı üstün vasıflı ve bu vasfa doğuştan sahip olan yöneteni-egemeni, düşük vasıflı ve yine buna doğuştan sahip olan yönetilenden ayırmak üzere var edilmiş bir kavramdır.

Modern sosyoloji ve siyaset kuramlarında, fazlasıyla büyük miktarda sermayeyi veya iktidarı elinde tutan küçük bir insan grubu olarak tanımlanmaktadır. Elitizm ise; bu temele dayalı olarak güçlü ve üstün azınlığın zayıf ve aşağı çoğunluğu yönetmeyi hak gören yaklaşımdır.

Toplumda eğitim, siyaset, askeriye, din ve sanat alanlarında tekelleşen, denetim ve yürütmeyi elinde tutan azınlığa elit kesim adı verilir. Seçkin grup olarak kabul gören bu topluluğa, toplumun geri kalanında olmayan üstün özellikler atfedilir.

Tüm Reklamları Kapat

Her ne kadar isim babası Gaentano Mosca olsa da bu kavram fiili olarak ta Platon’a kadar gider. Devletin (egemenliğin) temel dayanağı olarak toplumu bir hak olarak yönetenler ile bir lütuf olarak yönetilenler şeklinde ikiye ayırır.

Yönetme vasfı sadece ekonomik güç üzerinden uzun süre sürdürülemeyeceği için buna itiraz edilemeyecek ve gönüllü rıza üzerinden kabul görecek üstün bir vasıflar silsilesi yükleme ihtiyacının bir ürünü olarak ortaya çıkan bir kavramdır.

Ancak 19. Yüzyıldan itibaren özgürlük, demokrasi, hak, adalet vb. kavramların toplumun geneline nüfuz etmesi ile bu kavramın ilksel hali değişmeye ve esnemeye başlar. Bunu ilk esneten Pareto ve seçkinler kuramıdır. (1956)

Pareto'nun seçkinlerin dolaşımı kuramına göre, idealist hedefleri olan bir grup (aslanlar) iktidarı ele alır. Ama grup iktidarı sürekli olarak elinde tutabilmek için muhalefete (tilkilere) esas idealleriyle bağdaştırılmayacak ödünler vermek zorundadır.

Burada aslanlar her daim elit olan egemenler, tilkiler ise yönetilenlerden ve egemenliğin devamı için üst tabakanın en fazla alt sınırına kadar dikey hareketlerine izin verilen ve bugün küçük burjuva olarak adlandırılan orta tabakadan bilim insanı, doktor, öğretmen, mühendis, ekonomist vb. oluşur.

Soruya gelince: Elit kavramı sosyolojik bir kavramdır ve ne evrimle ne evrimsel biyoloji ile ne de bilimle örtüşen bir yanı yoktur.

Bir insanın dünyanın herhangi bir yerinde yapabildiğini teorik olarak başka bir insanın dünyanın başka her hangi bir yerinde yapabilmesinin önünde hiçbir bilimsel, evrimsel engel yoktur.

Elit, elitizm vb. bu tarz yapay engeller sadece haksız ve akıl dışı bir egemenliğin devamını sağlamaya yönelik manipülasyondan ibarettir. Bugün egemen gayet iyi biliyor ki tekeline aldığı bilgi, yönettiği milyonların eline geçerse hakikate ulaşmaları kolaylaşır. Soru sormaya başlar ve verecekleri cevap egemenlerin haksız egemenliklerinin sonu olur.

Bu nedenle bu elitler başta eğitim olmak üzere, siyaset, felsefe, bilim, askeriye, sanat ve en vazgeçilmez olarak din üzerinde mutlak bir egemenlik kurarlar ve bu alanların her ayrıntısını, haksız olan egemenliklerinin idamesi yönünde dizayn ederler.

Dönem dönem olası toplumsal basıncın etkilerini azaltabilmek için bazen doğrudan gerçek yüzlerini baskı ile (faşizm) gösterir iken çoğu zaman göreli demokrasi, hak, adalet, hukuk, özgürlük, eşitlik üzerinden kendilerini maskelerler.

Tüm Reklamları Kapat

Bunların maske olup olmadığını anlamanın en kolay yolu egemenliklerine yönelik en ufak bir söylemin yahut eylemin akıbetidir. Sizlere çizilen sınır içinde dilediğiniz kadar hareket ve fakat bunun dışına çıktığınız an en acımasız yüz ile karşılaşırsınız.

Elbette doğuştan üstün zekaya sahip olmak mümkündür. Bunu ne bilim ne evrim ne de biyoloji reddetmez. Burada elit olarak ifade edilen şey bu değildir. Aksine bu (zihinsel) vasıfların istisnasız bütün egemenlere doğuştan geldiği ve yine istisnasız bütün yönetilenlerin bu (zihinsel) vasıflardan yoksun olarak dünyaya geldiği için yönetildiği savıdır.

Ayrıntılı bilgi için ayrıca bakınız: Emperyalizmin felsefesi pragmatizm/ işbitiricilik felsefesi/ Harry K. Wells

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close